x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Asistent din tată în fiu

Asistent din tată în fiu

de Florin Gongu    |    09 Ian 2011   •   20:06
Asistent din tată în fiu
145836-primul-joc-andrei.jpgVictor Constantinescu sau nea Vivi ar fi împlinit anul acesta 75 de ani. Fiul lui, Tudor, are 50 de ani, iar nepotul Andrei, 28. Ce-i leagă pe toţi aceşti descendenţi? O mare pasiune: meseria de arbitru asistent. Dintre ei, cel mai cunoscut rămâne, fără îndoială, Tu­dor Constantinescu, unul dintre cei mai buni asistenţi pe care i-a avut Ro­mânia.

A prins perioada în care ie­rarhiile internaţionale prevedeau şi această categorie. A făcut parte din Top Class, prilej cu care a condus la Cam­pionatul Mondial de tineret din Ni­geria 1999, printre care şi la finala mică, dar şi patru meciuri din Liga Cam­pionilor, fiind lider în România la acest capitol. Dintre acestea, doar la o partidă a fost alături de conaţio­na­li: la meciul din Liga Campionilor Au­xerre – Dortmund 1-0, în 12 no­iembrie 2002, alături de Sorin Corpo­dean (la centru), Dan Lăzărescu (la cealaltă linie), rezervă fiind Cristi Ba­laj. În rest a fost inclus în brigăzi mix­te, alături de grecul Vassaras sau de bel­gianul Vessiere.

"Tata era arbitru la linie în liga a doua şi, prin această pris­mă, putea fi asistent, la Divizia A, unde a fost delegat la veo 15 parti­de. Şi eu am ales să fiu asistent, pentru că am simţit că e mai uşor de pro­mo­vat pe listele FIFA din această postură. La centru nu aveam loc de monş­trii sacri Crăciunescu sau Porumboiu", a explicat Tudor Constan­tinescu.

"Din cauza lui tata sunt şi eu tot asistent. M-a văzut şi la centru, şi la linie şi mi-a zis să rămân la linie, că nu eram ta­lentat ca arbitru", s-a destăinuit mezi­nul An­drei. El a intrat în lotul A în 2009. În 2010, în ierarhiile CCA s-a situat pe poziţia a treia.

Prima brigadă
Una dintre cele mai frumoase amintiri ale lui Tudor Constantinescu se leagă de meciul din Liga Campionilor dintre Auxerre şi Dortmund. "A fost prima brigadă pur românească în Ligă. Pe atunci, şi asistenţii pri­meau delegările nominal, nu ca acum, când se nominalizează doar centralul. Din 2003 s-a hotărât să se mergă doar cu brigăzi omogene, din aceeaşi ţară. La meciul acela, totul a mers foarte bine, am luat şi note bune. Chiar nu înţeleg de ce nu a mai primit meciuri So­rin". Tudor Constantinescu a jucat fotbal la Progresul, până la tine­ret. "La seniori erau în echipă Mir­cea Sandu şi Adalbert Kassai." La rân­dul său, şi Andrei Constantinescu a jucat fotbal, de la 7 ani la 16 ani, la juniorii lui Dinamo, unde a fost coleg, printre alţii, cu Ale­xandru Bălţoi şi cu Daniel Niculae.

Andrei are profesor de engleză pe webcam
În 2010, Andrei Constantinescu a participat la CORE, centrul de excelenţă în arbitraj, sub patronajul UEFA, în Elveţia. "E vorba de brigăzi formate din arbitri până în 30 de ani, care nu sunt pe listele FIFA. Eu am fost cu Radu Petrescu şi cu Marius Avram. Am dat teste fizice şi teoretice, dar ne-au trimis şi la două meciuri în Elveţia şi în Franţa, la liga a treia. Ne vom întoarce anul acesta, în luna mai", povesteşte Andrei Constantinescu. El se perfecţionează acum la limba engleză prin intermediul unor cursuri pe internet, fiind în legătură directă cu un profesor, pus la dispoziţie tot de UEFA, timp de jumătate de oră pe săptămână. Printre lectorii pe care i-au avut în Elveţia s-au numărat foştii mari arbitri David Elleray (Anglia), Frank Willenborg (Olanda) ori Pierluigi Collina (Italia).

×