x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Fotbalul mediocru şi în zodia demenţei

Fotbalul mediocru şi în zodia demenţei

de Mihai Igirosanu    |    31 Oct 2011   •   21:00
Fotbalul mediocru şi în zodia demenţei

Lipsit de performante si cufundat in mediocritate, fotbalul romanesc a intrat de duminica seara intr-o veritabila gaura neagra. Pe stadionul construit din banii ploiestenilor, dar pentru care cetatenii din urbea lui Caragiale nu par deloc pregatiti, meciul Petrolul – Steaua s-a incheiat dupa doar 43 de minute. Beneficiind de impasibilitatea vecina cu nesimtirea a firmei de paza Galant Protect Security SRL, un suporter drogat din peluza gazdelor a patruns pe gazon si l-a lovit violent pe jucatorul Stelei, George Galamaz. Aparat de un inger, care a directionat parca lovitura dementului langa tampla, fotbalistul nu a scapat decat cu o fractura de os zigomatic si nu va mai juca o luna si jumatate. Dar a scapat cu viata! Divinitatea l-a protejat si pe portarul Stelei, Ciprian Tatarusanu, norocos ca nu a fost nimerit de o petarda care a explodat la un metru de el. Mai mult ca sigur, Comisia de disciplina va decide ca Petrolul sa joace fara spectatori pana in vara anului viitor. Ieri, Comisia Nationala de Actiune impotriva Violentei in Sport a amendat clubul din Ploiesti cu 10.000 de lei si firma de paza cu 500 de lei. Doua masuri luate la misto, doar pentru imagine si doar pentru ca forul respectiv sa-si justifice existenta. De asemenea, clubul Petrolul a anuntat ca ii va actiona in justitie pe fani. Un anunt la fel inutil si cu iz corporatist ieftin. Evenimentele de la Ploiesti au inundat duminica noapte si ieri-dimineata toata presa de pretutindeni, aruncand o noua pata neagra peste fotbalul nostru si poate peste tot ceea ce insemnam ca si popor. Pe 9 mai 2012, National Arena din Bucuresti va gazdui finala actualei editii a Europa League. Deocamdata, ramane asa. De maine incolo, nu se stie!

Era minutul 43 al confruntarii de duminica seara, de la Ploiesti, dintre Petrolul si Steaua. Un banal meci dintr-un campionat intern la fel de ba­nal. Fotbalistic vorbind, Steaua controla autoritar meciul, conducea cu 1-0 si avea de executat un penalty. Numai ca, inainte ca stelistul Mihai Costea sa plece spre minge, trei suporteri din peluza Petrolului au sarit pe gazon. Doi dintre ei, pro­ba­bil cei care aveau rolul de momeli, au fost opriti de agentii firmei de paza. Cel de-al treilea, pe numele sau Enache Petru Dragos, s-a strecurat nestingherit pe gazon, in alergare usoara, nefiind nici macar urmarit de vreunul dintre oamenii de ordine. Victima i-a cazut stoperul Stelei, Galamaz, pe care l-a lovit din spate, cu pumnul pe care avea aplicat un dispozitiv metalic, intre tampla si pometele drept. Fotbalistul s-a pra­bu­sit pe gazon, fiind imediat transportat la spitalul din Ploiesti. "Daca il lovea in tampla, putea sa moara! Ce se intampla daca avea un cutit asupra lui?", se intrebau, ingroziti si repetat, jucatorii, antrenorii si ceilalti oameni din staff-ul Stelei. Suporterul s-a in­drep­tat apoi catre un grup de jucatori ai ros-albastrilor, insa a fost trantit la pamant de interventia de gala K1 a sarbului Novak Martinovici, singu­rul fotbalist al Stelei care a avut reac­tie si atitudine de luptator. In cele din urma, fanul dement a fost imobili­zat si scos de pe gazon. Arbitrul Ro­bert Dumitru le-a dat cartonase ro­sii stelistilor Martinovici si Stanca. Dupa mai multe proteste si manifestari de in­dignare, Mihai Costea a executat pe­nalty-ul, a marcat pentru 2-0, mo­ment in care o petarda a explodat la cir­ca doi metri de noul portar al Ste­lei, Tatarusanu, provocandu-i arsuri pe spate si lasandu-l intins pe gazon. A fost momentul in care centralul Ro­bert Dumitru a trimis echipele la vestiare, apoi meciul a fost suspendat.

Comisia de Disci­pli­na se va intruni astazi sau cel tarziu joi, urmand sa aplice pedeapsa ma­xima. Petrolului i se va inter­zi­ce sa mai evolueze pe noua arena din Ploiesti sau clubul pra­hovean va putea organiza meciuri pe stadionul propriu, dar fara spectatori. Conform unor surse, clubului Petrolul ar urma sa joace timp de 10 etape cu portile inchise, ceea ce inseamna ca prahovenii vor reveni pe teren propriu de abia in campionatul urmator.

Mircea Sandu acuza presa
Pe o linie pe care o adopta tot mai des in ultima perioada, Mircea Sandu a gasit in presa ieri un vinovat neasteptat pentru evenimentele de la Petrolul – Steaua. "Atunci cand jandarmii interveneau, veneati si ii faceati criminali. Atunci cand comisiile Ligii dadeau sanctiuni cu portile inchise, spuneati ca fotbalul nu se poate juca fara spectatori. Noi am jucat meciul cu Franta intr-o atmosfera senzationala si nu s-a intamplat absolut nimic. Da, cu astfel de spectatori trebuie sa jucam in stadion. Cand s-a facut legea impotriva huliganismului, Dragomir, eu si toti oamenii din fotbal am fost priviti ca niste dusmani. Presa are o mare parte de vina pentru ceea ce s-a intamplat la Ploiesti. Din pacate, stadioanele mai mult s-au umplut cu derbedei decat sa se curete. Nu este problema FRF, este de competenta comisiilor Ligii. Ei trebuie sa analizeze clar, drastic, pentru ca exista probe indubitabile pentru a se da sanctiuni foarte grele. Si pentru oricine", a spus ieri Mircea Sandu, care a atacat mass-media, pe care le-a acuzat de partinire in cazul scandalului iscat de dezafilierea Universitatii Craiova. (Dragos Stoica)

Huliganul, beat si drogat
Barbatul de 25 de ani care l-a lovit pe George Galamaz se numeste Dragos Enache, acesta fiind dus in fata instantei cu propunere de arestare preventiva, sub acuzatia de ultraj contra bunelor moravuri. Dupa ce a fost retinut, Enache a fost condus la Spitalul Judetean Ploiesti, unde i s-au recoltat probe de sange. Rezultatele au aratat ca acesta a consumat droguri inainte de a intra pe stadion, cel mai probabil amfetamine. "Amfetaminele intra in categoria substantelor psiho-stimulante, dand agitatie, euforie, cresterea stimei de sine si agresivitate. Din punct de vedere fizic sunt caracterizate prin insomnie, transpiratie ambundenta si cresterea tensiunii arteriale. Intra in categoria drogurilor recreatio­na­le, iar efectele sunt asemanatoare cocainei", a declarat, pentru Jurnalul National doctorul Bogdan Gheorghe, medic in cadrul Agentiei Nationale Antidrog. Surse din cadrul Politiei Prahova au declarat pentru Jurnalul National ca Dragos Enache avea si o alcoolemie de 0,29 la mie. Potrivit apropiatilor, tanarul nu este la primul scandal, numa­ran­du-se printre cei mai violenti suporteri ai Petrolului. Se pare ca totul a fost premeditat inca de mai bine de un an si ca huliganul, care tocmai si-a ispasit un an de interdictie pe stadioane, face parte dintr-o factiune dura a galeriei Petrolului, denumita "Drogatii". Ieri, prefectul de Prahova a solicitat demisia sefului Jandarmeriei Plo­iesti, Stefan Burlacu, desi efectivele sale au atributii exclusiv pentru zo­na exterioara a stadionului. Deocamdata, Burlacu a spus ca asteap­ta controlul pe care Inspectoratul General al Jandarmeriei urmeaza sa-l efectueze. (Mara Raducanu)

×