x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Atacăm Germania cu Mihăilă, Hagi și Man

Atacăm Germania cu Mihăilă, Hagi și Man

de Adi Munteanu    |    12 Mar 2021   •   08:59
Atacăm Germania cu Mihăilă, Hagi și Man

Selecționerul Mirel Rădoi poate avea parte de o conjunctură „norocoasă” la debutul campaniei de calificare pentru Campionatul Mondial din Qatar, care se va desfășura în decembrie 2022. Suita de trei partide din trei în trei zile de la sfârșitul lunii martie începe la Ploiești, cu Macedonia de Nord, un meci care ar trebui să fie unul „de antrenament” în perspectiva întâlnirii cu Germania, de pe Arena Națională. Șansa lui Rădoi poate fi momentul dificil prin care trece „Mannschaftul” lui Joachim Löw, aflat la final de mandat și cu o echipă aflată în plin proces de schimb de generații.

 

Naționala noastră se află în cea mai bună conjunctură din ultimii ani: principalele adversare ale noastre sunt în plină reconstrucție. Atât Germania, cât și Islanda schimbă generațiile astfel că nu-i vom vedea pe Thomas Muller, Mario Gotze, Boateng sau Hummels, de la nemți și nici pe „sperietorile” islandeze Arnason, Saevarsson și Skulason. Mai mult, selecționerul Germaniei, Joachim Löw, își încheie mandatul în această vară și prioritatea lui este Campionatul European de la vară, calificările pentru Mondialul din 2022 fiind lăsate în sarcina viitorului antrenor. Presa germană de specialitate a fost unanim de părere că Löw ar fi trebuit schimbat chiar din toamna trecută, imediat după rușinoasa înfrângere din Nations League, 0-6 cu Spania. „Löw a arătat tot ce putea arăta, a făcut tot ce a putut face. Gata! Altul. Löw este expirat, și-a epuizat toate ideile”, scrie „Kicker Sportmagazin”, cea mai influentă publicație sportivă germană. Și „Bild” a pus tunurile pe Löw, cerându-i plecarea imediată pentru ca viitorul antrenor să aibă timp să pregătească o „cu totul altă echipă”. „Ce speră Löw? Că va lua titlul european la vară? Este sigur că nu se mai întâlnește cu Spania să repete acel 6-0? Magiei lui Löw i-a expirat termenul de garanție și nu i-o mai repară nimeni”, scrie și „Bild”. Löw a replicat că principala cauză este pandemia, care l-a împiedicat să adune jucătorii pentru a închega o echipă funcțională. „Au fost multe restricții europene. Nu am putut avea din timp la dispoziție jucători din Anglia sau Franța, iar când au ajuns, după carantină, am observat că nici nu sunt în formă”, a declarat Joachim Löw.

 

Cântecul de lebădă al lui Löw

Cert este că la București Germania va veni cu o echipă experimentală, pe care Löw o va aduna pe ultima sută de metri: Neuer (Bayern) - Ginter (M’Gladbach), Sule (Bayern), Rüdiger (Chelsea), Max (PSV Eindhoven) - Kimmich (Bayern), Goretzka (Bayern) - Sane (Bayern), Gündogan (Man. City), Werner (Chelsea) - Gnabry (Bayern). La o primă privire, această formulă de echipă a nemților ar putea fi „înspăimântătoare”, însă nu este un lot sudat. De aici și îngrijorarea lui Löw: „Fără multe antrenamente împreună nu putem îmbunătăți nimic în jocul nostru. Sper ca în cele trei meciuri până la Euro să stabilesc un nou ax al echipei. Prioritatea rămâne Euro, iar în meciurile cu Islanda, România și Macedonia de Nord vor fi antrenamente oficiale”, a declarat Joachim Löw pentru „Kicker Sportmagazin”. În replică i s-a spus că selecționerul caută alibiuri atât pentru meciurile de luna asta cât și pentru Euro 2021, unde Germania va avea prestații lamentabile.

În această situație, naționala lui Rădoi ar putea profita, cu condiția ca echipa să și joace peste ce a jucat în toamnă, să se autodepășească, pentru că o astfel de ocazie, cu o echipă a Germaniei „confuză”, nu o să mai avem curând. Putem profita de rara ocazie în care jucăm cu un „Mannschaft” vulnerabil.

 

Mirel Rădoi devalizează naționala lui Adrian Mutu

Selecționerul României a anunțat lotul lărgit pentru cele trei meciuri și nu a stat pe gânduri când a chemat la echipa mare tot ce e mai bun la naționala U21, lăsându-l pe Adi Mutu fără jucători pe care se baza la turneul final al Euro U21, care se desfășoară în aceeași perioadă. Mutu i-ar fi vrut pe Mihăilă, Man, Ianis Hagi și Florinel Coman, însă aceștia au fost trecuți pe lista lui Rădoi. Mai mult, chiar și Moruțan ar putea trece la „cei mari”, lăsându-l pe Mutu și fără cel mai în formă pasator al echipei. În aceste condiții, România U21 speră doar la eventualele sclipiri ale noii stele de la FCSB, Octavian Popescu, anunțat deja ca titular.

Desigur, fiind meciuri din trei în trei zile, Rădoi nu poate folosi aceeași formulă de echipă în toate partidele și de aici și scuza selecționerului că a luat tot ce se putea lua de la echipa mică, chiar dacă aceasta este angrenată în turneul final U21 din Ungaria și Slovenia. Măcar ca acest sacrificiu să aibă un rezultat bun, altfel tot efortul ar fi inutil. 

 

Chiar putem lua 9 puncte

Revenind la echipa mare, este o oportunitate ca din cele trei meciuri să obținem maximum. Conform calculului hârtiei, România va lua 6 puncte din meciurile cu Macedonia de Nord, acasă, și Armenia, în deplasare. Cu un joc-minune am putea lua 3 puncte și cu Germania. Dacă nici acum, atunci când? 9 puncte ar fi minunat, cel mai bun start de campanie de la retragerea Generației de Aur. Ca formulă de atac, Rădoi se va baza, mai mult ca sigur pe Mihăilă și Man pe aripi, în urma evoluțiilor încurajatoare de la echipa de club. Aceștia vor fi susținuți de Hagi, proaspăt campion în Scoția și Nicolae Stanciu, constant foarte bun în campionatul Cehiei și în cupele europene. Vârf-titular va fi Pușcaș, care, pe final, va fi înlocuit cu Keșeru.

 

Tătărușanu, rugat să revină

Emoții avem pentru postul de portar. Retragerea lui Tătărușanu a lăsat un mare gol, înlocuitorii lui nefiind niște obișnuiți la lotul național. Niță, cu prestații lăudate în Cehia, nu a mai fost convocat la națională de trei ani. Lazar, de la Astra Giurgiu, a fost testat doar într-un singur meci amical, cu Georgia. În ceea ce-l privește pe Ionuț Radu, rezervă la Inter Milano, el nu a mai apărat de mai bine de un an într-un meci oficial. Avem, deci, o mare vulnerabilitate în poartă, soluția salvatoare fiind convingerea lui „Tătă” să revină sub tricolor, măcar pentru campania aceasta de primăvară.

 

Ianis Hagi a avut un sezon destul de bun la club cu Rangers. Acum trebuie să-l convingă și pe Rădoi, la naționala mare

×
Subiecte în articol: mirel rădoi