x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O furtună solară de proporţii loveşte, azi şi mâine, Pământul!.

O furtună solară de proporţii loveşte, azi şi mâine, Pământul!.

08 Iun 2011   •   05:25
O furtună solară de proporţii loveşte, azi şi mâine, Pământul!.

Imagini spectaculoase au fost surprinse ieri de NASA, cu ajutorul satelitului Solar Dynamics Observatory, in timpul unei eruptii solare de proportii. Un milion de tone de magma incandescenta a fost aruncat la o distanta considerabila de Soare. Potrivit estimarilor facute de astronomi explozia s-a intins pe o lungime de un milion de kilometri.

"La 7 iunie a avut loc o eruptie solara de forta medie (M-2), cu o ejectie coronala de masa spectaculoasa la nivel vizual", a precizat observatorul de dinamica solara al NASA. Furtuna "contine o cantitate importanta de protoni cu energie ridicata (peste 100 MeV), situatie care nu a mai avut loc dupa decembrie 2006", potrivit NASA.

Furtuna geomagnetica ar putea provoca perturbari in retelele electrice si in functionarea satelitilor, in special a celor din sistemul GPS, si ar putea determina modificarea rutelor avioanelor de linie deasupra regiunilor polare.

Suflul puternic al exploziei a eliberat un nivel ridicat al radiatiilor si va genera o furtuna geomagnetica puternica pe parcursul acestei zile, dar si maine, potrivit Serviciului national de meteorologie american NWS, citat de Daily Mail.

In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila.

Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii polului nord, particulele creeaza aurorele polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.



Furtuna magnetica anticipata pentru 2013 ar putea avea "consecinte catastrofale"

Potrivit astronomilor de la NASA, unda de soc care ar urma sa loveasca Pamantul in 2012 sau 2013 va avea forta a 100 de milioane de bombe cu hidrogen.

Cele mai afectate vor fi retelele de electricitate si comunicatiile, cu pagube de o valoare nemaintalnita. "Este o explozie in atmosfera soarelui care se propaga ca un nor in spatiu si va afecta telefoanele mobile, sistemele GPS, poate cauza pene mari de curent", a declarat Angelos Vourlidas, expert NASA.

Botezat deja "tsunami solar", fenomenul asupra caruia NASA a avertizat inca de acum cinci ani este produs de schimbarile ciclice din evolutia Soarelui. Unda de soc va lovi campul magnetic al Pamantului ca o adevarata rafala de bombe atomice.

Din aceasta cauza si superbele aurore boreale vor deveni vizibile dincolo de zona Cercului Polar. Insa "impactul major se va produce asupra retelelor de electicitate. "Ne vor trebui multi sa ne revenim", a avertizat astronomul Daniel Baker. (V.M.)

×