x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Spiritul olimpic a intrat în cazarmă

Spiritul olimpic a intrat în cazarmă

de Adi Munteanu    |    21 Iul 2021   •   07:50
Spiritul olimpic a intrat în cazarmă

Mult așteptatele Jocuri Olimpice, amânate de anul trecut, vor debuta în cele din urmă pe 23 iulie într-o atmosferă ostilă, departe de tradiționalul spirit olimpic, al apropierii sportivilor, al comunicării, al bucuriei. Olimpiada de la Tokyo se va desfășura fără spectatori, cu sportivii izolați total, distanțare socială, teste zilnice și mască purtată permanent. Satul olimpic s-a transformat într-o imensă cazarmă izolată total de restul lumii.

 

Sportivii și oficialii se întreabă de ce se mai organizează Jocurile Olimpice în acest an și de ce nu sunt amânate din nou, dacă nu pentru anul viitor, măcar pentru la toamnă. Atmosfera în care se vor desfășura competițiile este departe de ce-și doresc participanții. Carantina totală și măsurile draconice pe care le-au impus organizatorii nu au cum să aducă spectacol sportiv și cu atât mai puțin performanțe. 

 

Tribune goale

 

Deși inițial s-a anunțat că nu vor fi primiți turiști străini în tribune, ci doar spectatori localnici, exclusiv locuitori din Tokyo, până la jumătatea capacității arenelor, în urmă cu câteva zile a venit încă o decizie cruntă: fără spectatori. Rațiunea acestei hotărâri este teama de răspândire în Japonia a noilor tulpini ale COVID-ului. De la cine să se răspândească? De la sportivi? Care sportivi sunt izolați total și testați zilnic? Pare absurd, însă decizia organizatorilor a fost luată, iar Jocurile vor semăna cu un fel de întâlniri amicale între unii sportivi care visează la o medalie olimpică. Și care medalie și-o vor lua singuri de pe o măsuță, într-o festivitate fadă, iar după ce o cuceresc nu au voie să se îmbrățișeze cu nimeni. O mare bucurie pe care însă nu ai voie s-o împărtășești cu nimeni. 

 

Se dorește diminuarea
pierderilor financiare

 

Și totuși, de ce se mai organizează Jocurile Olimpice, în condițiile în care peste 60% dintre japonezi și peste 80% dintre locuitorii capitalei Tokyo nu doresc disputarea JO în acest an?  Răspunsul este acela că se dorește diminuarea pierderilor financiare și presiunea sponsorilor care au contribuit deja, cumulat, cu peste trei miliarde de dolari. Cu toți acești bani, plus vânzarea drepturilor TV către americanii de la NBC, „gaura” în acest moment este de peste 4 miliarde de dolari, care reprezintă investițiile în satul olimpic și organizarea bazelor de desfășurare a competițiilor, la care se mai adaugă pierderile cu amânarea de anul trecut, de încă un miliard de dolari. Cum aceste sume nu mai pot fi acoperite din vânzarea de bilete, guvernul japonez va rămâne cu o pagubă de peste cinci miliarde de dolari, sumă calculată înaintea începerii. 

 

Delegația României
a plecat „pe bucăți”

 

O altă decizie ciudată a organizatorilor a fost interzicerea ca delegațiile să ajungă în Japonia în grupuri mai mari de 35 de persoane. În aceste condiții, sportivii să facă deplasarea la JO în tranșe. În cazul unor delegații mari ca Rusia sau SUA, de exemplu, s-ar face un pod aerian spre Tokyo. Însă mai trist este că nu mai există tradiționalele festivități de la plecarea sportivilor la Olimpiadă. 

Sportivii români au plecat și ei în mai multe ture spre Tokyo, fără vreo festivitate și imediat ce au ajuns în Japonia au intrat în izolare totală. Nu au voie să părăsească hotelul, nu au voie să ia contact cu alți sportivi, singurele „ieșiri” sunt la antrenamentele programate strict în câteva intervale orare și la meciuri. În rest, o tristă carantină.

 

Speranțele noastre la medalii

 

Dincolo de atmosfera neolimpică de la Tokyo, iubitorii sportului din România trag sperante la câteva medalii olimpice, unele chiar de aur. Cele mai mari așteptări sunt de la tânărul înotător David Popovici, care, la doar 16 ani, este proaspăt deținător de recorduri mondiale la juniori și posesor al celui mai bun timp al anului la 100 și 200 de metri la stilul liber. „Să fiu cel mai tânăr sportiv din România care merge la Jocurile Olimpice este o mândrie imensă, să știu că-mi reprezint țara acolo, la Tokyo. Deși am 16 ani și sunt cel mai tânăr, n-aș vrea să schimbe prea multe treaba asta, pentru că fiecare dintre noi, fiecare sportiv calificat acolo de la noi din România a muncit la fel de mult să ajungă în acel loc, pentru calificare, pentru a avea șansa să concureze pentru țara lui acolo, așa că sper să fiu tratat la fel ca ei”, a declarat tânărul stelist David Popovici la plecarea în Japonia.

La gimnastică se speră un reviriment, chiar dacă delegația României numără doar trei sportivi, Maria Holbură și Larisa Iordache, la feminin, și veteranul Marian Drăgulescu, la masculin. Acesta, la 40 de ani, speră să câștige, la ultima participare la JO, singura medalie care-i lipsește, aurul olimpic la sărituri sau sol. La fete, speranțele se leagă de Larisa Iordache. Gimnasta de 25 de ani de la Dinamo a participat pentru prima oară la JO de la Londra din 2012, ediție la care a obținut bronzul cu echipa.

Alte discipline unde sportivii noștri pot avea pretenții la medalii sunt la canotaj, unde echipajul 8+1 feminin a obținut în ultimul an rezultate foarte bune. De asemenea echipa feminină de baschet 3x3, care este foarte bine cotată la nivel european, ar putea aduce o medalie strălucitoare de la Tokyo.

La scrimă toate speranțele se leagă de Ana Maria Brânză-Popescu. Ea este campioană olimpică cu echipa în 2016 la Rio de Janeiro și mai are un argint la spadă individual la Beijing 2008. Acum, la 36 de ani, scrimera legitimată la Steaua se află la ultima participare la Jocurile Olimpice și speră și la medalia de aur la spadă individual.

Poate repeta Rădoi performanța de la EURO-U21 din 2019?

Naționala olimpică de fotbal joacă din trei în trei zile și debutează mâine, la 14.00 ora României, contra olimpicilor din Honduras. Celelalte două meciuri din grupă le va juca duminică, 25 iulie, împotriva Coreei de Sud, și miercuri, 28 iulie, cu Noua Zeelandă.  

Din păcate, selecționerul Mirel Rădoi nu are la dispoziție lotul pe care l-a dorit, alcătuit în cea mai mare parte din jucătorii cu care a ajuns în semifinalele Campionatului European de Fotbal U21 de acum doi ani, ocazie cu care România a obținut calificarea la Jocurile Olimpice după mai bine de 50 de ani. Cei mai importanți fotbaliști, printre care Ianis Hagi, Cicâldău, Dennis Man, Olimpiu Moruțan, Darius Olaru, Mihăilă, Andrei Vlad, Ovidiu Popescu sau Florinel Coman, nu au fost lăsați de echipele de club la naționala olimpică invocându-se competițiile naționale și europene în care cluburile la care sunt legitimați sunt angrenate. 

Astfel, cu o echipă încropită pe ultima sută de metri, selecționerul Mirel Rădoi speră să aibă cu tinerii olimpici o prestație onorabilă, chiar dacă în urmă cu doi ani visam cu ochii deschiși chiar la o medalie cucerită la Tokyo de naționala de fotbal. Mirel Rădoi va alcătui un „11” în jurul căpitanului Marius Marin, alături de care vor mai juca portarul Aioani, Vali Gheorghe, Ricardo Grigore, Chindriș, Ghiță, Tudor Băluță, Ciobanu, George Ganea și Boboc. „Gata cu bucuria că suntem aici după multă vreme! N-am venit să ne plimbăm, ne trebuie rezultate la Jocurile Olimpice!”, a fost mesajul lui Tudor Băluță pentru suporterii români. 

 

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi transmise în direct de TVR1 și Eurosport.

×
Subiecte în articol: olimpiada tokyo