x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Lui Mirel Rădoi i-a semireușit revoluția din septembrie

Lui Mirel Rădoi i-a semireușit revoluția din septembrie

de Adi Munteanu    |    08 Sep 2021   •   10:35
Lui Mirel Rădoi i-a semireușit revoluția din septembrie

Parcă-parcă renasc speranțele că am mai putea avea șanse să prindem locul 2 în grupa de calificare la Mondialul din Qatar 2022. Contracandidatele noastre din aceste preliminarii s-au încurcat reciproc și ne-au băgat în cărțile calificării, măcar pentru baraj. 

 

„Nu sunt pe deplin mulțumit de joc, dar suntem în grafic. De acum depinde numai de noi”, a declarat selecționerul Mirel Rădoi după meciul cu Liechtenstein. Într-adevăr, suntem în grafic și ajutați de jocul rezultatelor celorlalte echipe, putem visa din nou la locul 2 în Grupa J. Germania a început să se ia în serios și s-a pus pe treabă făcând ordine în grupă, aducând Armenia cu picioarele pe pământ, scor 6-0, instalându-se pe prima poziție. Înfrângerea de pe teren propriu cu Macedonia de Nord s-a petrecut în altă perioadă, cu un antrenor aflat la final de mandat. Acum Germania a început să semene a Germania, a echipă care dă goluri până se termină meciul. Armenia a simțit pe pielea ei ce înseamnă un „Mainshaft” dezlănțuit. Practic, nemții se vor detașa cu lejeritate pe locul 1, celelalte echipe cu pretenții urmând să se strecoare pe locul 2 bătându-se între ele. Teoretic, România, Armenia și Macedonia de Nord sunt naționalele care emit pretenții, Islanda fiind acum în zona miracolelor, mai ales că următorul meci este cu Germania, acasă. 

Pentru noi este esențial să învingem mâine Macedonia de Nord la Skopje. Misiune grea. Ex-iugoslavii vin după un egal în Islanda, deși au condus cu 2-0 și au avut și o bară la 2-1. Dar s-au stins pe final și n-a lipsit mult să și piardă la Reykjavik. Dar acel 2-2 din Islanda ne-a băgat pe noi în calcule, însă, dacă vrem să mai fim în aceste calcule, este obligatorie victoria ca să rămânem la un singur punct în spatele Armeniei. Având în vedere că vom juca în noiembrie cu Armenia și Islanda la București, normal ar fi ca după cele două meciuri să fim în fața armenilor cu cel puțin două puncte, pe locul 2. Pentru Armenia începe greul după partida de mâine cu Liechtenstein, cu deplasări în Islanda și București și două meciuri grele acasă cu Germania și Macedonia de Nord. Dacă aceste calcule se vor adeveri, cu Armenia și Islanda în cădere, singurul adversar periculos pentru România va fi Macedonia de Nord, însă putem tranșa totul în favoarea noastră cu o victorie la Skopje.

 

Programul ne avantajează

 

Teoretic, dacă România învinge mâine, singurul meci dificil al naționalei lui Rădoi este deplasarea din Germania, unde sperăm să nu luăm multe. În rest, două meciuri acasă cu Islanda și Armenia și, ultimul, în Liechtenstein, din care trebuie să obținem obligatoriu 9 puncte, care, adunate cu 3 puncte mâine, ne asigură fără griji locul 2, cu mențiunea că în încheierea campaniei, la Vaduz, putem face și scor, care ne-ar putea ajuta, dacă jocul rezultatelor va mai produce surprize.

 

Remanierea lui Mirel Rădoi a reușit pe ici, pe colo

Echipa aliniată de selecționer cu Liechtenstein, cu debutanți sau „aproape debutanți” și opt schimbări față de deplasarea din Islanda, a fost o surpriză plăcută pentru începutul meciului, dar s-au „blegit” spre finalul primei reprize, chiar dacă jocul a fost permanent în controlul nostru. În cele din urmă a fost o ocazie ca într-un meci cu o echipă net inferioară să vezi de ce sunt în stare jucători precum Olaru, Markovici, Cordea, Manea sau Rus. Aceștia au început dezinvolt, bucuroși de oportunitatea care le-a fost oferită. Însă după cele două goluri marcate destul de repede ne așteptam la un scor mult mai mare, mai ales că golaverajul este cel mai important criteriu de calificare după numărul de puncte și s-ar putea să conteze. Contracandidatele au făcut scoruri mari cu Liechtenstein. Noi poate recuperăm în ultima etapă, în noiembrie. Rădoi a încercat în repriza a doua să forțeze marcarea mai multor goluri, însă schimbările, Man, Sorescu, Cicâldău sau Marius Marin, n-au adus plusul de luciditate în joc și scorul a rămas 2-0, chiar dacă posesia alor noștri a fost de 72%, am avut 29 de ocazii de gol și 8 șuturi pe poartă. Cifrele arată o dominare cvasicategorică, însă neeficientă.

 

Mergem la Skopje cu un singur atacant

 

Accidentarea lui Denis Alibec  din meciul cu Islanda i-a lăsat lui Mirel Rădoi o singură variantă de vârf de atac, debutantul Markovici, 20 de ani. „Olteanul” a fost titular cu Liechtenstein și este posibil să fie titular și cu Macedonia de Nord, dacă selecționerul va alege să joace cu vârf de atac clasic. Varianta ar fi cu Dennis Man „vârf fals”, însă această poziție nu-i este foarte confortabilă extremei de la Parma, obișnuit să joace în banda dreaptă. De altfel, intrarea lui Man în locul lui Markovici în minutul 63, în poziția de vârf clasic, nu a adus nimic semnificativ în jocul echipei. 

 

Câștigurile echipei întinerite

 

Dintre toți jucătorii nou promovați de selecționer, câțiva au arătat în câteva momente ale jocurilor potențial, în alte momente au dispărut din joc, vor mai prinde selecții la echipa națională, dar le va fi greu să se impună. Printre aceștia se numără Cordea, Ghiță, Rațiu, Olaru, Marius Marin, Sorescu și, pe alocuri, sârbo-olteanul Markovici. Lor li se alătură „tinerii veterani” Man, Hagi, Mihăilă, Manea, Cicâldău sau Răzvan Marin. Pentru meciul foarte important din Macedonia de Nord, Rădoi are de ales între o echipă alcătuită din jucători mai experimentați, cu Camora, Nedelcearu, Chiricheș și Manea pe linia de fund, sau va risca cu Rațiu în locul lui Manea, Toșca în locul lui Camora și Rus în locul veteranului Chiricheș, aflat, probabil, la una dintre ultimele chemări la echipa reprezentativă a României, din care au dispărut Deac, Maxim sau Keșeru. De asemenea, dacă va mai rămâne, Rădoi așteaptă evoluții și de la cei care, din diferite motive, nu au fost convocați pentru aceste trei meciuri, Moruțan, Păun, Petrila, Florin Tănase, Florinel Coman, Ivan, Bancu, Pușcaș sau Mihăilă.

 

25 de ani și 3 luni

a fost media de vârstă a titularilor naționalei României în meciul Liechtenstein. Cel mai vârstnic român a fost  portarul Niță, 34 de ani. Restul jucătorilor având sub 30 de ani.

×