x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international So Foot despre Mutu: "De la droguri, bătăi şi datorii, la un jucător strălucitor"

So Foot despre Mutu: "De la droguri, bătăi şi datorii, la un jucător strălucitor"

09 Mar 2011   •   11:39
So Foot despre Mutu: "De la droguri, bătăi şi datorii, la un jucător strălucitor"

Într-un material scris de ziaristul Eric Maggiori de la revista franceză So Foot se arată că atacantul Fiorentinei, Adrian Mutu, şi-a reamintit în meciul cu Catania, scor 3-0, în care a marcat de două ori, că este un fotbalist de mare valoare.

"Droguri, bătăi, divergenţe cu oficialii, datorii... Adrian Mutu le-a făcut pe toate. Însă duminică şi-a amintit că, înainte de toate, este un fotbalist foarte talentat. Probabil că Racaj Berat, tânărul chelner din discoteca Full Up din Florenţa pe care l-a agresat Mutu anul trecut, în octombrie, şi-a spus că românul nu merită afecţiunea celor de pe Artemio Franchi. Dar, nu asta este şi părerea fanilor, fericiţi că l-au regăsit pe cel care a fost marele artizan al calificării în Liga Campionilor, în 2009. După cele două goluri, Mutu nu a alergat ca un nebun, nu a făcut trei piruete. El a zâmbit, a ridicat braţele mulţumind cerului şi a făcut o plecăciune în faţa suporterilor de Curva Fiesole, care l-au iertat mereu. Este modul lui de a le mulţumi acestora pentru că, după toate tâmpeniile pe care le-a făcut, el ştie că nu merită dragostea lor", scriu jurnaliştii de la So Foot.

Publicaţia ne aminteşte faptul că Mutu a venit la Fiorentina în 2006, după ce în 2004 fusese depistat pozitiv cu cocaină. "Înainte de a ajunge la Fiorentina, Mutu joacă pentru Juventus şi promite că va lăsa totul în urmă şi va fi un alt jucător. Frumos tablou. Parcă voiai să-l crezi. Dar, la Juventus trece neobservat. Fără prostii, fără droguri, dar şi fără a mai fi un geniu pe teren. Sezonul se încheie în anonimat şi Mutu semnează cu Fiorentina. Atunci, cu Cesare Prandelli pe bancă, are cel mai bun sezon. Alături de Luca Toni redevine decisiv şi duce Fiorentina în Cupa UEFA, în ciuda unei penalizări de 15 puncte din cauza scandalului Calciopoli. La finalul sezonului, Mutu este ales de televiziunea Rai «Cel mai bun jucător din Serie A». Însă, în plin zbor, trecutul îl ajunge din urmă", scrie So Foot, care notează că Mutu a primit o "frumoasă" amendă de 17 milioane de euro de la Chelsea.

Mai rău decât atât, numele lui Mutu este retras de pe anumite jocuri video, însă în jocul FIFA el apare sub numele de Andrei Murgu. "Ca o pedeapsă a destinului, pe lângă această amendă (cea mai mare din istoria fotbalului), Mutu este lovit în sezonul următor de o serie de accidentări. Joacă 19 meciuri integral şi marchează 13 goluri, dintre care trei sunt decisive şi permite Fiorentinei să se califice în Liga Campionilor. În sezonul următor, Mutu se accidentează la menisc şi nu revine decât la începutul anului 2010, când înscrie gol după gol. Forma sa sportivă şi fizică după patru luni de inactivitate trezeşte suspiciuni şi, după un meci cu Lazio, în care marchează două goluri, este depistat pozitiv. Nouă luni de suspendare. Dacă nu i-a ajuns prima oară, atunci mai pune încă un strat", notează So Foot.

 

Însă cu o săptămână înainte de expirarea suspendării, Mutu îl loveşte pe chelner. Mea-culpa făcută nu serveşte la nimic, scriu jurnaliştii de la So Foot, care notează că toată lumea a înţeles atunci că Mutu este un "bad boy" şi nu se mai poate face nimic. "Totuşi, antrenorul Sinişa Mihajlovic îi acordă încredere. Mutu mulţumeşte, îşi încălzeşte crampoanele, dar nu mai este decât umbra celui ce a fost. Supărat, deprimat, urmărit de greşelile trecutului, el cere să plece în ianuarie 2011. Ajunge chiar la un acord cu Cesena, dar Andrea Della Valle îl refuză. Supărat, Mutu părăseşte un antrenament trântind uşa. Clubul îl suspendă până la noi ordine şi interzice orice transfer. În colţul lui, Mutu tace. Anii trec şi ştie că în acest ritm cariera lui va ajunge în uitare. Atunci îşi cere scuze. Din nou. Della Valle îl iartă. Pentru ultima oară. Jucătorul este reprimit în echipă. În câteva meciuri este doar o umbră pe teren. Ca, de altfel, toţi coechipierii săi. Apoi, într-un 6 martie însorit, Adrian Mutu face pace cu el însuşi şi marchează două goluri pentru Fiorentina care nu a avut nicicând atâta nevoie de el. Istoria va spune dacă aceste goluri sunt simbolul unei renaşteri aşteptate de mult timp sau doar o iluzie a unui fotbalist strălucitor, care şi-a tăiat aripile singur", se mai arată în materialul publicaţiei franceze.

×