x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Mircea Lucescu şi Ştefan Covaci, printre cei mai buni antrenori din lume

Mircea Lucescu şi Ştefan Covaci, printre cei mai buni antrenori din lume

19 Mar 2019   •   15:55
Mircea Lucescu şi Ştefan Covaci, printre cei mai buni antrenori din lume

Românii Mircea Lucescu şi Ştefan Kovacs au fost incluşi de revista France Football pe lista celor mai buni 50 de antrenori din istoria acestui sport, primul fiind pe locul 41, iar al doilea, pe 43.
Mircea Lucescu, născut în 1945, a câştigat Cupa UEFA cu Şahtior Doneţk (2009) şi Supercupa Europei cu Galatasaray (2000). Ca antrenor, el a fost de două ori campion al României, de două ori campion al Turciei şi de opt ori al Ucrainei, câştigând şi numeroase cupe naţionale.
Ştefan Kovacs (1920-1995) a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni (1972, 1973) în cele două sezoane petrecute la Ajax Amsterdam, în care a mai obţinut cinci trofee.
France Football a reţinut trei criterii principale, palmaresul la nivel de club, moştenirea lăsată şi personalitatea, cărora li se adaugă, implicit, un al patrulea criteriu: durata şi impactul carierei.
Pe primul loc în această anchetă este olandezul Rinus Michels, considerat creatorul fotbalului total. El a adus prima Cupă a Campionilor Europeni pentru Ajax Amsterdam şi singurul trofeu din vitrina naţionalei Olandei, EURO 1988. Rinus Michels a fost înlocuit la Ajax în 1971 chiar de Ştefan Kovacs.
Pe lista France Football, Michels este urmat de scoţianul Alex Ferguson şi italianul Arrigo Sacchi. Pe locul 4 este Johan Cruyff, elevul lui Michels la Ajax, Barcelona şi naţionala Olandei. Pe poziţia a 5-a este spaniolul Pep Guardiola, care a fost jucătorul lui Cruyff la Barcelona.
Pe locul 20 în acest clasament este un nume ce are legătură cu România, ungurul Bela Guttmann, câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Benfica în 1961 şi 1962. Guttmann a antrenat-o pe Ciocanul Bucureşti în anul 1946.

Iată acest clasament în prima sa parte:
1. Rinus Michels (Olanda)
2. Sir Alex Ferguson (Scoţia)
3. Arrigo Sacchi (Italia)
4. Johan Cruyff (Olanda)
5. Pep Guardiola (Spania)
6. Valeri Lobanovski (Ucraina)
7. Helenio Herrera (Argentina)
8. Carlo Ancelotti (Italia)
9. Ernst Happel (Austria)
10. Bill Shankly (Scoţia)
11. Matt Busby (Scoţia)
12. Giovanni Trapattoni (Italia)
13. Jose Mourinho (Portugalia)
14. Miguel Munoz (Spania)
15. Brian Clough (Anglia)
16. Marcello Lippi (Italia)
17. Nereo Rocco (Italia)
18. Louis van Gaal (Olanda)
19. Ottmar Hitzfeld (Germania)
20. Bela Guttmann (Ungaria)
...

Lucescu şi Kovacs devansează pe această listă nume ilustre, ca spaniolul Luis Aragones (locul 44), olandezul Frank Rijkaard (45) sau germanul Otto Rehhagel (46).

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mircea lucescu ştefan covaci