x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international FIFA a renunțat la ideea organizării unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe în 2022

FIFA a renunțat la ideea organizării unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe în 2022

23 Mai 2019   •   09:06
FIFA a renunțat la ideea organizării unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe în 2022
Sursa foto: Ohmega1982/Getty Images/iStockphoto

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a anunţat că a renunţat la ideea organizării unei Cupe Mondiale cu 48 de echipe în anul 2022, motivul principal reprezentându-l blocada impusă Qatarului, gazda competiţiei, de către ţările vecine.
Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a avansat anul trecut ideea măririi numărului de echipe participante la turneul final al CM 2022, propunerea sa fiind avizată pozitiv de Consiliul FIFA, desfăşurat în luna martie la Miami.
Acest proiect, care se baza pe un studiu de fezabilitate, era înscris şi pe ordinea de zi a viitorului Congres al FIFA, programat pe 5 iunie la Paris, însă instanţa fotbalistică mondială a indicat miercuri seara că, "în circumstanţele actuale, o astfel de propunere nu poate fi pusă în practică".
"FIFA şi Qatarul au explorat împreună toate posibilităţile pentru creşterea numărului de echipe de la 32 la 48, implicând ţările vecine. În urma unui proces aprofundat de consultări, s-a ajuns la concluzia că, în circumstanţele actuale, o asemenea propunere nu poate fi pusă în practică", a explicat forul fotbalistic mondial într-un comunicat.
Principalul obstacol în calea acestui proiect a fost unul de ordin geopolitic, reprezentat de blocada impusă Qatarului de mai multe ţări vecine, în care Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Arabia Saudită, sub pretextul susţinerii unor grupări extremiste de către autorităţile de la Doha.
. "Implicarea acestor ţări în organizarea turneului împreună cu Qatarul implica ridicarea acestei blocade şi, în special, ridicarea restricţiilor asupra mişcărilor de persoane şi de bunuri", se preciza în studiul de fezabilitate supus consultării membrilor Consiliului FIFA în luna martie.
Studiul respectiv, consultat de AFP, asigura totodată că o Cupă Mondială în Qatar cu 48 de echipe în loc de 32 ar fi generat "între 300 şi 400 milioane de dolari drept venituri suplimentare", bani care ar fi provenit din drepturile de televizare, drepturile de marketing şi vânzarea de bilete.
Cupa Mondială din 2022 care va avea loc în Qatar îşi va păstra, aşadar, formatul original cu 32 de echipe şi "nicio altă propunere nu va fi supusă Congresului FIFA din 5 iunie, de la Paris", se mai arată în comunicat.
Formatul cu 48 de echipe, care va implica o creştere de la 64 la 80 de meciuri la turneul final, va fi aplicat însă începând cu ediţia din 2026 a Cupei Mondiale de fotbal, care va fi organizată în comun de Statele Unite, Canada şi Mexic, aceasta fiind o decizie adoptată de FIFA încă din ianuarie 2017.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: fifa cupa mondiala 2022