x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Olimpiada de la Tokyo, amenințată de Covid-19!

Olimpiada de la Tokyo, amenințată de Covid-19!

07 Ian 2021   •   21:34
Olimpiada de la Tokyo, amenințată de Covid-19!

Organizatorii Tokyo 2021 spun că vor fi gata să găzduiască Jocurile Olimpice, în ciuda faptului că în oraș a fost declarată starea de urgență din cauza Covid-19.

Orașul Tokyo, care va găzdui în vară Jocurile Olimpice, a înregistrat, joi, 2.447 de cazuri noi de Covid-19, motiv pentru care a declarat stare de urgență pentru 30 de zile. Măsurile dispuse vizează în principal restaurantele și barurile, cărora li se cere să nu mai vândă alcool după ora locală 19:00 și să închidă o oră mai târziu. Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021, reprogramate, vor avea loc între 23 iulie și 8 august.

Prim-ministrul japonez, Yoshihide Suga, a declarat că există o „situație de criză”, anunțând planurile de urgență pentru combaterea Covid-19. În acest context, organizatorii JO Tokyo 2021 au spus: „Această stare de urgență oferă o oportunitate pentru Tokyo 2020 de a face planuri pentru o și mai mare siguranță la Jocurile din această vară”.

Costurile pentru jocuri au crescut cu 2,8 miliarde de dolari din cauza măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Un sondaj recent al radiodifuziunii naționale NHK a arătat că majoritatea publicului larg japonez se opune organizării Jocurilor în 2021, sugerând o nouă amânare sau chiar anularea totală a evenimentului.

Comitetul Olimpic Internațional (COI) a dat publicității o declarație în care afirmă: „COI are încredere deplină în autoritățile japoneze și în măsurile pe care le iau. Împreună cu partenerii noștri japonezi continuăm să fim pe deplin concentrați și dedicați organizării în siguranță și cu succes a Jocurilor Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020 din această vară.”

Referindu-se la întrebarea dacă sportivii vor trebui să își administreze vaccinul anti-Covid 19, COI a spus că organizația sprijină administrarea vaccinului „grupurilor cu risc ridicat, asistenților medicali, medicilor și tuturor celor care se îngrijesc de sănătatea societății noastre, considerând-o o prioritate”. Astfel, vaccinurile fac parte dintr-un „pachet de contramăsuri Covid-19” care trebuie folosit „pentru a contribui la un mediu sigur la Jocurile Olimpice, dar și din respect pentru poporul japonez”.

Cu toate acestea, în comunicat se precizează: „COI a transmis de la început un mesaj clar că nu va exista nicio obligație de vaccinare. În același timp, CIO și Comitetul Paralimpic Internațional sunt determinați să asigure vaccinarea a cât mai mulți participanți străini înainte de Jocuri... Sportivii sunt modele importante, iar prin administrarea vaccinului pot transmite un mesaj puternic că vaccinarea nu este doar despre sănătatea personală, ci și despre solidaritate și considerație pentru bunăstarea celorlalți membri din comunitățile lor” se mai spune în comunicat.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: olimpiada tokyo