x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Gheorghe Hagi: „Fără spectatori, fotbalul e ca o miuță în spatele blocului. Nu e fotbal”

Gheorghe Hagi: „Fără spectatori, fotbalul e ca o miuță în spatele blocului. Nu e fotbal”

de Adi Munteanu    |    16 Apr 2020   •   13:00
Gheorghe Hagi: „Fără spectatori, fotbalul e ca o miuță în spatele blocului. Nu e fotbal”
Optimism extrem la Federația Română de Fotbal și la Liga Profesionistă: „Reîncepem campionatul pe 5 iunie”. În condițiile în care starea de urgență se prelungește până pe 15 mai, data de 5 iunie este absolut nerealistă. Niciun club din Liga 1 nu va accepta o perioadă de pregătire de doar două săptămâni până la primul meci oficial după perioada de șomaj tehnic și de izolare a jucătorilor la domiciliu. „Oricâte antrenamente sau ședințe tehnice s-ar face online, nu se compară cu antrenamentul în colectiv, cu întregul lot de jucători pe care-l ai la dispoziție. Mai mult decât atât: este pe lumea asta cineva sigur că pe 15 mai se vor ridica toate restricțiile, că se termină pandemia?”, a spus, la o emisiune TV, fostul internațional Ciprian Marica, finanțator la Farul Constanța.
 

Anunțul oficialilor fotbalului românesc cum că se dori reînceperea competițiilor interne pe data de 5 iunie a stârnit pe de-o parte zâmbete, pe de alta, furie. Singurul optimist este patronul FCSB, Gigi Becali, care este convins că este cea mai bună idee. De altfel, FCSB și-a cantonat lotul la baza de pregătire din Berceni, le-a făcut jucătorilor testul de COVID-19 și toți au ieșit negativ. Însă FCSB este singurul club care își poate permite acest lux. Celelalte echipe, cu mari probleme financiare, care și-au trimis jucătorii în șomaj tehnic sau cele care au jucători care au plecat în țările de origine... Ele cum se vor putea reuni pe 16 mai? Un fotbalist brazilian din Liga 1, plecat acasă la familie, ne-a declarat: „Glumiți? 5 iunie? E imposibil. Eu când ajung în România va trebui să stau în carantină două săptămâni. Că așa este legea. Deci este exclus să mă pot antrena cu echipa, chit că sunt sănătos. Dar nu cred că pot pleca de aici mai devreme de 1 iunie. Este exclus să înceapă Liga 1 la 5 iunie. Și Cupa României? Aia când se joacă? Doar dacă vor o campioană care nu merită să fie campioană, să se joace cu copii și juniori... Fără șase săptămâni de antrenament zilnic cu toată echipa, echipa nu joacă fotbal. Alt sport, dar nu fotbal. Țurca, poate. Competiție nici atât nu se poate numi. Vă spun din experiență: revenirea pe teren acum este ca după o accidentare foarte gravă, cu operații. Foarte greu. În niciun caz în două săptămâni”.

Un an fără spectatori
În speranța că s-ar mai putea juca fotbal în următoarea perioadă, meciurile vor fi oricum fără spectatori până în 2021. Asta este o altă veste proastă pentru cluburi, care vor pierde și bruma de bani din bilete. Astfel, singura sursă de venituri rămâne cea din drepturile TV. Dar nici posturile care transmit Liga 1 nu se pot lăuda în această perioadă cu încasări care să susțină fotbalul.

Hagi: Falimentul multor echipe este aproape
Fostele glorii sunt îngrijorate de situația actuală. „Trebuie găsită o soluție. Că este vaccin, că este medicament... Dar fotbalul fără spectatori nu este fotbal. E ca o miuță în spatele blocului. Fotbalul trăiește pentru spectatori, fără ei nu este miză, nu este spectacol. Și vor fi multe echipe care nu vor rezista”, a spus Gică Hagi.
Este o nebunie să se mai joace ceva anul ăsta. Cum să înghesui finalul de campionat cu meciuri din trei în trei zile, pe temperaturi de 40 de grade? Și după atâtea luni de stat exclusiv în casă. O să cădem ca spicele, fie accidentați, fie deshidratați. Trebuie găsită altă soluție pentru acest final de campionat.
Jucător din Liga 1
 
 
 

×