x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Euro 2020. Ei cu mingea, noi cu ploaia

Euro 2020. Ei cu mingea, noi cu ploaia

de Adi Munteanu    |    15 Iun 2021   •   08:10
Euro 2020. Ei cu mingea, noi cu ploaia

Momente de neliniște pe Național Arena din București cu câteva minute înainte de începerea meciului dintre Austria și Macedonia de Nord: alarmele telefoanelor au anunțat simultan cod portocaliu de vijelie, grindină și precipitații abundente. Cu amintirea zilei de sâmbătă, când tot un cod portocaliu a inundat întreaga suprafață de joc și a dat peste cap pregătirea austriecilor, exista teama ca gazonul să nu reziste la un al doilea potop. 

 

Doar 9.000 de spectatori au fost prezenți la primul meci disputat vreodată în România la o competiție majoră de seniori, chiar dacă limita putea fi de 13.000 de persoane. Organizatorii au anunțat că delegația Austriei a rezervat un număr mai mare de bilete decât numărul de spectatori care au făcut deplasarea. Per total, au fost aproximativ 5.000 de turiști sosiți din Macedonia, circa 1.500 de austrieci și cam 2.500 de români. „Poate și vremea i-a descurajat pe mulți să mai vină la stadion. Pe de altă parte, mulți au rămas la terase în Centrul Vechi și au privit meciul la televizoarele de acolo. Poate nu îndeplineau toți condițiile de participare pe stadion, poate nu aveau făcut vaccinul sau testele... Macedonenii însă leagă două meciuri în patru zile la București, turiștii vor rămâne aici, iar la meciul de joi vor veni și suporterii din Ucraina, care și ei vor juca în patru zile două meciuri pe Arena Națională. Ce ne îngrijorează este prognoza meteo. INM anunță ploi puternice și pentru meciul de joi, și pentru meciul de lunea viitoare. Poate ne iartă Cel de Sus și nu mai dă potop, să reziste gazonul, pentru că urmează și meciul din optimi”, ne-au spus surse din rândul organizatorilor.

 

Suporterii români i-au susținut pe macedoneni

Bucureștenii au ținut cu ex-iugoslavii, pe de-o parte este apropierea culturală, balcanică și, pe de altă parte, pentru că, în general, spectatorii neutri susțin echipa considerată mai slab cotată. În plus, macedonenii au venit la București în număr mult mai mare la acest prim meci. Probabil vor sosi mai mulți din Austria la ultimul meci din grupă, de luni 21 iunie, cu Ucraina, care ar putea fi decisiv pentru calificarea în optimile de finală. Conform calculelor hârtiei, Ucraina și Austria vor lupta pentru locul 2 în grupă, direct calificabil. Se poate merge în optimi și de pe locul 3, însă doar patru echipe din șase clasate pe poziția a treia vor fi între primele 16 naționale ale continentului. Și Macedonia de Nord poate spera, însă trebuie să repete un rezultat de excepție în Olanda, așa cum a demonstrat că poate face surprize când a învins Germania în deplasare, în preliminariile pentru Mondialul din Qatar. Ar mai avea nevoie de o victorie joi, pe Național Arena, cu Ucraina.

 

Germania-Franța, primul meci-șoc

Cel mai așteptat meci al fazei grupelor se joacă azi între principalele favorite la câștigarea trofeului: Franța - Germania, ambele sunt cotate cu mari șanse la acest Euro. Francezii se bazează pe grupul de vedete Mbappe, Giroud, Griezmann,  Dembele, Varane, Pogba sau Rabiot. În tabăra cealaltă, revenitul la lot Thomas Muller va fi om de bază  la ultima campanie a lui Joachim Low în calitate de selecționer al Germaniei, într-o echipă cu Gnabry, Sane, Kroos, Gundogan și Timo Werner. Câștigătoarea acestei grupe de foc, din care mai fac parte Portugalia și Ungaria, va juca pe Arena Națională  din București în optimile de finală pe 28 iunie, meci la care vor intra pe stadion 26.000 de spectatori. 

 

„Veți avea viață grea cu noi la toamnă!”

Naționalele României și Macedoniei de Nord sunt adversare în campania de calificare la Mondialul din Qatar. Echipa lui Rădoi a învins greu în această primăvară pe macedoneni, scor 3-2, însă pe 9 septembrie, la Skopje, jocul va fi mai mult mai greu. „Calificarea asta la EURO ne-a adus multă experiență și mult entuziasm. După ce i-am învins și pe nemți la ei acasă suntem și mai încrezători. Pe 8 septembrie vă așteptăm la Skopje să ne vizitați cel puțin la fel de mulți câți am venit și noi aici, la București. În opt ore sunteți cu mașina la Skopje, prin Bulgaria. E simplu de ajuns. Noi rămânem în România până după meciul de joi, apoi plecăm toți în Olanda pentru ultimul meci. Vă așteptăm la toamnă în Macedonia și vom fi la fel de ospitalieri ca și voi aici. Am fi venit și la meciul din martie, dar, din păcate, s-a jucat fără spectatori. Veți avea meci greu cu noi, dar ne vom distra mult împreună”, comentau suporterii macedoneni în Centrul Vechi.

 

Programul de azi

Marţi 15 iunie

Ungaria - Portugalia (19:00, Budapesta, Grupa F)

Franţa - Germania (22:00, Munchen, Grupa F)

Programul de mâine

Miercuri 16 iunie

Finlanda - Rusia (16:00, St Petersburg, Grupa B)

Turcia - Ţara Galilor (19:00, Baku,Grupa A)

Italia - Elveţia (22:00, Roma, Grupa A

 

Veteranul Goran Pandev, 37 de ani, a scris istorie pentru țara sa, fiind primul fotbalist care înscrie pentru Macedonia de Nord la un turneu final

 

Noul jucător al lui Real Madrid, David Alaba (în centru, cu fața), a fost cel mai bun austriac

×
Subiecte în articol: euro 2020