x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Trei meciuri, cât un titlu

Trei meciuri, cât un titlu

de Adi Munteanu    |    18 Dec 2020   •   09:21
Trei meciuri, cât un titlu

Final palpitant de an cu trei meciuri incendiare în doar 5 zile: Dinamo - CFR Cluj, U Craiova - FCSB și CFR Cluj - U Craiova. Miza principală este titlul, neoficial, de campioană de toamnă. De obicei, echipa care care a încheiat turul campionatului pe locul 1 a fost lider și la final. Lupta în trei este între Universitatea, FCSB și CFR. Programul este mai greu pentru olteni, însă, așa cum declara Sorin Cârțu, „dacă vrei să ajungi campioană, fără discuție trebuie să bați contracandidatele”.

Într-un an dominat de pandemia de COVID, fotbalul românesc a șchiopătat serios, iar FRF și LPF și-au dat deseori cu stângu-n dreptul și au luat decizii uneori „năstrușnice”. Finalul sezonului trecut a fost unul controversat și adus, în cele din urmă, la salvarea lui Dinamo de la o posibilă retrogradare. Însă dacă s-ar fi folosit aceleași criterii de disputare a competiției din vară, actuala ediție nici nu trebuia să mai înceapă. În luna iunie, când a fost închis campionatul, se raportau câteva zeci de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, pe când acum numărul trece zilnic de 6.000-7.000 de cazuri noi. 

Până una-alta, va urma cea mai scurtă vacanță de iarnă, de doar 20 de zile, timp în care echipele vor face multe transferuri fie pentru accederea în play-off, fie pentru salvarea de la retrogradare. În plus, se va ascuți lupta la titlu, care va avea o importanță mai mare începând de anul viitor: posibilitatea de a juca într-una din primele două competiții europene intercluburi, Champions League sau Europa League. Acestea sunt mult mai bănoase decât cea de-a treia competiție, Conference League, unde vor participa restul echipelor românești.

CFR Cluj trebuie să renască cu Edi Iordănescu

Toamna a fost ezitantă pentru clujeni. Pornită favorită cu Dan Petrescu, calificată în grupele cupelor europene, se credea că va defila și anul acesta prin Liga 1, însă conflictele din interiorul clubului l-au făcut pe Dan Petrescu să se sature și, în cele din urmă, să părăsească gruparea din Gruia. O altă problemă la CFR este deficitul mare și salariile foarte mari. Speranța pentru acoperirea găurii de 11 milioane de euro se lega de calificarea în primăvara europeană, obiectiv ratat de CFR. Pentru finalul anului, clujenii, cu noul antrenor Edi Iordănescu, speră să obțină șase puncte cu Dinamo și cu Universitatea Craiova, pentru a rămâne în lupta pentru titlu.

FCSB, mai bine fără toanele televizate ale lui Gigi Becali 

Decizia lui Gigi Becali de a nu mai ieși public cu declarații a schimbat și atmosfera de la club. Chiar dacă patronul ordonă în continuare formula de start și schimbările, echipa din Berceni pare să închege un joc mai organizat. FCSB poate fi campioană de toamnă detașată, dacă CFR va încurca, marțea viitoare, pe Universitatea la Cluj, iar FCSB va învinge azi în Bănie. Pe de altă parte este de așteptat ca în această perioadă de mercato să se întâmple mai multe transferuri. Becali vrea să-și vândă perlele Man și Coman pe zeci de milioane de euro, pentru care, se spune, impresarul Anamaria Prodan ar și avea câteva oferte. Însă fără cei doi, FCSB va fi mult slăbită, tinerii înlocuitori neavând constanță în joc, lucru observat și în perioada în care Man și Coman au fost indisponibili.

U Craiova este tot la mâna ei

Ca și în vară, când oltenii au jucat cu titlul pe masă, și acum depinde doar de ei. Cu două victorii se pot detașa în fruntea clasamentului și vor fi principalii candidați la titlu, primul după 30 de ani. Însă Universitatea a arătat inconstanță în joc atât în mandatul lui Bergodi, cât și cu Papură. Multe meciuri câștigate cu noroc pe final, altele, în urma unor greșeli de arbitraj. Nu puține voci au acuzat FRF și LPF că trag ca titlul să ajungă anul acesta în Bănie, înainte ca cealaltă Universitatea Craiova, echipa lui Adrian Mititelu, să promoveze în Liga 1 și astfel suporterii olteni să se polarizeze în jurul unei singure „Științe”, campioană. În această toamnă, CSU Craiova nu a impresionat, fiind și eliminată rușinos din cupele europene, însă are ocazia să se revanșeze în ultimele două meciuri, cu FCSB și cu CFR.

 

Clinceni, cu șanse la play-off

Deși este abia finalul turului, micuța Academica Clinceni este deja surpriza campionatului, fiind în acest moment pe locul 4. Întărită cu trei jucători cu mare experiență, Gardoș, Tănase și Rusescu, foști campioni ai Ligii 1, a avut un parcurs peste așteptări în această toamnă, cu 6 victorii și 6 egaluri în 14 etape, învingând și pe Universitatea Craiova pe „Oblemenco”. Ultimul meci, duminică, acasă, cu Dinamo.

 

Chindia, din retrogradată, pe loc de play-off

Cea mai mare surpriză este ascensiunea Chindiei, echipă care, în vară, părea total dezorientată și era matematic trimisă în eșalonul secund, dacă FRF nu lua decizia încheierii competiției fără retrogradare directă. Nebăgați în seamă de ceilalți, Chindia s-a strecurat, depășind multe echipe care erau, de obicei, abonate la play-off: Viitorul sau Astra. De la meciul de baraj și aducerea lui Emil Săndoi echipa a mers tot mai bine, chiar dacă mulți o vedeau deja în Liga 2.

 

Viitorul nu se regăsește fără Hagi pe bancă

Haos total la Constanța după plecarea lui Gheorghe Hagi de pe banca tehnică. Nu mai există jocul combinativ, nu mai există viteză, dar abundă greșelile. Nici venirea lui Mircea Rednic nu a redresat echipa. Poate din ianuarie să se schimbe ceva, ca Viitorul să poată spera la play-off.

 

Întrebarea iernii: va mai exista Dinamo din ianuarie?

Cele mai importante știri sunt așteptate din Ștefan cel Mare. Suporterii fac presiuni ca spaniolii să abandoneze definitiv echipa și aceasta să rămână pe mâna Programului DDB. De asemenea, este de văzut dacă Cortacero va mai minți o dată vizavi de ședința Consiliului de Administrație din 21 decembrie și majorarea capitalului cu 5 milioane de euro. Desigur, suporterii nu cred că această ședință va mai avea loc și-și pregătesc ei strategia de primăvară. Au convins deja mai mulți jucători cu salarii mari să renunțe la o mare parte din drepturi și să nu depună memorii, însă, oricum, va fi foarte greu ca fanii să susțină clubul în continuare. Datoriile sunt uriașe, baza de la Săftica este în litigiu și este posibil să fie confiscată de stat, iar două tranșe din drepturile TV au fost deja cheltuite în avans. Fără o urgentă infuzie de capital de minimum 5 milioane de euro, este greu de crezut că Dinamo va rezista până la finalul returului. Săptămâna viitoare va pleca jumătate de echipă, majoritatea titulari, iar Dinamo va trebui să se descurce cu juniorii clubului. 

 

„Bomba iernii” ar putea exploda în Bănie: Dan Petrescu antrenor la Universitatea Craiova în locul lui Corneliu Papură! Patronul „Științei”, George Rotaru, a declarat că pentru a fi sigur de titlu este nevoie de „Bursuc” pe banca „Științei”.

 

×
Subiecte în articol: U Craiova - FCSB