x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Ce este playofful la fotbal?

Ce este playofful la fotbal?

28 Iul 2021   •   22:18
Ce este playofful la fotbal?

De câţiva ani, denumirea de “play off” a intrat puternic în vocabularul pariorilor şi nu numai, căpătând o atenţie mult mai mare odată cu introducerea acestui sistem şi în fotbalul românesc. În caz că nu ştii ce înseamnă play off sau doar ai câteva mici nelămuriri, te afli în locul potrivit, deoarece pe parcursul acestui articol te vom lămuri ce este playofful la fotbal.

Ce înseamnă “PlayOff”?

Dacă este să traducem liber din limba engleză, cuvântul “play” înseamnă “a juca”, iar “off”, “oprit”. Ei bine, când ne referim la playoff în fotbal, un termen cunoscut de pasionații de ponturi fotbal, lucrurile sunt oarecum diferite, deoarece prin playoff se poate departaja un campionat între cele mai bune echipe din campionat şi echipele ceva mai slabe.

Mai exact, această denumire face referire la terminarea sezonului regulat şi accederea în faza finală, unde jocul se va desfăşura într-un sistem diferit, în urma căruia se va stabili învingătoarea competiţiei.

Ce este PlayOff-ul la fotbal?

Evident că fotbalul, cel mai cunoscut sport la nivel mondial, nu putea să lipseasca de pe lista sporturilor ce au trecut la sistemul playoff. De menţionat faptul că nu toate campionatele din lume au ales să treacă la această metodă, ci doar unele campionate, printre care se regăseşte şi campionatul României. Sezonul tocmai încheiat ne-am putut bucura de sistem tip play-off atât în Liga 1, unde câştigătoare a fost CFR Cluj, dar şi în Liga a 2-a, unde câştigători au fost oltenii de la FC Universitatea Craiova 1948.

Pentru campionatele ce au ales să aplice acest tip de sistem, calificarea în playoff se acorda echipelor ce termină în maxim primele 18 în sezonul clasic din campionat, campionat ce poate conţine de la 14 şi până la 18 echipe.

În playoff urmează să se joace un alt campionat, ceva mai scurt, doar între echipele ce au reuşit să ajungă în playoff, partidele urmând a se disputa tur-retur. Conform regulamentului, pentru echipele ce acced în playoff se înjumătăţesc punctele, însă acest lucru nu se întâmplă în toate campionatele.

Aşadar, sistemul PlayOff începe să îşi facă simţită prezenţa destul de puternic în sportul rege, iar ţara noastră a fost printre primele campionate ce au ales să implementeze acest sistem, la ideea preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. De menţionat că la finalul PlayOff-ului, câştigătoarea va accede în Champions League, în timp ce celelalte 3 formaţii vor merge în noua competiţie europeană creată, Conference League. Acest lucru variază de la campionat la campionat.

×