x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Secrete vechi din Biblie, în 70 de cărticele de metal

Secrete vechi din Biblie, în 70 de cărticele de metal

de Sînziana Stancu    |    30 Mar 2011   •   20:52

Multe dintre tainele religiei creştine s-ar putea să fi fost închise în 70 de cărticele cu foi de metal, de mărimea unui card bancar, descoperite într-o peşteră din Iordania. Pentru învăţaţii teo­logi, dar şi pentru istorici şi arheo­logi, recenta descoperire este o co­moa­ră nepreţuită, ce ar putea dezlega unele dintre secretele primelor zile ale creştinismului. Ar putea fi chiar a doua mare descoperire de acest gen, după cea a Manuscriselor de la Marea Moartă, din 1947.

Filele de metal ale cărticelelor din Ior­dania sunt legate, pe margini, cu sâr­­mă. Paginile conţin imagini, sim­bo­­luri şi cuvinte ce par să se refere la Mesia şi chiar la episoadele Răstig­ni­rii pe Cruce şi Învierii lui Iisus,  au ex­­plicat experţii care studiază „co-moa­­ra”. Multe dintre cărticele sunt în­că sigilate, fapt ce i-a făcut pe specialişti să speculeze că aceasta ar fi de fapt o colecţie pierdută a codicelor men­­ţionate în Biblie, la capitolul ce vo­r­beşte despre Apocalipsă, scrie Daily Mail. Manuscrisele metalice din Iordania au fost, de fapt, descope­rite acum cinci ani de o echipă de arheo­logi britanici condusă de egip­to­logul David Elkington.

În pre­zent, gu­vernul iordanian luptă să le re­cu­pereze din mâinile străine în care au încăput între timp. Se pare că acum s-ar afla în Israel, la un fer­mier be­duin din Galileea, Hasan Saeda, care le-ar fi pri­mit de la un beduin ior­danian care pretindea că el a fost des­cope­ri­torul celor 70 de cărţi me­ta­lice din peşteră, după cum a po­ves­tit Elkington publicaţiei The Telegraph. Saeda a negat însă varianta, spu­nând că vechile cărţi, care ar data din seco­lul I î.d.Hr., erau de mult în po­sesia fa­mi­liei sale, fiind des­co­perite de stră­bu­nicul lui. Guvernul iorda­nian în­cear­că acum să dez­lege iţele în­curca­te ale afacerii şi a jurat să re­cu­pereze de la israelieni „comoara” re­­li­gioasă ce îi aparţine.

×
Subiecte în articol: stiinta