x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Studiu FIFPro: Depresia și anxietatea iau amploare în rândul fotbaliștilor

Studiu FIFPro: Depresia și anxietatea iau amploare în rândul fotbaliștilor

21 Apr 2020   •   15:07
Studiu FIFPro: Depresia și anxietatea iau amploare în rândul fotbaliștilor
Sursa foto: pixabay.com

Numărul fotbaliștilor care prezintă simptome de depresie sau anxietate a crescut dramatic după ce competiţiile au fost oprite din cauza pandemiei de coronavirus, transmite sindicatul mondial al fotbaliştilor profesionişti, FIFPro, citat de Reuters.

Aproximativ 22% dintre jucătoarele şi 13% dintre jucătorii care au participat la studiu prezintă simptome de depresie, precum lipsa de interes, lipsa apetitului, a energiei, stima de sine scăzută, comparativ cu 11%, respectiv 6% într-un studiu similar realizat în lunile decembrie şi ianuarie.

Circa 18% dintre jucătoare şi 16% dintre jucători au avut simptome de anxietate generalizată, iar 11% dintre jucătoare şi 7,5% dintre jucători prezintă ambele tipuri de simptome.

"Brusc, în fotbal tinerii sportivi rebuie să facă faţă izolării sociale, întreruperii vieţii profesionale şi îndoielilor legate de viitorul lor", a declarat responsabilul medical FIFPro, Vincent Gouttebarge. Acesta a afirmat că aproape 80% dintre aceşti jucători au avut acces la suficiente resurse şi au beneficiat de susţinere pentru sănătatea lor mentală, de multe ori prin intermediul federaţiilor naţionale.

Secretarul general al FIFPro, Jonas Baer-Hoffmann, a precizat că sindicatul nu încearcă să-i prezinte pe fotbalişti ca pe un caz aparte, deoarece este vorba de o problemă la nivelul întregii societăţi.
"Durata medie a unui contract este de mai puţin de doi ani, iar veniturile medii sunt apropiate de cele ale publicului general. Mulţi depind incredibil de mult de aptitudinile lor fotbalistice şi nu sunt pregătiţi pentru ce va urma după", a spus acesta.

Cercetarea a fost realizată cu ajutorul centrului medical al Universităţii din Amsterdam și au participat 1.134 de jucători, cu vârsta medie de 26 de ani, şi 468 de jucătoare, cu vârsta medie de 23 de ani, din 16 ţări.

×
Subiecte în articol: fotbal depresie anxietate fifpro