x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Alex Găvan a atins vârful Gasherbrum 2 (8035m), fără oxigen suplimentar

Alex Găvan a atins vârful Gasherbrum 2 (8035m), fără oxigen suplimentar

de Georgiana Oprea    |    23 Iul 2019   •   14:56
Alex Găvan a atins vârful Gasherbrum 2 (8035m), fără oxigen suplimentar
Sursa foto: www.alexgavan.ro

Alpinistul Alex Găvan a cucerit al șaptele vârf de peste 8000 de metri, după ce a atins vârful Gasherbrum 2, de 8035 de metri, din munții Karakorum, Pakistan, fără a se folosi de oxigen suplimentar sau porteri de altitudine, pe 18 iulie, la ora 12, se arată într-un comunicat de presă publicat pe blogul alpinistului.

Ascensiunea către vârful Gasherbrum 2 a durat 17 ore. Alături de Alex Găvan au fost Don Bowie și Lotta Hintsa, care au fost nevoiți să renunțe la ascensiune, din cauza unor considerente obiective. Alpinistul Alex Găvan a ajuns pe vârf de unul singur.

„Pe 10 iulie, atunci când am plecat cu Don și Lotta să stabilim tabăra trei, planul era să dormim două nopți la altitudinea de 7000 de metri și astfel să ne finalizăm procesul de aclimatizare. Urma să coborâm apoi în tabăra de bază pentru a ne odihni și a fi apoi în formă optimă pentru ascensiunea vârfului. Aveam la noi echipament și provizii  pentru numai șase zile de stat sus pe mune. În final, cele șase zile s-au  transformat în nu mai puțin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat în chiar ascensiunea finală a vârfului. Este cea mai lungă perioadă compactă de timp pe care am petrecut-o vreodată deasupra taberei de bază în vreo expediție. A fost un efort extrem de dur și de intens, cu cinci nopți consecutive petrecute la peste 7000 de metri.”, a spus Alex Găvan, când a revenit la tabăra de bază.

Sursă foto: www.alexgavan.ro 

 

×
Subiecte în articol: Alex Găvan varful gasherbrum 2