x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi În căutarea unei noi Halep. Turneu de 25.000 de dolari în Complexul Sportiv Studențesc Tei

În căutarea unei noi Halep. Turneu de 25.000 de dolari în Complexul Sportiv Studențesc Tei

de Adi Munteanu    |    09 Sep 2021   •   17:14
În căutarea unei noi Halep. Turneu de 25.000 de dolari în Complexul Sportiv Studențesc Tei

Luni, 13 septembrie, începe, pe terenurile Tenis Club Galaxy, din Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei, un turneu de tenis destinat în principal tinerelor jucătoare. Competiția face parte din seria UTR Pro Tennis Tour, cu premii totale de 25.000 de dolari.

 

Tenisul revine, ușor-ușor, la calendarul competițional de dinainte de pandemie. Chiar dacă, deocamdată, numărul turneelor este mai mic decât în urmă cu doi ani, tinerii jucători au totuși posibilitatea să joace turnee de pregătire, cum este și seria UTR Pro Tennis Tour, al cărui sistem de desfășurare le oferă disputarea mai multor meciuri. Cu astfel de turnee și-a început cariera și Simona Halep, și Irina Begu și Sorana Cârstea, care acum sunt în circuitul profesionist WTA. „Seria de turnee «Ptt Women 25K Clay Romania» este o bună oportunitate pentru tinerii jucători să joace mai multe meciuri oficiale. Sistemul este cu grupe, neeliminatoriu, se joacă fiecare cu fiecare, astfel încât și în cazul înfrângerii tot continui în turneu. Important este ca participanții să joace cât mai mult. În plus, au ocazia să câștige niște bani, importanți pentru a-și continua cariera în tenis. Mai este un avantaj. Existența acestor turnee în România scade foarte mult din cheltuielile pe care jucătorii le au cu deplasarea. Una este să mergi în Tunisia, Turcia, Spania sau Egipt, alta este să joci acasă.

Turneul din Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei este al patrulea de acest fel organizat în România, în 2021, și este extrem de important pentru tineri, deși nu există o limită de vârstă. De exemplu, acum avem jucătoare cu vârste între 16 și 25 de ani, calificate pe baza punctajului global al circuitului Pro Tennis Tour. La fete, 16 sunt jucătoare din România, celelalte patru vin din țările vecine, Serbia, Croația sau Bulgaria”, ne-a declarat antrenorul federal Gabriel Moraru, directorul turneului.

Fetele sunt împărțite în patru grupe de câte 5, câștigătoarele grupelor joacă semifinalele, apoi finala. Dar și locurile 2 din grupe vor mai juca între ele pentru stabilirea clasamentului final al câștigurilor. „Premiul minim este de 400 de dolari, iar banii primiți de jucătoare ajung la 4.000 de dolari pentru câștigătoare. Deci, chiar dacă o jucătoare nu câștigă  niciun meci, tot pleacă cu 400 de dolari”, spune Gabriel Moraru. Printre jucătoarele înscrise pe tablou, se numără campioana națională la U 16, Mara Gae, și vicecampioana națională, Ștefania Bojică, două tinere tenismene de perspectivă.

„Aceste turnee sunt foarte bune pentru jucătoarele din România, în special pentru cele aflate la început de drum, pentru că pot acumula multă experiență de joc datorită sistemului de joc. Ele au garantate 5 meciuri în fiecare săptămână, dar și premii consistente”, ne-a declarat Ionuț Moldovan, fost jucător de Cupa Davis, antrenor al Marei Gae și președinte al Tenis Club Galaxy.

×
Subiecte în articol: Mara Gae Ionut Moldovan tenis