x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Mirel Radoi a început număratoarea inversă. Naționala României se pregătește de toamna fierbinte

Mirel Radoi a început număratoarea inversă. Naționala României se pregătește de toamna fierbinte

de Adi Munteanu    |    26 Iun 2020   •   11:00
Mirel Radoi a început număratoarea inversă. Naționala României se pregătește de toamna fierbinte

Încep emoțiile pentru naționala pregătită de Mirel Rădoi. În numai două luni tricolorii trebuie să dispute opt meciuri extrem de importante. Rădoi va debuta ca selecționer al echipei mari în Liga Națiunilor, pe 4 septembrie, acasă, cu Irlanda de Nord, și pe 7 septembrie în deplasare cu Austria. Apoi, pe 8 octombrie se va disputa primul meci al barajului pentru EURO 2021, deplasare cu Islanda. Dacă va învinge la Reykjavik, România va mai disputa, pe 12 noiembrie, și al doilea meci de baraj cu învingătoarea din celălalt meci de baraj,  Ungaria-Bulgaria.

 

Timpul se scurge repede pentru tricolori. Peste două luni încep focurile calificărilor pentru echipa națională. Cum, din cauza pandemiei de coronavirus calendarul a fost dat peste cap, programul meciurilor internaționale s-a înghesuit teribil. Septembrie va fi cea mai aglomerată lună din istoria fotbalului, cu meciuri din 3 în trei zile, fie că sunt de campionat, cupe europene sau meciuri ale echipe naționale. Totul s-a aranjat „la milimetru” și chiar și o singură amânare a vreunui meci va bulversa toată ordinea europeană. La UEFA există o stare de îngrijorare vizavi de un eventual nou val al pandemiei pentru efectiv nu mai există date în calendar, chiar dacă se va juca fotbal în toată Europa și în noaptea de Revelion.

 

România, opt meciuri cu naționala în două luni

În ceea ce privește calendarul FRF, acesta a trebuit să se omogenizeze cu cel european. De exemplu, din 7 septembrie până pe 8 octombrie, când au loc meciurile naționalei, Liga 1 trebuie să dispute etapele din trei în trei zile însă, atenție, sunt în aceeași perioadă și meciuri în preliminariile cupelor europene, care vor „fura” cel puțin două date din calendar, în funcție de performanțele echipelor noastre! Programul va fi unul cumplit.

În poziția cea mai ingrată se află selecționerul Mirel Rădoi. Acesta va avea la dispoziție maximum 3 zile pentru a pregăti meciurile extrem de importante ale naționalei, o echipă pe care încă nu a avut-o la lucru. Cum îi va asigura Liga Profesionistă un program al Ligii 1 pentru ca Rădoi să aibă la dispoziție jucătorii din campionatul intern încă nu se știe. Cert este că fotbaliștii care vor juca pe mai multe fronturi (campionat, cupe europene, echipele naționale) vor avea de susținut un efort teribil, cu care până acum nu au fost obișnuiți. Numai în octombrie și noiembrie tricolorii vor avea două rafale de câte trei meciuri din trei în trei zile.


O altă problemă a selecționerului este posibilitatea de a avea la timp toți jucătorii din străinătate în acest program extrem de înghesuit. Aici este însă sarcina FRF de a pune presiune pe cluburile străine să elibereze fotbaliștii convocați. Ghinionul este că, de exemplu, la ora meciurilor de baraj cu Islanda și, posibil, cu Bulgaria sau Ungaria, campionate ca Scoția, Olanda, Belgia sau Italia, unde noi avem „stranieri”, să se dispute etape din campionatele respectivelor țări.

 

×