x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cea mai nesigură meserie: antrenor în Liga 1

Cea mai nesigură meserie: antrenor în Liga 1

de Adi Munteanu    |    04 Dec 2020   •   10:34
Cea mai nesigură meserie: antrenor în Liga 1

Epidemie de schimbare a tehnicienilor fără precedent în ultimii ani. Din diverse motive, de la începutul sezonului au fost înlocuiți zece antrenori în Liga 1 și, conform surselor noastre, mai sunt încă trei echipe care intenționează „să producă un șoc la echipă cu o schimbare”.  

 

Că au plecat singuri sau au fost „rugați să plece singuri”, zece antrenori și-au făcut bagajele de la echipele din Liga 1. Cele mai interesante schimbări s-au petrecut la Viitorul Constanța și CFR Cluj. 

Dan Petrescu și-a văzut visul: e liber să plece la arabi

Telenovela de la CFR Cluj s-a încheiat previzibil. Dan Petrescu, care a dat încă din septembrie semne că s-a plictisit de CFR, ar fi părăsit echipa de mult dacă nu exista acea clauză de reziliere, a așteptat ca și conducerea să se sature de mofturile lui. Care conducere, în urma rezultatelor slabe din ultima vreme, a decis că ar trebui să fie capăt de linie în colaborarea cu „Bursucul”. Interesantă e însă schimbarea de paradigmă. De obicei, la CFR antrenorul era schimbat brusc, printr-un SMS, și imediat era anunțat înlocuitorul, cu care șefii clubului aveau negocierile finalizate. Așa au pățit toți foștii tehnicieni din Gruia. Ioan Andone, Edi Iordănescu, Dorinel Munteanu, Alin Minteuan, Antonio Conceição, Roberto de Zerbi, Cristiano Bergodi, Paulo Sergio, Dușan Uhrin sau Eugen Trică au primit mutarea-n plic: „Gata! Fă-ți bagajele!”, fără explicații. De data aceasta, plecarea lui Dan Petrescu s-a făcut cu „batista pe țambal”: conferință de presă cu mulțumiri pentru colaborare de ambele părți și strângeri de mână prietenești. Însă în spatele acestor gesturi de paradă adevărul este altul. CFR Cluj este într-o gaură financiară de peste 11 milioane de euro, pe care conducerea clubului dorea s-o acopere cu banii din participarea în cupele europene și cu un nou titlu de campion. Cum primăvara europeană este aproape compromisă, iar șansele la titlu au scăzut, șefii clubului răsuflă ușurați că scapă și de salariul mare al lui Dan Petrescu.

Gică Hagi - Mircea Rednic, împăcarea secolului

Bomba a venit de la Viitorul. După ani buni în care s-au atacat și contestat reciproc, Rednic și Hagi au bătut palma pentru continuarea proiectului de la Ovidiu! „Strâmbul” a trecut de la „Hagi să nu mai faulteze Limba Română” (declarație a lui Rednic din urmă cu 2 ani) la „E o plăcere să lucrez cu Hagi, care oferă toate condițiile de pregătire. De mulți ani mi-am dorit să antrenez aici”. De cealaltă parte, Hagi spunea despre Rednic în 2018 : „«Strâmbul» e strâmb. N-ai ce-i face. Atât îl duce mintea, atâta poate. Cum aș putea eu să vorbesc vreodată cu el? Ce să vorbesc eu cu el?”. Acum, Hagi are altă părere: „Are multă experiență. Este unul dintre cei mai buni antrenori români și avem nevoie de experiența lui”. De altfel, demiterea spaniolului Rubén de la Barrera era previzibilă după meciul pierdut de Viitorul în Cupa României cu Dinamo, scor 0-3.  Chiar și la interviul de după meci, căpitanul Gabi Iancu a început să râdă când a fost întrebat ce schimbări va face antrenorul spaniol la echipă pentru a redresa situația.

„Antrenorii mici”

 fac treabă bună

Interesant că antrenorii în jurul cărora nu pluteau prea multe speranțe de reușită, printre ei și neposesori de licență Pro, au făcut treabă bună și nu se pune problema să fie dați afară. Cel mai de succes antrenor al momentului este Ilie Poenaru, de la Clinceni. Deși nu are brevet Pro (în acte antrenor fiind Marin Dună), Poenaru a dus micuța lui echipă pe un loc provizoriu de play-off, cu doar două înfrângeri în 11 meciuri. Al doilea antrenor-surpriză este arădeanul Laszlo Balint, urcat și el cu nou-promovata UTA pe loc de play-off. Liniștiți pot sta momentan, atât cât îi vor ajuta rezultatele bune Toni Petrea (FCSB), Marius Croitoru (Botoșani), Emil Săndoi (Chindia) și Leo Grozavu (Sepsi), însă în următoarele zile alți trei tehnicieni vor întrerupe colaborarea cu actualele echipe. Primul este spaniolul de la Sibiu, Rubén Albés (intrat în conflict cu Ana Maria Prodan). Vor urma în scurt timp Corneliu Papură (U Craiova) și Daniel Pancu (Poli Iași), pentru lipsa rezultatelor.

 

„Baciul”, „Strâmbul” și „Regele” fac acum echipă la Constanța

 

 

×