x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Plante afrodiziace

Plante afrodiziace

de Radu Popa    |    14 Apr 2011   •   21:13
Plante afrodiziace
Sursa foto: /Thinkstock

161260-28-31tv-48.jpgOamenii de ştiinţă canadieni au în­­treprins recent un studiu referitor la proprietăţile afrodiziace ale unor plante.

 Efecte controversate. ­Potri­vit savanţilor, cercetările au relevat fap­tul că, dacă ginsengul şi şofranul con­tribuie la intensificarea funcţiilor sexuale, există o serie de alte plante care au rolul de a spori apetitul sexual. Cercetătorul Massimo Marcone a ţi­nut să precizeze că afrodiziacele sunt fo­losite de mii de ani de locuitorii de pe în­tregul Pământ, dar mecanismul ştiin­ţific după care acţionează nu a fost pe deplin clarificat nici până astăzi. Omul de ştiinţă a subliniat că proiectul la care a participat este cel mai bine ar­gumentat ştiinţific dintre toate de­mersurile pe aceeaşi temă efectuate până în prezent. Analiza detaliilor a atins un nivel nemaiîntâlnit în cazul studiilor anterioare.

Astfel, cercetările au relevat că unele medicamente, precum Viagra, deşi pot trata disfuncţiile erectile, nu pot contribui la intensificarea libidoului, existând riscul apa­ri­ţiei unor efecte secundare grave. John Mel­nyc, un alt savant participant la pro­iect, a declarat că este nevoie de pro­duse naturale care să sporească in­tensitatea dorinţei sexuale fără a produce însă efecte secundare negative. Pe de o parte, medicamentele cu efect sti­mulator asupra funcţiilor sexuale pot produce migrene, dureri muscula­re şi tulburări de vedere, iar, pe de alta, acestea pot interacţiona periculos cu alte medicamente. Pentru realizarea pro­iectului lor, cercetătorii canadieni au analizat sute de lucrări anterioare care se concentrau asupra celor mai obişnuite afrodiziace cu rol în intensificarea dorinţei sexuale. Savanţii au luat în calcul doar rezultatele obţinute pe baza unor măsurători precise.

 Plante stimulatoare. Amelio­ra­rea funcţiilor sexuale a fost consta­tată în cazul a trei soiuri de plante: panax ginseng, şofran, yohimbina (pre­zentă în scoarţa unui copac african nu­mit  Yohimbe, care creşte în Africa de Vest). Doar două specii de plante, muira puama şi rădăcina de Maca, amândouă din America de Sud, par a avea afecte asupra libidoului. În mod paradoxal, ciocolata despre care, până în prezent, se presupunea că ar avea un efect afrodiziac nu are nici o influenţă asupra dorinţei sexuale. Este posibil ca unele persoane să reacţioneze la anumite ingrediente din compoziţia ciocolatei, în special la feniletilamină, compus ce poate influenţa concentraţia de se­rotonină şi endorfină la nivel cerebral. Massino Marcone a declarat că recentele descoperiri susţin teoria utilizării unor plante pentru stimularea funcţiilor sexuale.

Dar cercetătorul a avertizat asupra faptului că nu există probe suficiente în sprijinul teoriei folosirii pe scară largă a plantelor respective ca afrodiziace. Savantul a atras atenţia că cei dornici de sporirea performanţelor sexuale trebuie să evite consumul unor presupuse afrodiziace precum Spanish Fly sau broaştele din specia Bufo. Specialistul a ţinut să avertizeze că, în ciuda faptului că se presupune că utilizarea produselor menţionate poate contribui la creşterea dorinţei sexuale, acestea pot avea un efect opus, putând fi chiar toxice pentru organismul uman.

×
Subiecte în articol: stiinta