x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ţigariada revine în forţă

Ţigariada revine în forţă

de Adrian Mogos    |    05 Feb 2010   •   00:00
Ţigariada revine în forţă

Contrabanda cu ţigări din judeţul Timiş, în special la Stamora-Moraviţa, s-a reluat într-un ritm ameţitor după ce mai mulţi vameşi, poliţişti de frontieră şi mascaţi din alte structuri ale Internelor, care fuseseră detaşaţi în zonă pentru câteva luni, au fost trimişi acasă.

Fini cunoscători ai filierelor de traficanţi, vameşii timişeni au revenit la locurile lor de muncă. La jumătatea lunii ianuarie 2010, fostul şef al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră, chestorul Dorel Andraş, a plecat pe o altă funcţie la Bucureşti, în cadrul Ministerului de Interne. La comanda inspectoratului a rămas adjunctul Ştefan Florea. Aparent, traficul cu ţigări în zonă este momentan oprit, dar depozitele timişorene sunt pline ochi cu ţigări provenite din magazinele duty-free. În medie, la Moraviţa se vând în 24 de ore între 800 şi 1.000 de baxuri de ţigări, un record greu de egalat.  


GARANŢIA LUI FANE CELULAR

Apropierea comisarului-şef Ştefan Florea, poreclit în lumea bună Fane Celular, de reţelele care se ocupă de traficul de ţigări este cunoscută în tot judeţul Timiş, şi nu numai. Întâmplarea face că tot la jumătatea lunii ianuarie Fane Celular a venit într-o mică vizită la Bucureşti. La revenirea pe plaiuri timişene s-a lăudat că are postul garantat şi le-a dat de înţeles subalternilor că, mai mult, el va fi noul şef al inspectoratului. Activitatea lui Fane Celular şi a altor 13 colegi a făcut obiectul unor cercetări făcute de colegii din ca­drul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră - IGPF.

Un comunicat al IGPF pre­ciza vara trecută că mai mulţi ofiţeri, printre care şi Ştefan Florea, sunt cerce­taţi în prealabil pentru "deficienţe manifestate în exercitarea activităţilor mana­ge­ria­le, neglijenţă în îndeplinirea atribu­ţii­lor de serviciu sau lipsa de exigenţă în organizarea  şi coordonarea  activităţii de supraveghere şi control la trecerea frontierei de stat".

Ceea ce pentru cei din IGPF a însemnat un control pentru Florea a reprezentat numai o evaluare. "S-a finali­zat în decembrie. Nu s-a întâmplat nimic. Am fost cu 13 colegi cercetaţi, dar nu ştiu ce soluţie au primit ei. La mine a fost dată o soluţie de clasare. Nu a fost nici o pro­blemă", a declarat co­mi­sarul-şef. Că totul începe să se mişte spre binele aface­riş­ti­lor cu ţigări de la Moraviţa o arată şi faptul că  la şefia po­li­ţiş­tilor de frontieră de la Moraviţa a re­ve­nit, ca interimar, comi­sarul Marinică Croitoru, un vechi colaborator al lui Florea. Ambii sunt implicaţi în fabricarea unei acuzaţii false de trafic de persoane împotriva unei familii româno-germane, pe care ulterior tot ei şi-au retras-o oficial în scris.  


MASCAŢII VS CHITANŢIER
Mai-marii Direcţiei Regionale Vamale Timi­şoara, condusă de Aurel Matiuţ, au considerat că cel mai potrivit om pentru ­şe­fia Biroului Vamal Moraviţa este Doru Du­mitraşciuc, zis Chitanţier sau Doru Va­meşu'. Chitanţier este la rându-i un personaj controversat, cu vechime în siste­mul vamal în care a ajuns cu ani în urmă la insistenţele liderilor pesedişti din Ti­-m­iş şi se laudă cu stabilitatea sa pe scaun garantată de Palatul Victoria.

Atât Fane Celular, cât şi Chitanţier, fost lucră­tor va­mal la Aeroportul Timişoara, au fost in­tens monitorizaţi de serviciile secrete pentru legăturile lor cu reţelele de traficanţi de ţigări. Pe lângă bunăstarea materială pe care nu se sfieşte să o etaleze, Du­mitraşciuc a fost prins în septembrie 2009 cu mâţa-n sac de poliţiştii timişo­reni. Atunci, victima războiului dintre va­meşii de la Moraviţa şi poliţiştii de la IPJ Timiş a fost Lucian Dumitraşciuc. Fratele lui Chitanţier a fost dovedit ca fiind beneficiarul unui transport de ţigări în valoa­re de aproape 30.000 de euro. Mascaţii i-au mângâiat astfel frumos pe obraz cu o palmă pe cei de la Vamă şi de la Poliţia de Frontieră, pe lângă care ţigările au trecut neobservate. De altfel, mai multe interceptări telefonice şi filmări realizate de serviciile speciale în utimele luni au scos la iveală o adevărată luptă de gherilă între şefii de tură din Vama Moraviţa.

Că afacerea cu ţigări este extraordinar de bănoasă o demonstrează şi migraţia vameşilor arădeni către frontiera cu Serbia. Teodor Bădău şi Octavian Gherman au demisionat din funcţiile de şefi pe care le deţineau la vama arădeană şi s-au transferat ca simpli lucrători la frontiera cu Serbia. Ei au fost urmaţi de alţii. Astfel, au început să apară la Moraviţa şi reţele de traficanţi de ţigări din Arad, ceea ce i-a enervat la culme pe contrabandiştii autoh­toni. Practic, zona stă pe un butoi de pulbere. De la instalarea lui Chitanţier la şefia Vămii Moraviţa, vânzările de ţigări din duty-free-uri au explodat.
În mai 2009 se triplaseră faţă de aprilie, iar în iunie se dublaseră faţă de mai, ajungând la 2.360.667 de cartuşe.


MORAVIŢA, JIMBOLIA, NAIDĂŞ, LA LOC COMANDA!
La începutul acestei săptămâni, la bilan­ţul Poliţiei de Frontieră, Vasile Blaga, ministrul de Interne, a declarat că magazinele duty-free nu vor mai co­mercializa ţigări şi alcool. Dar la Mora­-v­i­ţa s-a dat undă verde pentru construirea a încă şase asemenea magazine, din care două aparţin unor firme legate de omul de afaceri iranian Ahmad Jabri Tabrizi, Rezidentul pentru avizaţi sau Doctorul pentru începători. Pentru un control drastic al vânzărilor de ţigări, Aurel Matiuţ, şeful Direcţiei Vamale Timiş, a profitat de un ordin dat de vice­preşedintele ANAF, care este în acelaşi timp şi şeful Autorităţii Naţionale a Vă­mi­lor.

Ordinul îi permite lui Matiuţ să emită la rându-i alte directive către su­bordonaţi. În iunie 2009, chiar când vânzările de ţigări explodaseră, Matiuţ şi-a asumat responsabilitatea de a cere subalternilor de la birourile va­ma­le de la Moraviţa, Jimbolia din Timiş şi Naidăş din Caraş-Severin să-l infor­me­ze numai pe el despre cantităţile vân­dute. "Birourile vamale mai sus men­ţionate vor transmite situaţia vân­zărilor
de ţigarete (magazine duty-free), la sfârşitul fiecărei ture, numai pe In­tra­net (Lotus) adresa Aurel Matiuţ."

Şe­ful DRV Timişoara a precizat însă că informaţiile nu ajung la el, pentru că el nu are nevoie de ele. Aceste date ajung la un compartiment specializat din cadrul vămii, unde sunt analizate.

×
Subiecte în articol: special