x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Rusia, interzisă la JO și Cupa Mondială de fotbal

Rusia, interzisă la JO și Cupa Mondială de fotbal

de Monica Cosac    |    10 Dec 2019   •   19:30
Rusia, interzisă la JO și Cupa Mondială de fotbal

Drapelul Rusiei nu va putea fi văzut la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din vara anului viitor, şi nici la cele de la Beijing din 2022 (Olimpiada de iarnă), deoarece Agenția Mondială Anti-Doping (AMA/WADA) a decis să suspende această ţară de la toate evenimentele sportive majore din următorii patru ani, inclusiv de la Cupa Mondială de Fotbal din 2022, care va fi găzduită de Qatar. Decizia adoptată ieri de WADA va putea fi contestată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Agenţia Mondială Anti-Doping (AMA/WADA) a decis excluderea Rusiei de la competiţiile sportive pentru a sancţiona, astfel, falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei la finalul şedinţei Comitetului Executiv, desfăşurată la Lausanne, informează AFP. „Lista completă a recomandărilor (sancţiunilor Comisiei de revizuire a conformităţii) a fost aprobată în unanimite” de către cei 12 membri ai Comitetului Executiv al WADA, a mai spus purtătorul de cuvânt. Comisia de revizuire a conformităţii (CRC) a recomandat, între altele, excluderea drapelului Rusiei de la JO şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, dar a dat sportivilor ruşi posibilitatea să fie prezenţi la aceste competiţii sub drapel neutru.

Conform raportului CRC, citat de mass-media internaţionale, Rusia ar fi înlăturat „sute” de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele sale trimise WADA la începutul anului, transmiterea acestor date fiind o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între 2011 şi 2015.

Din cauza acestui scandal de dopaj declanşat în urmă cu patru ani, Rusia a fost deja exclusă de la Olimpiadele care au avut loc la Rio (2016) şi PyeongChang (2018). Totuși, 168 de sportivi ruşi au concurat sub steag neutru la PyeongChang.

Decizia WADA va putea fi însă contestată, într-un termen de 21 de zile, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, de către Agenţia rusă antidoping sau Comitetul olimpic rus, precum şi de orice federaţia internaţională vizată de această hotărâre.

Sportivii ruși care pot dovedi că nu au nicio legătură cu acest scandal imens de dopaj în care este implicată Rusia pot concura sub steag neutru la Jocurile Olimpice.

 

×