x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Careul de ași al Europei

Careul de ași al Europei

de Adi Munteanu    |    05 Iul 2021   •   08:20
Careul de ași al Europei
Sursa foto: Hepta

Belgia, cu a ei generație excepțională, a „reușit” din nou să rateze un trofeu pentru care porneau mari favoriți. De cealaltă parte, Italia și-a continuat parcursul fără înfrângere de 32 de meciuri.

 

Spectacol total în sferturile de finală al Campionatului European de Fotbal. Vineri, Elveția a încercat un nou miracol la loviturile de departajare, așa cum a reușit cu Franța, la București. Rămași în 10 jucători, după eliminarea lui Freuler,  elvețienii au încercat să ducă meciul în prelungiri și să reziste cu un om mai puțin până în minutul 120. Au reușit, s-au apărat admirabil, dar la loviturile de la 11 metri au clacat. Dacă la loviturile de departajare cu Franța au arătat o mare siguranță și au înscris toate cele 5 lovituri cu șuturi pe sus imparabile, cu Spania aceiași marcatori au schimbat tactica și au șutat de la punctul cu var pe jos, la firul ierbii,  previzibil, ușor de apărat. Singurul care a șutat pe sus, Vargas, a ratat lovitura decisivă trimițând mingea peste poartă. În condițiile în care spaniolii rataseră două penalty-uri, nimeni nu credea că elvețienii se vor pierde în acele momente decisive după ce, cu Franța, păreau extrem de siguri pe ei la executarea penalty-urilor, pierzând, practic, pe mâna lor. Chiar dacă Spania a dominat copios meciul, nu a impresionat, primind mai degrabă cadou această calificare în semifinală. Una peste alta, Elveția a fost una din frumoasele surprize de la acest Euro și, probabil, portarul Sommer va fi declarat portarul turneului. Doar în ultimele două meciuri, cu Franța și cu Spania, Sommer a avut 14 intervenții decisive (care ar fi însemnat 14 goluri) la care se mai adaugă două lovituri de la 11 metri apărate. Sunt cele mai bune statistici pentru un portar la Euro 2020, peste cifrele lui Donnarumma, însă italianul a beneficiat de o linie se apărare mult mai experimentată.

Italia a trecut mai ușor decât arată scorul de Belgia. „Dracii Roșii” s-au împotmolit din nou, chiar dacă erau priviți ca favoriți la titlu. Este adevărat că Eden Hazard a fost accidentat și doar De Bruyne, venit și el după accidentare, a încercat să lumineze jocul la mijlocul terenului. Scorul final, 2-1 pentru Italia, nu arată diferența din teren, Italia a dominat clar Belgia și doar portarul Courtois a limitat proporțiile scorului, iar golul marcat de Lukaku din penalty a fost un cadou venit din partea arbitrilor de la VAR. „Nimeni nu ar fi dat fault acolo”, s-au revoltat jucătorii italieni după meci.

Semifinală de vis: Italia-Spania

Astfel, prima semifinală se va juca între Italia și Spania, marți 6 iulie, la Londra, de la ora 22.00. Ultimul meci direct dintre cele două naționale datează din 2017, spaniolii câștigând categoric cu 3-0 (goluri Isco, de două ori, și Morata). Însă în acel meci mai jucau la iberici Sergio Ramos, Andres Iniesta, Daniel Carvajal, Gerard Pique, Marco Asensio și David Silva, toți absenți la acest Euro din lotul lui Luis Enrique. Părerea observatorilor este că Spania este mult inferioară față de echipa de acum 3-4 ani, mai ales că Enrique nu a selecționat niciun jucător de la Real Madrid, fapt de neconceput. Cum-necum, au ajuns în semifinală, însă la acest Euro nu au învins în timpul celor 90 de minute decât pe Slovacia. În rest patru rezultate de egalitate (0-0 cu Spania - considerat cel mai plictisitor meci de la această ediție, 1-1 cu Polonia, 3-3 cu Croația și 1-1 cu Elveția).

De cealaltă parte, Italia a demonstrat până acum mai multă forță, a marcat 11 goluri în cinci meciuri și a primit doar două. Luând în calcul statisticile și cifrele jucătorilor celor două echipe, Italia pare mare favorită cu Spania. Echipa lui Mancini, metamorfozată într-una ultraofensivă, a surprins pe toată lumea, dar există și scepticii care nu cred că minunile lui Mancini vor continua. Totuși, chiar dacă Italia are un joc ofensiv, linia de apărare rămâne una solidă, plus Donnarumma, aflat în mare formă.

 

Danemarca - Anglia, favorită - Anglia

A doua semifinală are o favorită certă, Anglia, chiar dacă abia în meciul cu Ucraina a arătat ca o mare echipă. Englezii au fost destul de criticați la acest Euro pentru jocul nespectaculos: „Lot excepțional dar nu și echipă”. E posibil ca de acum naționala Angliei să fie ce-și doresc suporterii, mai ales că semifinalele și finala se vor juca la Londra. Duelul din semifinală cu Danemarca, o echipă ambițioasă și  ceva mai omogenă, va fi echilibrat. Danezii încearcă să producă marea surpriză, ca în urmă cu 29 de ani, când, chemați din vacanță, au cucerit trofeul.

Meciuri directe Italia-Spania
5 victorii Italia
5 victorii Spania
8 rezultate de egalitate
Golaveraj 18-14 în favoarea Spaniei

×
Subiecte în articol: euro 2020