x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Viermii iadului, paznicii minelor de aur din Africa de Sud.

Viermii iadului, paznicii minelor de aur din Africa de Sud.

de Cristian Ionescu    |    02 Iun 2011   •   17:04
Viermii iadului, paznicii minelor de aur din Africa de Sud.

Mephisto Halicephalobus este o specie de vierme cilindric si a fost descoperit in minele de aur din Africa de Sud, la o adancime de peste doi kilometri, unde nimeni nu credea ca poate exista vreodata, un organism multi-celular.

Viermii, denumiti artistic de cercetatori “viermii iadului' datorita numelui, sunt rezistenti la temperaturi ridicate, se reproduc asexuat si se hranesc cu bacterii subterane. Potrivit datarii cu carbon, viermii traiesc in apa de acum 3.000 - 12.000 ani, iar posibilitatea contaminarii externe fiind astfel exclusa, spun cercetatorii.

Teoria oameniilor de stiinta privind provenienta Mephisto Halicephalobus presupune ca organismele au trait la suprafata, insa au patruns, in decursul miilor de ani, prin fisurile din scoarta terestra, odata cu apa rezultata din precipitatiile abundente. Potrivit Dr. Gaeten Borgonie, membru al echipei de cercetare, viermii seamana foarte mult, ca si aspect, cu cei care traiesc in fructele aflate in stare de putrefactie, in solul de suprafata, acesta fiind un argument in plus adus teoriei.

Descoperirea este semnificativa si, de asemenea, controversata, tocmai prin prisma faptului ca niciun alt organism multicelular nu a mai a fost descoperit vreodata la mai mult de doua mii de metri sub suprafata Pamantului. Pana acum, oamenii de stiinta credeau ca singurele organisme care pot exista doar la aceste adancimi erau unicelularele, cum ar fi bacteriile si ciupercile, si ca lipsa oxigenului nu permite existenta vreunei alte forme de viata. Cercetatorii au facut incredibila descoperire in Africa de Sud, la minele de aur Beatrix si Driefontein, unde, s-au plasat filtre la gurile de evacuare a frezelor de foraj, prin care se scurg mii de litri de apa subterana. Nu este o procedura noua, insa, pana acum, din probele obtinute se recuperau, de obicei, doar bacterii. Aparitia viermilor au fost un soc imens, spun cercetatorii.

"M-am speriat de moarte cand am observat ca misca. Arata ca niste chestii mici si negre care se zvarcolesc ", a declarat amuzat, geo-microbiologul Dr. Tullis Onstott, universitatea Princeton din New Jersey, SUA. “ Mai mult, am constatat ca acesti viermi par capabili sa supravietuiasca la procente extrem de scazute de oxigen. Echivalentul a 1% din nivelurile constatate in majoritatea oceanelor', a explicat Dr Onstott. De asemenea, viermii au supravietuit la experimente de congelare/decongelare, precum si deshidratate/rehidratare.

Denumirea de Mephisto Halicephalobus a fost inspirata din piesa de teatru "Faust", a lui Johann Wolfgang von Goethe, facand referinta la Mephisto, nume dat diavolului, in drama lui Goethe.

×