x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Invazia broscuţelor la Tîrgu-Mureş

Invazia broscuţelor la Tîrgu-Mureş

de Raluca Cret    |    25 Iul 2010   •   00:00
Invazia broscuţelor la Tîrgu-Mureş
Sursa foto: Creţ Raluca/Jurnalul Naţional

50 de autoturisme Volkswagen Beetle s-au adunat la Tîrgu-Mureş la prima ediţie a "Bug Fest”.



Îi recunoşti de la o poştă. Pe ei, proprietarii de broscuţe. Aşa le place lor să le spună autoturismelor VW Beetle, un adevărat cult. Le râd ochii când le privesc, le mângâie uşor şi îi săgeată cu ochi severi pe toţi cei care se apropie de comoară. Se ştiu între ei, îşi dau sfaturi pe forumuri specializate, iar când şi când pun de o întâlnire care se lasă cu petrecere şi cu noi prietenii. S-a întâmplat şi la Tîrgu-Mureş, la prima ediţie a "Bug Fest", unde s-au aliniat 50 de broscuţe de toate vârstele şi de toate culorile. Au fost bineveniţi şi proprietarii vehiculelor de epocă, vedeta fiind un Citroen din 1932. Cel mai vechi VW al paradei, din 1940, arată ca nou, nici nu ai zice că a trecut printr-un război mondial.

"Am găsit-o prin căutări îndelungate pe internet. Maşini de tipul acesta a fost în dotarea armatei române dar niciuna nu a supravieţuit. Eu am reuşit să găsesc una identică în Grecia. Urmează luna viitoare să mă ocup de problema înmatriculării, taxa pentru vehicule istorice este zero. O maşină la vechimea asta, numai la parade şi evenimente deosebite. Întreţinerea este destul de simplă, sunt piese de VW, broscuţă, sunt piese care se găsesc, nu e un lucru mare. E relativ costisitor, nu se scoate de aici profit", se mândreşte Ovidiu Ciobanu, care şi-a adus bijuteria la Mureş pe un trailer taman din Constanţa. Din Bistriţa a venit un VW trecut şi el prin tot felul de bătălii: "A fost a ofiţerilor din armata germană. Întâmplător un prieten venea acasă din Olanda, s-a defectat maşina, a intrat într-un conac să sudeze ceva şi acolo a văzut la un ofiţer în rezervă care împacheta să plece din Germania în state. Mi-a dat un telefon şi am încheiat tranzacţia cu vânzătorul. Cu platforma am adus-o în ţară acum doi ani. Numai la parade o scot, este declarat şi vehicul istoric. Nu ies pe drumuri cu ea pentru că nu ar rezista, ci pentru că pe drum sunt fel şi fel de oameni şi s-ar putea să o lovească cineva".

Cel mai gustat moment a fost defilarea prin Tîrgu-Mureş, cu opriri pentru poze şi autografe în centrul oraşului.

Primăria Tîrgu-Mureş a pus la dispoziţia participanţilor 400 de mititei, 100 de sticle de bere, 13 camere pentru cazare şi intrare gratuită la Grădina Zoologică şi Complexul de Agrement "Mureşul", iar Primăria "Sângeorgiu de Mureş" a alocat 2.000 de lei pentru cupe şi diplome pentru "cele mai cele" broscuţe.

Unul dintre organizatorii manifestării, Anton Scheibert, a tot numărat la broscuţe pe toată perioada desfăşurării, trecând în inventar numere de înmatriculare: România, Ungaria, unul chiar din Egipt.

Când s-au îndurat cu greu să iasă din maşini, proprietarii au fost întâmpinaţi de organizatori cu gulaş, foc de tabără şi spectacole oferite de majorete.

×
Subiecte în articol: special observator auto