x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Liga supercampionilor, pe masa șeicilor

Liga supercampionilor, pe masa șeicilor

de Adi Munteanu    |    30 Oct 2020   •   09:23
Liga supercampionilor, pe masa șeicilor

O idee mai veche a celor mai mari cluburi europene - să-și creeze propria competiție separat de Liga Campionilor UEFA - începe să prindă contur și au început deja negocieri cu rețele de televiziune interesate. Din proiectul încă ținut secret a „scăpat pe surse” doar bugetul pentru primul an: 500 de milioane de euro! Apoi această sumă va crește anual cu 20%. Astfel, în doar cinci ani „Superliga Europei”, care va strânge cele mai puternice 18 echipe de pe continent, va avea un buget mai mare decât asigură UEFA pentru toate cele trei competiții europene intercluburi (Liga Campionilor, Liga Europa și Liga Confederațiilor). 



„Plictisiți” să tot joace cu echipe „anonime” și să mai și împartă banii cu acestea, marile cluburi europene au gândit, în urmă cu mai mulți ani, o competiție doar a lor. UEFA a sărit ca arsă, a amenințat, a urlat, a contestat, dar, în cele din urmă, a făcut concesii: mai mulți bani, echipe direct în grupe, trasee mai grele de accedere în Champions League pentru echipelor mai slab cotate, deși acestea sunt campioane naționale, și înființarea unei competiții pentru „amărășteni”, „Europa Conference League”, în care echipele mici să-și „rupă picioarele” între ele. Dar, se pare, nici aceste concesii nu au fost de ajuns. 


De la „masa bogaților” la „supermasa superbogaților” 


Criza economică provocată de pandemie a grăbit marile forțe europene să înființeze „superliga”. Această competiție exclusivistă va avea un buget mai mare decât cel asigurat de UEFA pentru toate cele trei competiții intercluburi continentale și, mai mult, se dorește și „răpirea” sponsorilor, a infrastructurii media și a rețelelor de televiziune de la forul european. „Un sabotaj care nu va rămâne fără urmări!”, amenință oficialii UEFA. Și totuși, proiectul merge mai departe, urmând ca prima ediție să se desfășoare în 2023.


UEFA nu amenință cluburile implicate, ci federațiile


Forul continental se află într-o situație ingrată și nu poate lua decizii drastice împotriva unor echipe ca Barcelona, Real Madrid, Liverpool, Manchester City sau Chelsea, formații care s-au arătat dispuse să participe la noul proiect. Însă UEFA vrea să pedepsească secesionismul acestor cluburi prin ricoșeu, făcând presiuni asupra federațiilor naționale din Anglia, Spania, Germania, Franța și Italia.


Va scădea interesul și pentru competițiile interne


Nici ligile profesioniste din marile campionate nu sunt fericite de noul proiect, deoarece va scădea dramatic interesul pentru competițiile interne. „Dacă marile cluburi nu mai sunt interesate de Champions League atunci nu mai sunt interesate nici de câștigarea titlului, pentru că au locul asigurat în cealaltă competiție, de unde vor câștiga mai mulți bani. Valoarea campionatelor interne va scădea foarte mult, echipele mici vor deveni și mai mici și asta nu este în regulă”, a declarat Gabriele Gravina, șeful Ligii Italiene de Fotbal.
Mai mult, dacă UEFA va fi văduvită de o parte din sponsori, care vor alege să meargă „la ceilalți”, vor fi diminuate și fondurile de solidaritate ale forului continental pentru susținerea tuturor federațiilor europene.


Visul de aur al șeicilor


Gary Lineker, un adversar al proiectului secesionist, a fost vehement pe Twitter: „O prostie! Șeicii și toți noii patroni care au cumpărat bucată cu bucată fotbalul din întreaga lume, vor un fotbal numai al lor, într-un total dispreț față de ceilalți. Iar sumele vehiculate sunt obscene, o sfidare la adresa sportului. Dar cine sunt eu să spun asta? Ei nici n-au auzit de mine”.


Cheltuieli fără limită


În noua competiție nu va mai exista nici criteriul fair-play-ului financiar, pe baza căruia au fost suspendate sau amendate de UEFA mai multe cluburi din competițiile europene. În Superligă, șeicii vor putea cheltui cât vor, iar diferența dintre echipele mari și restul se va mări și mai mult.


Cine va participa 


Noua competiție va fi, pentru început, cu circuit închis, în care vor participa doar cluburile fondatoare. Apoi vor mai fi invitate și alte cluburi, în funcție de vizibilitate și notorietate. Dintre cele 18 echipe propuse pentru prima ediție au confirmat până acum nouă: Manchester City, Manchester United, FC Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid, Juventus Torino, AC Milan, Inter Milano și PSG. În așteptare sunt răspunsurile de la echipele germane Bayern, Dortmund și Schalke 04, din Franța se așteaptă Lyon, Monaco și Marseille, iar din Anglia mai sunt pe listă Liverpool, Arsenal și Chelsea. 


 

×