x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Gianluigi Donnarumma - primul portar desemnat cel mai bun jucător la un campionat european de fotbal

Gianluigi Donnarumma - primul portar desemnat cel mai bun jucător la un campionat european de fotbal

12 Iul 2021   •   08:20
Gianluigi Donnarumma - primul portar desemnat cel mai bun jucător la un campionat european de fotbal
Sursa foto: Hepta

Portarul italian Gianluigi Donnarumma a fost desemnat cel mai bun jucător la EURO 2020, fiind pentru prima dată în istoria competiției când un goalkeeper a primit acest titlu. Cel mai bun jucător al finalei dintre Italia și Anglia a fost desemnat Leonardo Bonucci.

Italia a învins Anglia în finala Campionatului European EURO 2020, după executarea loviturilor de departajare, portarul italian Donnarumma reușind să apere execuțiile lui Sancho și Saka, aducând Italiei trofeul Henri Delaunay pentru a doua oară în istorie, devenind totodată a patra echipă ce câștigă cel puțin de două ori titlul European suprem, după Germania (3), Spania (3) și Franța (2)

Pentru evoluția sa din finală, dar și din întregul turneu, Donnarumma a primit titlul de cel mai bun jucător al EURO 2020.

Trofeul gravat cu numele Italiei a fost adus în arenă de portughezul Eder, cel care a marcat golul decisiv pentru țara sa la turneul final din 2016.

Leonardo Bonucci, jucătorul meciului și autorul golului egalizator, a mai bătut duminică un record, devenind cel mai în vârstă marcator la un turneu final european (34 de ani și 71 de zile).

Bonnuci a ajuns la 18 prezențe pentru Italia la un turneu final european (record italian), depășindu-i cu o singură selecție pe Giorgio Chellini și Gianluigi Bufon, care au 17.

De asemenea, Italia a devenit prima națiune care reușește să câștige de două ori la lovituri de departajare, în cadrul aceluiași turneu final.

Golul marcat de Luke Shaw în debutul finalei, în minutul 1 și 56 de secunde, este cel mai rapid gol marcat vreodată într-o finală europeană și al cincelea cel mai rapid din istoria întregii competiții.

A fost cea de a 7-a finală decisă după prelungiri, după cele din 1960, 1968, 1976, 1996, 2000 și 2016, și abia a doua decisă la lovituri de departajare, după cea din 1976.

Jorginho, jucătorul lui Chelsea Londra, este doar al 10-lea jucător din istorie care reușește să câștige în același an și Campionatul European și o cupă europeană la nivel de cluburi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: EURO 2020 Gianluigi Donnarumma