x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Toate Federațiile europene au stabilit clar ce vor face vara asta. FRF este singura care bâjbâie

Toate Federațiile europene au stabilit clar ce vor face vara asta. FRF este singura care bâjbâie

de Adi Munteanu    |    13 Mai 2020   •   10:48
Toate Federațiile europene au stabilit clar ce vor face vara asta. FRF este singura care bâjbâie

Teoretic, de pe data de 15 mai echipele din Liga 1 ar trebui să înceapă antrenamentele pentru reluarea competiției interne. Doar teoretic, pentru că practic va fi mai dificil. Pe de-o parte este vorba despre condițiile pe care le impune Ministerul Sănătății pentru cazarea sportivilor în baze de antrenament sigure și, pe de altă parte, partea birocratică. Mulți fotbaliști au fost trimiși în șomaj tehnic și doar după ce „reangajarea” acestora va fi finalizată aceștia se pot reuni legal cu restul colegilor. Cum se vor rezolva aceste situații, cât de repede și în ce condiții nu spune nimeni, iar Federația Română de Fotbal bâjbâie. 

De mai bine de o lună se vorbește despre reluarea sezonului Ligii 1, însă până acum FRF nu a dat decât comunicate cu „Să vedem”. Au fost vehiculate tot felul de variante, care mai de care mai hazlii, de la cantonarea tuturor echipelor în Antalya până la anularea sezonului și repartizarea echipelor în viitoarea ediție a cupelor europene pe baza coeficientului UEFA.
Până acum s-a decis doar formula de desfășurare pentru eșaloanele 3 și 4. Pentru Ligile 1 și 2 nu s-a hotărât nimic și nici nu se întrevede găsirea unei soluții imediate. Avantajate sunt echipele care au baze sportive la standardele cerute de Ministerul Sănătății: FCSB, CFR Cluj, U Craiova, Viitorul sau Dinamo. Celelalte echipe sunt nevoite să închirieze baze sportive scumpe. Iar aici vorbim doar despre perioada de pregătire, necum despre meciurile oficiale (8 etape în play-off și 12 etape în play-out). Cum vor relua pregătirea Chindia Târgoviște, Poli Iași, Hermannstadt sau Academica Clinceni. Însă și Viitorul se plânge de costuri. Președintele clubului, Gică Popescu, spunea că aceste costuri se ridică la 30.000 de euro pe săptămână.

Carantină și teste din două în două zile

O altă condiție impusă de Guvern este carantinarea pentru 14 zile și testarea din două în două zile a tuturor celor care sunt în preajma echipei, jucători, antrenori, maseuri, magazioneri. În plus, este obligatorie izolarea totală a jucătorilor străini care vin din zonele roșii de pandemie. Aceștia vor rata începutul pregătirii. Și din nou Federația tace fără să ofere soluții. În disperare de cauză, mai multe cluburi au decis să discute ele direct cu Ministerul Sportului și cu Ministerul Sănătății pentru a fi anulată obligația carantinării pentru două săptămâni. Ilie Poenaru, antrenorul de la Clinceni, a declarat ieri că echipa sa ar putea fi condamnată la retrogradare dacă va fi nevoită să aibă doar două săptămâni de pregătire: „Avem multe de reglat, multe vor trebui luate de la zero. Nu avem timpul fizic. Presiunea este mare. Și sunt convins că și alte echipe sunt în situația noastră. Doar cele care s-au antrenat în secret sunt mai liniștite”. Mircea Rednic, antrenorul lui Poli Iași, este nemulțumit de decizia reluării campionatului: „Trebuia închis, așa cu au procedat Belgia, Olanda și Franța”.

Cinci schimbări pe meci

Poate singura găselniță a Federației este posibilitatea efectuării a cinci schimbări pe meci. Rațiunea este că nu toți jucătorii vor fi la o capacitate fizică acceptabilă ca să reziste 90 de minute pe teren după atâta inactivitate. Mai mult, se anunță o vară caniculară, iar deshidratarea în regim de efort va fi una foarte mare.

Pentru fotbalul mic s-au găsit soluții

Certitudine există doar la nivelurile inferioare, la ligile 3 și 4. Promovarea și retrogradarea se vor face în urma unor meciuri de baraj, însă vor fi și echipe premiante. Una dintre ele va fi FC Universitatea Craiova (echipa lui Adrian Mititelu), care va promova direct în Liga a 2-a, datorită parcursului perfect pe care l-a avut în această ediție a Ligii a 3-a. Decizia este următoarea: „Echipele de pe primul loc, care conduc detașat cu o diferență mai mare de 3 puncte, promovează direct. Dacă diferența este mai mică de 3 puncte se joacă meci de baraj între locurile 1 și 2”. În situația promovării directe sunt U Craiova 1948 și Aerostar Bacău.
Baraj vor juca Unirea Slobozia cu Mostiștea Ulmu, Progresul București cu CSM Slatina și ACS Comuna Recea cu Minaur Baia Mare.

Steaua joacă baraj pentru Liga 3

Echipa Armatei, Steaua București, este lider autoritar în Liga 4 București, unde a înregistrat victorii pe linie, va disputa un baraj cu alte două echipe, într-un miniturneu. Pentru tragerea la sorți a echipelor care vor participa la aceste miniturnee, FRF va selecta echipele fruntașe ale Ligii 4 eligibile pentru promovare. Cele care nu îndeplinesc condiții pentru participarea în eșalonul superior vor fi scoase de pe lista barajului de promovare.
Liga 3 sezonul 2020/2021 va fi configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formații retrogradate din Liga 2. Prin excepție, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3. Cum există posibilitatea ca multe echipe din Liga 3 să se retragă din campionat, vor mai exista excepții pentru completarea numărului de echipe și vor accede mai multe echipe de Liga a 4-a care demonstrează că se pot susține financiar într-o ligă superioară. Din București, pe baza acestor criterii, ar mai putea promova Rapid 2 și FC Dinamo (echipa susținută de Nicolae Badea).

Ne batem joc de meserie, ne batem joc de fotbal, ne batem joc de spectatori. În loc să încasăm bani, noi trebuie să cheltuim. Dăm bani pe închirierea unei baze sportive, dăm bani pe teste. Iar noi nu am produs nimic în ultimele două luni. De unde scoatem banii ăștia? S-a gândit cineva din federație la asta? În alte locuri s-a oprit campionatul. Gata! Ne vedem la toamnă! Dați exemplul Germaniei? Păi avem noi bazele de pregătire ale Germaniei?

Mircea Rednic, antrenor Poli Iași

 

30.000 de euro pe săptămână ar costa contonamentul echipelor din Liga 1 pentru a respecta toate condițiile de securitate epidemiologică cerută de Ministerul Sănătății.

 

×