x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Corpuție în FIFA: Banca Julius Baer va plăti 80 de milioane de dolari către SUA

Corpuție în FIFA: Banca Julius Baer va plăti 80 de milioane de dolari către SUA

28 Mai 2021   •   11:48
Corpuție în FIFA: Banca Julius Baer va plăti 80 de milioane de dolari către SUA

Banca elveţiană Julius Baer a acceptat acceptat plata a circa 80 de milioane de dolari către SUA pentru încetarea procesului de corupție din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), scrie AFP. 

Reprezentanții băncii au recunoscut, în cadrul procesului care se  participarea la spălarea a 36 de milioane de dolari, prin intermedul SUA, pentru mai mulți responsabili FIFA și federații. Mai multe societăți de marketing sportiv îi mituiau pentru a obține drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal. 

Departamentul de Justiție al SUA a pus sub acuzare 14 persoane în mai 2015. Dintre aceștia 9 erau înalți oficiali FIFA. O parte dintre aceștia au fost arestați la Zurich. În urma cercetărlor, președintele FIFA, Sepp Blatter, a fost înlocuit.

În anul 2017, fostul angajat al băncii, Jorge Luis Arzuga, a pledat vinovat, în urma învinuirilor de deschidere de conturi pentru societăţi-paravan şi facilitarea acordării de mită pentru responsabili ai Federaţiei argentiniene de fotbal.

Ministerul de Justiție al SUA a conchis că banca știa că acele conturi aparțineau clienților lui Luis Arzuga, iar unul dintre șefi a decis deschiderea de urgență a acestora. 

Autoritățile americane au acceptat să renunțe la acuzații contra unei amenzi de 43,32 de milioane de dolari, iar plata altor 36,37  de milioane de dolari, care reprezintă mita care a trecut prin contrile băncii. Totodată, Julius Baer și-a luat angajamentul de a respecta termenii acordului timp de 3 ani.
 

×
Subiecte în articol: coruptie fifa Julius Baer