x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport EURO 2020. Tricourile Ucrainei generează controverse. Rusia protestează

EURO 2020. Tricourile Ucrainei generează controverse. Rusia protestează

09 Iun 2021   •   11:37
EURO 2020. Tricourile Ucrainei generează controverse. Rusia protestează

Federaţia rusă de fotbal (RFS) a transmis o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) împotriva noului tricou al echipei Urcainei pentru turneul final EURO 2020. Pe acesta este desenată anexarea Crimeei şi sloganuri patriotice, scrie AFP.

"Atragem atenţia în această scrisoare asupra utilizării de motive politice pe tricoul selecţionatei ucrainene, ceea ce este împotriva principiilor de bază ale regulamentului UEFA pentru echipament. Fotbalul este un sport care trebuie să rămână în afara politicii. Aprobând un astfel de echipament, UEFA a creat un precedent, pentru că la următorul mare turneu, noi vom putea vedea alte ţări folosindu-şi echipamentul cu scopuri politice", scrie serviciul de presă al RFS.

Preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, Andrei Pavelko, a anunţat că jucătorii ucraineni vor purta "echipamente speciale" şi a postat fotografii cu tricourile în culorile bleu şi galben ale drapelului ucrainean.

Pe tricouri este desenată Ucraina, care include Crimea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate în prezent de separatiştii pro-ruşi. Mai sunt scrise sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!", cu referire la un cântec patriotic folosit de manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după mişcarea populară în 2014. Revolt a fost considerată ilegală de Moscova şi a declanşat criza dintre Rusia şi Ucraina.

Kremlinul consideră aceste sloganuri drept naziste.
"În timpul războiului, aceste sloganuri naziste au fost utilizate de unităţi armate ucrainene naţionaliste", a afirmat Maria Zakarova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

UEFA, organizatoarea EURO 2020, a aprobat tricouriile ca fiind în acord cu regulamentul, deși acesta prevede că niciun echipament nu trebuie să "aducă atingere decenţei comune sau să transmită mesaje politice, religioase sau legate de rasă".
 

×
Subiecte în articol: euro2020 ucraina Rusia