x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi 25 de ani de la moartea pilotului brazilian de F1 Ayrton Senna

25 de ani de la moartea pilotului brazilian de F1 Ayrton Senna

01 Mai 2019   •   11:25
25 de ani de la moartea pilotului brazilian de F1 Ayrton Senna

Ayrton Senna da Silva a fost unul dintre cei mai apreciaţi piloţi de Formula 1, câştigând de trei ori campionatul mondial, în 1988, 1990 şi 1991. Este considerat unul dintre cei mai buni piloţi din motorsport ai tuturor timpurilor.
S-a născut la Sao Paulo, Brazilia, la 21 martie 1960, într-o familie înstărită care i-a sprijinit pasiunea pentru motorsport. A început să conducă karturi, iar la 17 ani a câştigat Campionatul sud-american de karturi, conform www.biographyonline.net.
La începutul anilor '80, s-a mutat în Marea Britanie pentru a-şi continua cariera. În 1981, a câştigat campionatul British Formula Ford 1600, respectiv British Formula Ford 2000, în 1982.
Datorită reputaţiei sale de şofer priceput, a fost implicat în mai multe colaborări ca şofer de teste cu diferite echipe de Formula 1, precum Williams sau McLaren. Datorită competiţiei intense la nivelul echipelor de Formula 1, prima echipă pentru care a concurat a fost Toleman, pentru care Senna a condus în 1984. Chiar dacă nu avea cea mai bună maşină din punct de vedere tehnic, Senna a impresionat cu modul său de a conduce, în special pe ploaie.
În 1988, s-a alăturat lui Alain Prost la echipa McLaren - Honda, una dintre cele mai bune echipe la acel moment. În acel sezon, cei doi piloţi au dominat campionatul, câştigând 15 din cele 16 curse. Senna a reuşit să câştige primul său campionat mondial la vârsta de 28 de ani. Rivalitatea sa cu Alain Prost nu l-a împiedicat să câştige campionatele mondiale din 1990 şi 1991. A terminat al patrulea în campionatul din 1992 şi al doilea în ediţia din 1993.
A semnat în 1994 un contract cu echipa Williams. A exprimat rezerve faţă de monopostul pe care avea să îl conducă şi despre noile reguli ale campionatului din Formula 1, spunând: ''Urmează să fie un sezon cu multe accidente, şi risc să spun că vom avea noroc dacă nu se va întâmpla ceva serios.''
A plecat din pole position în primele două curse ale sezonului, însă nu a reuşit să le termine.
Cea de-a treia cursă s-a desfăşurat la Imola, San Marino, la 1 mai 1994. Această etapă a campionatului mondial de raliuri avea să fie una cu probleme. În prima ziua de calificări, compatriotul său Rubens Barrichello a fost rănit serios în urma impactului pe care monopostul său Jordan l-a avut cu unul din gardurile de protecţie. A doua zi de calificări a consemnat accidentul tragic al şoferului austriac Roland Ratzenberger, al cărui monopost s-a izbit de un zid de beton. Chiar dacă îl cunoscuse pe Ratzenberger cu puţin timp înainte de tragicul accident, Senna a fost afectat, vizitând chiar locul accidentului. A discutat cu ceilalţi şoferi despre modalităţile prin care putea fi îmbunătăţită siguranţa în campionatul mondial de Formula 1.
În cel de-al şaptelea tur de pistă, în curba intitulată Tamburello, monopostul său a părăsit pista de rulare la circa 330 de km pe oră şi a lovit zidul de protecţie de beton la o viteză de circa 217 km pe oră. Chiar dacă a fost dus de urgenţă la spital, a fost declarat decedat în momentul ajungerii la unitatea spitalicească.
Decesul său a fost un adevărat şoc pentru lumea sportului şi pentru Brazilia, în special. Circa 3 milioane de persoane s-au adunat pe străzile metropolei Sao Paulo pentru a aştepta aducerea trupului său neînsufleţit.
Ayrton Senna da Silva a câştigat trei titluri în Formula 1, 162 de grand prix-uri şi a adunat 41 de victorii, conform www.mclaren.com

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ayrton senna