x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Existenţa particulei lui Dumnezeu va fi demonstrată până anul viitor

Existenţa particulei lui Dumnezeu va fi demonstrată până anul viitor

de Agerpres    |    26 Iul 2011   •   08:33

Cea mai cautata particula din fizica, bosonul lui Higgs, supranumit si particula lui Dumnezeu, o particula a carei existenta este demonstrata teoretic dar care nu a fost inca observata si care poate valida un model al fizicii particulelor, va fi descoperita pana la sfarsitul anului viitor, conform unui material publicat de cotidianul britanic Daily Mail.

Fizicienii care conduc experimentele de la acceleratorul de particule al CERN, Large Hadron Collider (LHC), au anuntat luni intr-o conferinta de presa ca au reusit sa restranga aria de cautare a enigmaticului boson, stiind acum unde acesta nu trebuie sa mai fie cautat, insa locatia sa exacta continua sa fie necunoscuta. De asemenea, ei au precizat ca existenta sau inexistenta bosonului va fi probata in urmatoarele 18 luni.
In cazul in care existenta bosonului lui Higgs va fi demonstrata experimental, va explica modul in care particulele au masa si va oferi ultima piesa care lipseste din puzzle-ul Modelului Standard din fizica moderna, model teoretizat din perioada anilor '70. In cazul in care se va demonstra ca aceasta particula nu exista, manualele de fizica vor trebui rescrise.
"Pot spune ca vom raspunde intrebarii cu privire la bosonul lui Higgs, aceasta intrebare shakespeariana de a fi sau a nu fi, pana la sfarsitul anului viitor", a declarat Rolf-Dieter Heuer, directorul general al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN).
Existenta bosonului lui Higgs a fost postulata de fizicianul scotian Peter Higgs in 1964, in cadrul Modelului Standard al fizicii, drept un camp invizibil care ofera masa particulelor, insa existenta sa ramane deocamdata teoretica.

'Daca descoperim experimental particula Higgs, Modelul Standard din fizica este valid. Daca nu, intregul model este invalidat", a mai adaugat el

×