x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un deputat român, lobby pentru traficantul anului în America

Un deputat român, lobby pentru traficantul anului în America

de Andrei Badin    |    16 Mar 2009   •   00:00
Un deputat român, lobby pentru traficantul anului în America

Un deputat din Parlamentul României face lobby pentru un cetăţean american de origine română trimis în urmă cu câteva zile în instanţă pentru unul dintre cele mai mari scandaluri de trafic de persoane din Statele Unite ale Americii.



Mai mult, conform site-ului deputatului român Mircea Lubanovici (PD-L), ales în Colegiul America de Nord şi Australia, românul american acuzat încă de acum trei ani, şi al cărui proces a început miercuri la Sacramento, l-a susţinut în alegeri.

Un caz şocant a ajuns zilele trecute pe rolul Curţii Federale din Sacramento. Este demantelată o reţea prin care sute de persoane din România au obţinut azil în Statele Unite invocând persecuţia religioasă din ţara noastră. O afacere în care acuzaţi sunt mai mulţi angajaţi ai unei firme americane de avocatură, printre care şi doi români. Un caz care este cercetat de peste trei ani, la aceea vreme fiind făcute publice mai multe detalii privind rolul central jucat în afacere de un român.  

DOSAR DE 11.000 DE PAGINI
Conform ziarului Sacramento Bee, afacerea îşi are originea în România, cândva în prima jumătate a anului 2002. Cinci angajaţi de la firma de avocatură Sekhon & Sekhon din Sacramento sunt acuzaţi că au pus la cale o reţea prin care au obţinut  prin fals pentru sute de persoane dreptul de rezidenţă în Statele Unite din motiv de persecuţie religioasă. 11.000 de pagini de documente şi de transcrieri ale unor  înregistrări realizate de un agent sub acoperire vor fi prezentate instanţei.

Acuzaţii sunt Jagprit Singh Sekhon, 39 de ani, fratele său, Jagdip Singh Sekhon, 42 ani, şi Manjit Kaur Rai, 33 ani, precum şi interpreţii români Iosif Caza, 43 ani, şi Luciana Harmath, 29 de ani. Toţi sunt acuzaţi de fals şi pot primi până la zece de ani de închisoare.

SPONSOR PD-L
Iosif Caza a ajuns în Statele Unite ale Americii în urmă cu mai mulţi ani. S-a stabilit în Phoenix, în statul Arizona, dar din anul 2000, de când a intrat în contact cu firma de avocatură, s-a mutat la Sacramento. Este membru al unei comunităţi neoprotestante, iar la scurt timp după stabilirea în nordul Californiei a pus mâna şi pe conducerea asociaţiei românilor din această zonă, auto­int­i­tu­lându-se preşedinte al Organizaţiei Românilor din America (ORA). Conform site-ului deputatului Mircea Lubanovici, acesta a fost la 11 ianuarie a.c. la Sacramento, la invitaţia românului acuzat de trafic de persoane, şi i-a mulţumit public pentru sprijinul acordat în alegeri. Organizaţia Românilor din America (ORA) este practic inexistentă ca activitate, fiind una dintre multele organizaţii-fantomă ale comunităţii româneşti din Statele Unite, dar are multe secrete. Printre altele, organizaţia patronează şi o asociaţie a unor oameni de afaceri de origine română, dar nu numai.

"CONSULTANTUL" ADRIAN TARĂU

În afacerea Organizaţiei Românilor din America apare în calitate de consultant şi Adrian Tarău, fiul unui fost lider pesedist, implicat în afaceri dubioase şi care a fugit în Statele Unite ale Americii, unde a făcut afaceri cu actualul deputat PD-L Silviu Prigoană. Printre ceilalţi consultanţi ai asociaţiei apar şi americani de origine indiană apropiaţi de firma de avocatură care s-a ocupat de traficul de persoane.

DIN INDIA ÎN ROMÂNIA

Până în anul 2000, cei mai mulţi dintre clienţii pentru obţinerea de azil ai firmei de avocatură înfiinţată în 1995 de fraţii  Sekhon au provenit din India. Angajarea în firmă a lui Iosif Caza a dus la o creştere fără precedent a cererilor de azil din România, spun procurorii americani. În perioada 10 mai 2000 şi 23 septembrie 2004, între 500 şi 600 de clienţi din România au obţinut dreptul să rămână în Statele Unite ale Americii datorită poveştilor falsificate de Caza.  

AFACEREA, DEZVĂLUITĂ DE UN PASTOR PENTICOSTAL

Cazul îşi are rădăcinile în dezvăluirile făcute de un pastor penticostal din Cluj-Napoca, dar şi de un american misionar din Sacramento. Cazul a ajuns de la pastorul român la Michael Mates, diplomat la Ambasada SUA, la biroul de legătură din Cluj-Napoca. De poveste s-a ocupat apoi un ofiţer de imigrare din San Francisco, care vorbea limba română.

Acesta a urmărit mai multe chat-uri româneşti şi a descoperit filiera din Sacramento. Se preciza şi suma care ar urma să fie dată pentru prezentarea cazului ca unul de persecuţie religioasă: minimum 5.000 de dolari. Ofiţerul a aflat că mai mulţi români din zona San Francisco au ajuns la firma din Sacramento.

Avocaţii firmei prezentau mai apoi instanţei dosare că românii care susţineau că făceau parte din cultele neoprotestante se prezentau ofiţerilor de imigrare drept victime ale persecuţiei religioase din România. Avocaţii apărării îl acuză pe ofiţerul american că, de fapt, ar lucra la sugestia Guvernului român, care ar avea interesul să dovedească faptul că respectă drepturile religioase. Interesant este că aceste acuzaţii au apărut după ce deputatul Lubanovici s-a afişat în Sacramento cu acuzatul. Iar deputatul Lubanovici, membru al unei bisericii neoprotestante, a susţinut de-a lungul timpului că drepturile religioase nu ar fi respectate în România.

O AFACERE DE PESTE 3 MILIOANE DE DOLARI

Procurorul  Benjamin Wagner  spune că ar fi vorba despre 589 de cazuri de români depistate până acum. "Motivul lor a fost pur şi simplu unul din profit", spune Wagner în prima prezentare la proces. Firma de avocatură a obţinut 2,5 milioane de dolari, iar românul Caza, suma de 685.125 de dolari, spune acuzarea. Conform procurorilor americani, firma de avocatură s-a folosit de prevederea din legea americană potrivit căreia un cetăţean este eligibil pentru azil dacă el sau ea poate demonstra pericolul de a reveni în ţara natală, din cauza unei temeri de persecuţie pe motiv de rasă, religie, naţionalitate, apartenenţă la un grup social sau opinie politică.  

VIOLURI INVENTATE
Ca atare, avocaţii şi traducătorii români au pus la cale poveşti demne mai curând de ecranizări la Hollywood. Inventate, desigur. Poveştile erau împănate cu de­talii despre tortură, bătăi şi violuri. Pro­curorii au descoperit că din cele 589 de poveşti unele erau prezentate identic, adică cu copy paste.

ACUZAŢII LA ADRESA LUI LUBANOVICI
Mircea Lubanovici, ales deputat pentru colegiul America de Nord şi Australia, este puternic contestat în emigraţia românească. Dan Leontescu, editorul unui ziar românesc din Portland, sugerează că alegerea acestuia ar fi avut loc prin fraudă electorală. "Un subiect de anchetă penală, care ar trebui să facă obiectul unei anchete din partea autorităţilor de la Bucureşti. Secţia de votare de la Portland a fost organizată chiar de Lubanovici, la amicul şi prietenul lui, fratele Cornel Onufrei, în chiar sediul său de agent de asigurări.

Şi asta nu e tot: preşedintele aceleiaşi secţii de votare a fost fratele Nelu Ciorbă, care este chiar directorul buletinului Romanian Times, condus de Lubanovici Mircea. Deci, toate pârghiile le-au aparţinut. Aşteptăm acum ancheta autorităţilor, iar până atunci mai pun o singură întrebare: pot 1.651 de voturi frăţeşti să-i dea dreptul acestui fotograf-frizer să mănânce banii şi imaginea României în calitate de deputat?", spune Dan Leontescu.

ŞPAGĂ ELECTORALĂ?

Foarte critic este şi un alt membru vechi al diasporei. Dwight Patton, editor al săptămânalului Clipa din California, acuză o fraudă electorală pentru alegerea lui Lubanovici. "Să alegi a fi reprezentat de un «fotograf», personaj asupra căruia planează îndreptăţite semne de întrebare şi a cărui nivel educaţional s-a oprit la un nivel revoltător de jos, este o insultă la adresa comunităţii române din America. (...) Implicarea Bisericilor, indiferent de denominaţie, s-a făcut împotriva legii Americane, care nu permite implicarea organizaţiilor nonprofit în activităţi politice, Section 501/3. În plus, şi organizarea centrelor de votare în biserici este, după umila mea părere, aberantă.
Se pare că s-au oferit sume însemnate de bani, pentru «cumpărarea» voturilor", spune Dwight Patton.


Pe pagina web a lui Lubanovici, prietenia cu Iosif Caza e motiv de mândrie


În sânul electoratului româno-american, Mircea Lubanovici se simte ca peştele în apă




×