x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Fotbalul a ajuns la limita vieții

Fotbalul a ajuns la limita vieții

de Adi Munteanu    |    14 Iun 2021   •   07:40
Fotbalul a ajuns la limita vieții
Sursa foto: Hepta

Doliul a plutit 18 minute deasupra stadionului din Copenhaga. Planeta a privit îngrozită cum un fotbalist atârnat de un fir subțire de viață se balansează când „dincolo”, când „dincoace”. În cele din urmă, medicii au înfăptuit minunea și Eriksen a fost salvat, însă cariera lui a luat sfârșit.

 

Groază și dramatism nemaiîntâlnite la un eveniment sportiv de o asemenea importanță și cu o astfel de vizibilitate. Momentul prăbușirii lui Eriksen a oprit răsuflarea fotbalului, iar acel colț de teren a devenit un salon de terapie intensivă și pentru Eriksen, și pentru fotbal. Spre bucuria tuturor, viața jucătorului danez a fost salvată, iar lumea fotbalului a răsuflat ușurată. Însă fotbalul nu va mai fi la fel.

 

UEFA trebuie să schimbe ceva

Sportul-rege devine din ce în ce mai periculos. Supraaglomerarea calendarului, cu meciuri din 3 în 3 zile, duce tot mai mult la epuizarea sportivilor, care sportivi devin tot mai mult instrumente de produs tot mai mulți bani și sunt împinși la eforturi din ce în ce mai mari, dincolo de limitele fiziologice ale omului. Eriksen a avut noroc, dar acest noroc trebuie să fie un imens semnal de alarmă de care UEFA trebuie să țină cont și trebuie să reformeze sistemul. Acest sport devine tot mai periculos dacă această cadență a meciurilor nu se va rări. Viața lui Eriksen a atârnat de un fir de păr în văzut întregii lumi și ar trebui să fie ultima oară când se petrece așa ceva.

Rețelele sociale au explodat, milioane de microbiști și-au exprimat revolta împotriva unui sistem tot mai avar și fără milă vizavi de sportivi: „Criminalilor! Trebuie să moară jucătorii pe teren ca să realizați că ați mers prea departe?”, s-a scris pe Twitter. „De câte șocuri va mai fi nevoie ca să vă potoliți? Lăsați sportivii să se mai și odihnească! I-ați transformat în sclavi și îi stoarceți de toată energia”, au scris mai mulți suporteri danezi, care au arătat cu degetul către UEFA și marile cluburi de pe continent. Mai mult, unii suporteri danezi au cerut chiar boicotarea competiției de către naționala lor și nu s-au supărat pe înfrângerea în fața Finlandei, scor 0-1. „Ieșiți cât mai repede din acest EURO și plecați cât mai repede în vacanță. Odihniți-vă! Salvați-vă!”.

 

Italia începe să viseze la titlu

Meciul de deschidere a  arătat o echipă a Italiei în mare formă. Peninsularii nu erau cotați înaintea competiției ca favoriți la titlu, însă după acest 3-0 cu Turcia pariorii au început să bage în seamă și Italia imediat după Franța și Anglia, considerate principale favorite. În acest context, este de așteptat cu mare interes meciul de mâine dintre Franța și Germania, care, deși se va juca la Munchen, francezii sunt considerați echipă gazdă. O prestație bună a nemților i-ar putea duce și pe ei în rândul favoriților. În celălalt meci al Grupei A, Țara Galilor și Elveția au încheiat la egalitate, 1-1, în meciul disputat la Baku.

 

Belgia, instrucție cu Rusia

Deloc surprinzătoare prestația belgienilor: victorie obținută ușor cu Rusia, scor 3-0, la Sankt Petersburg, iar Romelu Lukaku  a devenit primul jucător care a marcat două goluri la acest EURO. Surprinzătoare a fost prestația lamentabilă a rușilor, chiar dacă au fost susținuți de propriul public. În celălalt meci al grupei B, Finlanda a învins o echipă a Danemarcei prăbușită psihic și emoțional după accidentul lui Christian Eriksen. Danezii au dominat copios, însă au primit un gol la singura eroare a portarului Schmeichel și n-au reușit să egaleze nici din penalty. Următoarele meciuri din Grupa B sunt miercuri și joi, Finlanda - Rusia și Danemarca - Belgia. De altfel, Rusia nu a mai învins la un Campionat European din 2012.

 

Potopul de la București nu i-a speriat pe austrieci

Ploaia din acest weekend a dat multă bătaie de cap organizatorilor, care au fost surprinși de marea cantitate de apă căzută și n-au apucat să deschidă acoperișul stadionului. Totuși, jucătorii austrieci s-au distrat copios, plonjând în băltoacele de pe gazon. Aceștia s-au filmat și au făcut deliciul rețelelor de socializare. Ulterior au pregătit meciul de aseară cu Macedonia de Nord pe Stadionul Steaua, ferit de potopul care s-a abătut în cealaltă parte a Bucureștiului, în Ghencea neplouând atât de tare ca în zona unde se află Arena Națională.

 

Din păcate pentru Christian, cariera lui de fotbalist se va opri. Chiar dacă se va reface fizic, din punct de vedere al psihicului nu va reuși să treacă peste momentul în care a văzut moartea pe teren.

Brian Laudrup, fost internațional danez

×
Subiecte în articol: Christian Eriksen euro 2020