x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Discuţii Băsescu-Taubman despre achiziţionarea avioanelor F16

Discuţii Băsescu-Taubman despre achiziţionarea avioanelor F16

de Adrian Mogos    |    27 Mar 2011   •   22:40
Discuţii Băsescu-Taubman despre achiziţionarea avioanelor F16
158659-untitled-1.jpgÎnainte de a i se fi oferit cea mai înaltă distincţie civilă, Steaua Românie în Mare Cruce, pe 28 noiembrie 2008, ambasadorul Taubman s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu pentru 45 de minute să discute despre achiziţionarea avioanelor F16, despre dezvoltarea Portului Constanţa, despre studiul de fezabilitate legat de nevoile României în materie de sănătate, despre reconversia şi educarea forţei de muncă din România.

Băsescu i-a remis ambasadorului un mesaj din partea preşedintelui Siriei Assad că Siria este gata să demareze discuţiile cu Israelul dacă SUA vor fi mediatorul. Băsescu a reconfirmat fidelitatea transatlantică şi un viitor parteneriat mai aprofundat cu SUA, iar ambasadorul l-a asigurat că România este în topul agendei pentru viitoarea administraţie americană. Ambasadorul a recomandat achiziţionarea de 24 de avioane F16 la un preţ mai mic de 1 miliard de dolari americani ca fiind cea mai bună opţiune pentru România, subliniind că oferta americană include training, echipament, trei ani de mentenanţă făcută de tehnicienii americani, piese de schimb, un pilot care să-i înveţe la faţa locului pe români cum să piloteze cele 24 de avioane recondiţionate care au deja 2.000 de ore de zbor.

Ambasadorul a subliniat foarte clar că aceasta este o afacere pe care România nu poate să o rateze. Mai mult, această opţiune oferă posibilitatea Ministerului Apărării ca fondurile sale pentru achiziţii să fie suficiente şi pentru alte cereri importante ale României, cum ar fi navele de luptă de coastă. Ambasadorul a trecut progresiv de la forţele aeriene la cele cele navale, descriind Constanţa ca fiind cel mai bun port la Marea Neagră, unde aliaţii US Navy sau NATO ar fi un plus pentru strategia României la Marea Neagră. Ambasadorul a recomandat câteva facilităţi de alimentare a distrugătoarelor Aegis sau a altor nave. Băsescu a fost de acord că o prezenţă militară navală în regiune este foarte bună. Răspunsul lui Băsescu a fost că, în plus faţă de susţinerea totală pentru US Navy în Constanţa, Ministerul Apărării a ales avioanele F16 uzate, dar menţionează că într-o etapă ulterioară România va căuta să cumpere 24 de F16 noi. Pe de altă parte, legat de sistemul de învăţământ, preşedintele a subliniat că prima problemă pe care o aude de la antreprenori şi investitori este că sistemul de învăţământ profesional nu este adaptat realităţii din România. Tinerii care sunt pregătiţi pentru industria chimică, construcţii navale sau industria oţelului nu îndeplinesc cerinţele secolului al XXI-lea. Băsescu s-a plâns că cei 3,5 miliarde de euro oferiţi de Comisia Europeană pentru recalificarea muncitorilor s-au împotmolit în birocraţia de la Bruxelles. Schimbând subiectele în stilu-i caracteristic, Băsescu a lăudat succesul şantierului naval de la Mangalia, al patrulea din Europa. Criza financiară nu a atins şantierul care are comenzi pentru 2012-2014, a spus preşedintele român.

Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: wikileaks wikileaks romania