x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Avocatul gimnastelor americane abuzate sexual cere retragerea certificării sportive a federaţiei naţionale de gimnastică

Avocatul gimnastelor americane abuzate sexual cere retragerea certificării sportive a federaţiei naţionale de gimnastică

10 Mar 2017   •   13:50
 Avocatul gimnastelor americane abuzate sexual cere retragerea certificării sportive a federaţiei naţionale de gimnastică

Un avocat care reprezintă peste 70 de gimnaste care susţin că au fost abuzate sexual de un medic al lotului naţional a cerut Comitetului olimpic american (USOC) să retragă certificatul sportiv al federaţiei americane de gimnastică, relatează presa online din SUA. Fostul medic al lotului naţional feminin de gimnastică, Larry Nassar, este arestat în prezent sub acuzaţiile de pornografie infantilă şi abuzuri sexuale. 

Avocatul John Manly a făcut această solicitare în timp ce Consiliul director al USOC s-a reunit joi şi după ce US Today a relatat că doi oficiali anonimi ai USOC au declarat că a fost cerută demisia preşedintelui Steve Penny pentru ca federaţia de gimnastică să nu fie trasă în acest scandal. 

Preşedintele USOC, Larry Probst, a anunţat că a avut o discuţie cu Steve Penny şi s-a ajuns la un consens privind recomandările pentru federaţia de gimnastică, dar acestea nu au fost dezvăluite. ''Am comunicat recomandările preşedintelui federaţiei de gimnastică şi, evident, ei au nevoie de un timp de a le implementa şi de a primi un feedback. Aşteptăm un răspuns într-un interval de timp corespunzător'', a declarat Larry Probst. În ce priveşte o eventuală încheiere a mandatului de preşedinte al lui Steve Penny, USOC a precizat că nu poate ordona demiterea acestuia, tăierea finanţării sau retragerea certificării sportive a federaţiei. 

Avocatul Manly susţine însă că demersul de retragere a certificării sportive este simplu, clar şi în concordanţă cu legile federale. ''Fără îndoială, violurile în serie şi molestarea a sute de tinere de către antrenori, preparatori şi membri ai staff-ului federaţiei diminuează semnificativ capacitatea acestor femei de a participa în sportul lor şi este o discriminare. Dacă asta nu este suficient pentru retragerea certificării, atunci ce ar fi?'', a declarat Manly. 

 

Citește și: Maria Olaru, la lansarea volumului "Preţul aurului. Sinceritate incomodă": Sper să răsfoiţi cu raţiune această carte


Dominique Moceanu, campioană olimpică la Atlanta cu echipa SUA la doar 14 ani, a declarat pe Twitter că retragerea certificării federaţiei de gimnastică ar însemna un nou început şi USOC va numi un nou for de conducere al acestui sport. 

Peste 50 dintre victimele lui Nassar au depus plângeri penale împotriva federaţiei americane de gimnastică în tribunalele de stat şi federale. El a fost medicul lotului feminin american între 1996 şi 2015, iar în prezent este în detenţie la o închisoare din Michigan şi are de răspuns la 36 capete de acuzare privind abuzuri sexuale. Doctorul a negat acuzaţiile fostelor gimnaste şi susţine că a furnizat tratamente medicale adecvate. 

 



Manly i-a transmis o scrisoare şefului forului olimpic american Larry Probst în care îi cere să ia măsuri rapide şi tranşante: ''USOC are obligaţia de a acţiona şi de a cere demisia lui Steve Penny şi asta nu este suficient. Această organizaţie nu mai are nicio credibilitate atunci când vine vorba de protecţia copiilor. Federaţia de gimnastică trebuie trasă la răspundere şi să fie reorganizată de sus până jos. În cazul în care violul a sute de copii din cauza indiferenţei şi a culturii organizaţionale nu este suficient, atunci cu respect ce ar putea fi?'' 

Moceanu, 35 ani, a declarat săptămâna trecută pentru Indianapolis Star că Penny ar trebui să demisioneze: ''Există o istorie a acestei presupuse neglijenţe cu privire la acest subiect. Dar mereu şi mereu el a fost în frunte şi a ignorat subiectul''. Fosta sportivă de origine română, ai cărei părinţi au fost gimnaşti, a declarat că nu a fost abuzată sexual, dar în 2008 a dezvăluit că antrenorii ei au abuzat-o din punct de vedere emoţional şi psihologic. Tratamentul de care a avut parte după aceste dezvăluiri a descurajat alte gimnaste să facă dezvăluiri privind abuzurile de la lotul naţional. 

''Imaginea şi reputaţia federaţiei au fost puse deasupra actelor abuzive. Nu poţi pune reputaţia şi interesul financiar înaintea binelui gimnastelor. Siguranţa şi bunăstarea sportivilor noştri este cea mai mare prioritate a federaţiei americane de gimnastică'', a adăugat Dominique Moceanu, care a fost antrenată de la 10 ani de antrenorii români Bela şi Martha Karoly. 

 

Citește și: Antrenorii legendari, Bela şi Marta Karolyi, implicaţi în scandalul abuzurilor sexuale asupra Lotului Olimpic al SUA. Trei foste gimnaste au dat declaraţii



Consiliul director al federaţiei americane a anunţat se va reuni în cel mai scurt timp pentru a lua o serie de decizii şi a reamintit că în ultimii ani a implementat noi politici şi reguli de protecţie a copiilor pentru a ajuta sportivii, încheie Agerpres.

 

Citește și:

Un antrenor român va antrena echipa feminină de gimnastică artistică a Australiei

 

Scandal URIAS in gimnastica. Un doctor al lotului olimpic a fost acuzat de abuz sexual

×