x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Schi fond. Norvegianca Theresa Johaug speră din nou la podium după o suspendare de 18 luni

Schi fond. Norvegianca Theresa Johaug speră din nou la podium după o suspendare de 18 luni

19 Apr 2018   •   18:34
Schi fond. Norvegianca Theresa Johaug speră din nou la podium după o suspendare de 18 luni

Schioarea norvegiană Therese Johaug, care a fost suspendată 18 luni pentru dopaj, spune că s-a gândit să se retragă din activitate în perioada în care nu a mai participat la competiţiile sportive, însă în final a renunţat la idee. 

"Sunt mândră că am reuşit să depăşesc această perioadă. Lunile care au trecut au fost extrem de dificile pentru mine, am plâns de multe ori. Ştiu că a fost vina mea şi mi-am asumat-o. Mi-am ispăşit pedeapsa'', a spus Johaug, la o zi după ce i-a expirat interdicţia. 

Ea a adăugat că acum este motivată şi speră din nou la cucerirea de medalii în întrecerile la care va participa. 

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne a mărit, în august 2017, la 18 luni suspendarea dictată împotriva Theresei Johaug, pentru încălcarea regulamentului antidoping, decizie în urma căreia multipla campioana mondială de schi fond a ratat Jocurile Olimpice de iarnă ediţia 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud). 

În luna februarie a anului trecut, instanţa norvegiană pentru arbitraj sportiv pronunţase o suspendare de 13 luni împotriva sportivei în vârstă de 29 ani, depistată pozitiv la un steroid, rezultat pe care Johaug l-a pus pe seama unui balsam de buze, însă Federaţia Internaţională de Schi (FIS), a făcut apel împotriva acestei sancţiuni, considerând-o prea blândă. 

Therese Johaug, campioană olimpică în 2010, la ştafetă 4x5 km, a fost testată pozitiv la costebol, un steroid anabolizant interzis de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), cu ocazia unui control inopinat efectuat pe 16 septembrie 2016. 

Schioarea s-a apărat susţinând că a absorbit substanţa respectivă dintr-o cremă pentru buze, Trofodermin, furnizată de medicul echipe naţionale pentru a-şi trata arsurile suferite în cursul unui antrenament la altitudine, în Italia, la finele lunii august. 

TAS a explicat, într-un comunicat de presă, că Johaug nu şi-a îndeplinit obligaţiile prin neverificarea ambalajului cremei, pe care era ştampilat un simbol care avertiza foarte clar în legătură cu riscul de dopaj.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: schi theresa johaug dopaj