x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Liga 1 se schimbă pe repede-înainte

Liga 1 se schimbă pe repede-înainte

de Adi Munteanu    |    30 Iul 2020   •   16:40
Liga 1 se schimbă pe repede-înainte

Marea ședință a fotbalului românesc va decide azi schimbarea sistemului competițional. Singura necunoscută este dacă se va vota o Liga 1 cu 16 sau cu 18 echipe. În primul caz, se păstrează sistemul cu play-off și play-out, cu 6 echipe în lupta pentru titlu și 10 echipe la retrogradare.

 

Deși nu este de competența ei, Federația Română de Fotbal forțează schimbarea sistemului de desfășurare a Ligii 1 chiar din această toamnă. Însuși președintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, ieri, că dorește creșterea numărului echipelor de la 14 la 16. „FRF a propus de acum doi ani acest sistem cu 16 echipe. Noi vom fi de acord. Mâine (azi, n.r.) este această Adunare Generală a LPF, iar pe 3 august avem Comitetul Executiv al Federației”, a spus Burleanu.

 

Operațiunea „Salvați Dinamo!”, finalizată cu succes

Cea mai fericită echipă de schimbarea sistemului este Dinamo. Fie că se va trece la 16 sau 18 echipe, „câinii” scapă de spectrul retrogradării. În scenariul Ligii 1 cu 16 echipe nu retrogradează direct nicio echipă, doar ultima clasată, cel mai probabil Chindia Târgoviște, va juca un meci de baraj cu ocupanta locului 3 din play-off-ul de promovare din Liga 2. În varianta unei Ligi 1 cu 18 echipe va fi salvată și Chindia Târgoviște, nu retrogradează nimeni și promovează în primul eșalon primele patru echipe din play-off-ul Ligii 2, în acest moment UTA, Mioveni, FC Argeș și Turris Turnu Măgurele.

 

FRF vrea una, LPF vrea alta

Conflictul dintre cele două foruri fotbalistice de la noi a luat amploare în ultimele zile. Pe de-o parte, Burleanu acuză Liga Profesionistă că nu a oprit campionatul la apariția primelor cazuri de infectare cu COVID-19, de cealaltă parte, LPF acuză federația că se bagă unde nu-i fierbe oala, organizarea competiției fiind exclusiv în ograda LPF. „Prin dorința opririi competiției, Burleanu a lansat astfel un atac la bugetele tuturor cluburilor, le pune în pericol situația financiară, pentru că firma deținătoare de drepturi va solicita despăgubiri și va renegocia suma pentru sezonul următor”, a declarat Iustin Ștefan, secretar general al LPF.
Și în ceea ce privește numărul de echipe din primul eșalon din sezonul viitor diferă opiniile dintre FRF și LPF. Cum deciziile Ligii Profesioniste sunt luate prin votul cluburilor din Liga 1, asta încurcă dorința federației. Cluburile au interesele lor proprii, punctuale și pe termen scurt, mai ales cele care sunt în subsolul clasamentului. Acestea au propus 18 echipe și sistem clasic, FRF vrea 16 și menținerea sistemului cu play-off și play-out.

 

Play-off-ul Ligii 2, de infarct

Finalul de sezon din eșalonul secund a fost sub semnul surprizelor, multe neplăcute. Prima dezamăgire a fost UTA, care pornea ca mare favorită la promovare și cu un avans liniștitor. Arădenii, deși au fost avantajați de program, cu trei meciuri pe teren propriu și doar două deplasări, au obținut numai un punct „acasă”. Noroc cu victoria de la Mioveni, altfel ieșeau din calculele promovării. A doua dezamăgire a fost Petrolul, echipă care nu mai are nici matematic șanse de promovare. În ceea ce privește pe Rapid, alb-vișiniii mai au doar șanse matematice, depinzând și de celelalte rezultate. Astfel, giuleștenii trebuie să câștige cu Turris, iar FC Argeș și Mioveni să fie învinse de UTA, respectiv Petrolul. În această situație, Rapid promovează direct, de pe locul 2. Dacă Argeșul sau Mioveniul înving în ultima etapă, Rapid merge la baraj. Însă dacă ambele echipe câștigă, în barajul pentru Liga 1, de pe locul 3, va merge UTA iar vecinele din Pitești promovează direct.
O miză ar putea fi și însă și locul 4, dacă în Liga 1 se va vota schimbarea formatului la unul cu 18 echipe, în acest caz ar promova automat primele patru clasate în play-off-ul Ligii 2.

 

Statele paralele din Liga 1: unul trage cu Clujul, altul trage cu Craiova

Finalul campionatului a scos la iveală presiuni fără precedent. Banii din Champions League sunt o miză uriașă și „rotițele” intereselor au început să se învârtă. O parte a cluburilor ar vrea-o pe CFR Cluj campioană, o altă parte ar vrea-o pe Universitatea Craiova. Dincolo de preferințele cluburilor, s-a „umblat” și la alte strategii. Fie cu o dubioasă infectare în masă cu noul coronavirus, cazul clujenilor, fie cu presiuni de amânare a finalei Cupei României, cazul Craiovei. Finala Cupei s-a desfășurat conform programării și prin victoria FCSB-ului a asigurat celor de la FC Botoșani prezența în cupele europene. Asta i-a enervat pe olteni, care au acuzat că Botoșaniul nu va mai trage în meciul cu CFR. Și totuși, clujenii au câștigat foarte greu, printr-un penalty inventat de arbitrul Avram. În cazul unui meci egal, echipa lui Dan Petrescu ieșea definitiv din lupta pentru titlu. „Statul paralel al CFR-ului are și arbitrii de partea lui. Cu este posibil să delegi la meciul CFR-ului un arbitru care a împrumutat cu o mare sumă de bani un oficial al CFR-ului?”, acuză oltenii.

 

Miraculoasa vindecare de la CFR Cluj

Tot mai multe voci acuză CFR-ul de manevre dubioase pe acest final de sezon, mai ales de când au pierdut prima poziție în clasament. Presupusul focar de infecție cu COVID-19 din lotul clujenilor este pus la îndoială de tot mai multă lume. „A fost o manevră menită să forțeze oprirea campionatului și desemnarea CFR-ului campioană. N-au avut nicio infectare pe bune. A vorbit Meme Stoica cu Chipciu și ăsta i-a zis că toți sunt sănătoși-tun, că nu a fost niciun focar de infecție acolo”, a dezvăluit Gigi Becali. Una peste alta, decisiv va fi meciul direct, U Craiova-CFR, cu trofeul pe masă, programat pe 3 august, pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova.

×