x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Conflictul de la Rânca, rezolvat!

Conflictul de la Rânca, rezolvat!

de Sorin Anghel    |    06 Ian 2011   •   18:28
Conflictul de la Rânca, rezolvat!

145281-ranca768w5585.jpgOltenia este un tărâm al nebuniei. Dacă nu dai de oameni geniali, ai parte de tot felul de trăsniţi. Gorjenii de la munte sar ca arşi atunci când le spui că sunt olteni. Şi pentru că sunt iuţi la mânie, le dai dreptate. Oricum, mare parte din spectacolul oltenesc este dat de conjugarea verbelor la timpul perfectul simplu. Acest timp gramatical exprimă o acţiune ce tocmai s-a terminat, în timp ce perfectul compus – folosit în restul ţării – exprimă o acţiune care s-a întâmplat într-un trecut mai îndepărtat. Pur şi simplu, cu formele de trecut ordonezi mai uşor acţiunile din punct de vedere temporal, iar perfectul simplu ajută la chestia asta. Oltenii cunosc foarte bine gramatica limbii române. Dar poţi să ai buletin şi de Tecuci, dacă spui „băui un zaibăr” înseamnă ce eşti oltean.

Dar să vedeţi ce se întâmplă anul acesta la Rânca, o frumeseţe de staţiune situată în Munţii Parâng, la 1.700 de metri altitudine. După ce se asfaltă drumul care urcă din Novaci – Gorj şi coboară până la Obârşia Lotrului, traversând munţii, oamenii locului se gândiră că veni momentul să facă ceva şi pentru dezvoltarea do­me­niului schiabil din staţiunea pe care unii o porecliră „Sinaia oltenilor”. Consiliul Judeţean Gorj se aso­ciază cu consiliile locale din Baia de Fier şi din Novaci şi, folosind fonduri nerambursabile şi serviciile unei firme din judeţ – ca să nu iasă banii din Gorj –, construiră un telescaun nou, cu patru locuri, o adevărată bijuterie pe cablu.

Proprietarii hotelurilor luxoase de staţiune săriră în sus de bucurie când aflară vestea cea mare. Se frecară pe mâini de bucurie, mai ales că biletele valabile pentru perioada Sărbătorilor se vândură ca pâinea caldă. Românii se înghesuiră să-şi rezerve locuri la Rânca, numai că pâ­nă la urmă descoperiră că îşi luară ţea­pă. Lucrările fuseră gata încă din de­cembrie 2010, numai că primarii din cele două localităţi pe teritoriul că­rora fuse construită instalaţia se lu­a­ră la ceartă pe seama unor te­re­nuri. Astfel că telescaunul Leitner nu func­ţionă deloc până acum. Pe munte cir­culă vorba că primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu – mare ama­tor de drumeţii montane – făcu na­zuri în momentul în care părţile se puseră la masă pentru a pune la ca­le constituirea unei societăţi co­mer­­ciale care să administreze instalaţia.

De când Victor Ponta îşi arătă la televizor buletinul de Baia de Fier, cu greu se mai găsi cineva care să se în­ţeleagă cu „primarele” comunei gor­­jene. Mihuţescu pusă anumite condiţii atunci când i se ceru aso­cie­­­rea Consiliului Local din localitatea pe care o conduce la societatea de transport pe cablu. Acestea le ceru ce­lor din Novaci, la schimb, câteva par­cele de teren la Rânca, staţiunea fiind administrată de ambele primării. Pan­telimon Todea, edilul din Novaci, res­pinsă ideea, astfel că societatea de trans­port pe cablu nu se constitui ime­diat ce telescaunul fuse gata. Astfel, se ajunsă în situaţia jenantă ca tu­riştii să admire noua instalaţie de transport pe cablu cum stă degeaba.

Problema se rezolvă la sfârşitul lui de­cembrie, atunci când, plin de nervi, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, îi băgă în şedinţă pe Mihuţescu şi Todea. De gura şefului de la judeţ şi de teama că vor avea bu­ge­tele tăiate în 2011, cei doi primari bătură palma şi reuşiră să „trea­că” de consiliile locale hotărârile prin care cele două localităţi vor adminis­tra împreună instalaţia de transport pe cablu.

În aceste condiţii, turiştii vor putea folosi telescaunul Leitner spre sfârşitul acestei luni. Până atunci, „greul” este dus de cele trei te­les­chiuri. www.jurnalul.ro transmite imagini live din staţiunea Rânca!

×
Subiecte în articol: sporturi