x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Piţurcă a acceptat oferta lui Mircea Sandu şi revine la naţională.

Piţurcă a acceptat oferta lui Mircea Sandu şi revine la naţională.

14 Iun 2011   •   12:33
Piţurcă a acceptat oferta lui Mircea Sandu şi revine la naţională.

Tehnicianul Victor Piturca a anuntat azi, dupa trei ore de discutii cu Mircea Sandu, ca a acceptat propunerea FRF de a reveni la echipa nationala de fotbal. Piturca va semna un contract pe patru ani si jumatate, valabil pana la 30 noiembrie 2015, cu un salariu de 500.000 de euro pe an.

"Nu-mi place sa dau declaratii pe strada, dar acum este o situatie speciala si de aceea o fac. Nu a fost o decizie grea sa accept revenirea la echipa nationala pentru ca mi-am dorit acest lucru. In general totul este in regula, mai ramane ca maine dimineata sa stabilim ultimele detalii, iar la ora 13:00 va fi o conferinta de presa in care va avea loc prezentarea oficiala", a afirmat Victor Piturca, adaugand ca secundul Stefan Iovan nu va mai face parte din noul staf tehnic al nationalei.

Cu putin timp inainte, FRF anuntase ca discutiile dintre Mircea Sandu si Victor Piturca vor fi finalizate miercuri: "Aceasta din urma data este legata de incheierea jocurilor din cadrul play-off-ului EURO 2016, obiectivul principal prezentat domnului Piturca fiind acela de a califica echipa reprezentativa la turneul final al Campionatului European de peste cinci ani, care va fi gazduit de Franta. In cadrul discutiei au fost analizate multiplele aspecte ale proiectului, incluzand componenta staff-ului tehnic al echipei nationale, reformarea pe parcurs a Comisiei Tehnice etc. Discutiile dintre domnii Mircea Sandu si Victor Piturca vor fi finalizate maine, 15 iunie, prevazandu-se organizarea unei conferinte de presa, la Casa Fotbalului, in jurul orei 13:00".

Tehnicianul a acceptat sa revina la reprezentativa Romaniei din doua motive: pana acum, nici o echipa din Liga 1 nu s-a aratat interesata de serviciile sale si, in plus, are garantata la nationala o perioada mare de reconstructie, primul obiectiv fixat fiind calificarea la Campionatul European din 2016.

Victor Piturca este al doilea tehnician din istoria Romaniei ca numar de meciuri disputate, dupa Anghel Iordanescu. El are 62 de meciuri pe banca Romaniei, in care a inregistrat 36 de victorii, 13 egaluri si 13 esecuri, cu golaveraj pozitiv, 105-46.

A mai pregatit prima reprezentativa in alte doua mandate, fiecare dintre ele marcate de cate o calificare, la 'europenele' din 2000 si 2008, dar si de cate un scandal. La primul, nu a mai apucat sa conduca echipa si la turneul final, fiind demis de Mircea Sandu in urma unui conflict pe care-l avea cu liderii de atunci ai nationalei, Hagi si Gica Popescu.

Piturca a fost repus in functie in 2005, preluand mandatul de la Anghel Iordanescu. Romania nu a ajuns la CM din 2006, dar s-a calificat la urmatorul turneu final. La EURO 2008, nationala a remizat cu Franta si Italia, dar a pierdut calificarea dupa 0-2 cu Olanda, meci care a dat startul corului de contestatii fata de jocul echipei. Nemultumirile eu escaladat dupa startul preliminariilor pentru CM din 2010, 0-3 la Cluj cu Lituania. Pana sa fie demis, la mijlocul campaniei de calificare, Piturca a mai obtinut in fruntea tricolorilor o victorie (1-0 cu Feroe) si o remiza (2-2 cu Franta), fiind invins in alte doua meciuri (2-3 cu Serbia si 1-2 cu Austria).

×