x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Se dau patrioți, dar boicotează tricolorul la Jocurile Olimpice

Se dau patrioți, dar boicotează tricolorul la Jocurile Olimpice

de Adi Munteanu    |    06 Iul 2021   •   08:00
Se dau patrioți, dar boicotează tricolorul la Jocurile Olimpice

În urmă cu doi ani întreaga suflare fotbalistică românească elogia performanța naționalei U21 antrenată de Mirel Rădoi. „Felicitări! Ne-am calificat la Jocurile Olimpice după mai mult de jumătate de secol! Putem cuceri aurul olimpic!”. Așa se spunea după calificarea în semifinalele Campionatului European de Fotbal pentru echipe cu jucători sub 21 de ani. Jucătorii, antrenorii, conducătorii și patronii de cluburi erau în extaz. „Avem o nouă generație de excepție!” Ce s-a întâmplat în acești doi ani? În primul rând, s-a uitat performanța. Apoi a urmat neglijarea acelei performanțe și a culminat chiar cu boicotarea acelei performanțe. Din lunga listă preliminară stabilită de Mirel Rădoi, care număra aproape 100 de jucători, acum abia se pot aduna 22. Iar dintre acești 22 care vor merge la Tokyo, nici măcar jumătate nu erau pe lista inițială a lui Rădoi. 

Felicitările, masa și dansul au durat foarte puțin. În 2019, întreaga suflare fotbalistică a României era la picioarele „noii generații de aur” a fotbalului nostru, jucătorii, entuziasmați de obținerea calificării la Jocurile Olimpice, visau și promiteau chiar o medalie strălucitoare la Tokyo. Ușor-ușor, entuziasmul s-a stins și performanța a fost uitată, retrogradată de la „minunea din Italia” la „mă rog, să fie ei sănătoși”.

 

FCSB și CSU Craiova refuză categoric să dea jucători

 

Principalele echipe vizate de Rădoi pentru alcătuirea unul lot olimpic puternic au fost FCSB (de unde dorea selecționarea jucătorilor Octavian Popescu, Darius Olaru, Andrei Vlad, Olimpiu Moruțan, Ovidiu Perianu, Răzvan Oaidă și Denis Haruț), și Universitatea Craiova (de la care erau vizați Alexandru Cicâldău, Ștefan Baiaram, Alexandru Câmpanu, și Dan Nistor ca jucători peste vârsta de 23 de ani). Ei bine, niciunul din toată această listă nu va merge la JO de la Tokyo! Motivul invocat este că prioritatea e calificarea în cupele europene. În bătaie de joc, Gigi Becali a declarat că va face o concesie și va lăsa doi jucători la lotul olimpic, pe Dragoș Nedelcu și pe portarul Ștefan Târnovanu, însă aceștia au jucat întregul sezon în Liga 3, la FCSB II, echipă care a ratat promovarea în Liga 2 în dauna Stelei. Cât de mult se poate baza Rădoi pe acești doi jucători?

 

CFR Cluj: „Ce?! Noi suntem mai fraieri să ne subțiem lotul?”

 

Văzând exemplul FCSB și Universitatea Craiova, și CFR Cluj și-a retras  tinerii jucători din lotul pentru Tokyo. Rădoi se baza pe Denis Ciobotariu, Cristian Manea, Ionuț Costache, Claudiu Petrila și pe Alex Păun ca jucători peste 23 de ani. „Ce?! Noi suntem mai fraieri să ne subțiem lotul de Champions League? Prioritatea este să ajungem în grupele cupelor europene, necum Olimpiada”, au spus, pe surse, oficiali clujeni.

 

FRF a făcut concesii, dar degeaba

 

Federația Română de Fotbal a încercat să determine echipele FCSB, CFR și CSU Craiova să lase măcar câte 2-3 jucători de bază. FRF renunțat chiar și la controversata regulă cu prezența celui al doilea jucător sub 21 de ani pentru cel puțin o repriză, a promis și un bonus financiar în cazul unei performanțe la Jocurile Olimpice. Degeaba. Cluburile n-au putut fi înduplecate. În afară de FCSB, care a trimis, la mișto, doi jucători, celelalte două n-au trimis nimic.

Din păcate, nici mai multe cluburi din străinătate unde joacă fotbaliști români n-au fost de acord să lase jucători la lotul olimpic. Astfel nici jucătorii Parmei, Denis Man și Valentin Mihăilă, nici George Pușcaș, de la Reading, și nici Ianis Hagi, de la Glasgow Rangers, nu vor putea merge în Japonia. Motivul invocat de aceste cluburi este „ratarea perioadei de pregătire de vară”, în cazul Parma și Reading, și preliminariile Champions League, cazul lui Rangers.

 

Nici măcar Budescu

Din păcate, nici Constantin Budescu, cel care urma să fie „mintea limpede” de la mijlocul terenului, nu este lăsat de echipa de club să se alăture lotului olimpic. Clubul saudit FC Damac, care s-a salvat in extremis de la retrogradare i-a refuzat rugămintea lui Budescu, deși în urmă cu o lună dorea să scape de jucătorul român.

Lotul României pentru JO de la Tokyo 

Portari: Marian Aioani (Farul Constanța), Mihai Popa (Astra Giurgiu), Ștefan Târnovanu (FCSB)

Fundași: Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanța), Florin Ștefan (fără echipă)

Mijlocași: Andrei Ciobanu (Farul Constanța), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alexandru Dobre (Dijon/Franța), Valentin Gheorghe (Astra Giurgiu), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluță (Brighton/Anglia), Eduard Florescu (FC Botoșani), Antonio Sefer (Rapid)

Atacanți: George Ganea (Farul Constanța), Andrei Sîntean (FC Hermannstadt)

 

×