x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pisoare „High Tech”

Pisoare „High Tech”

de Radu Popa    |    03 Feb 2011   •   18:01
Pisoare „High Tech”
Sursa foto: Barcroft Medi/ Getty Images

149855-24-27tv-47.jpgO companie niponă din industria divertismentului a combinat obsesia bărbaţilor pentru jocurile video şi inabilitatea lor înnăscută de a face pipi drept. Firma a amplasat console cu jocuri video la pisoarele aflate în toalete pentru bărbaţi din patru cluburi din Tokyo. Consolele funcţionează pe baza măsurării unor parametri fiziologici, cum ar fi presiunea şi precizia jetului urinar, cu ajutorul unor senzori motaţi pe fundul pisoarelor. Aceştia sunt conectaţi la  monitoare LCD aflate la nivelul ochilor, care pot înregistra „performanţele” utilizatorilor în timp ce îşi satisfac necesităţile fiziologice, afişând viteza şi intensitatea jetului urinar.

Pe ecran este trasat un gra­fic pe care sunt reprezentate intensitatea, lungimea şi acurateţea jetului apreciate pe baza unui punctaj special. Unul dintre jocuri constă în „curăţarea” cu ajutorul jetului de urină a unui „graffiti virtual” afişat pe ecran. În funcţie de intensitatea fluxului, „desenul” va putea fi „şters” într-o măsură mai mare sau mai mică. Alt joc, botezat „Manneken Pis”, după numele unei celebre statui din Bruxelles, constă în măsurarea volumului jetului urinar. Un joc special este „Splashing Battle”, acesta având un caracter competitiv, deoarece provoacă un anumit utilizator să producă un jet mai puternic decât predecesorul său.

În cadrul celui de al patrulea joc numit „the North Wind and the Sun and Me”, senzorii produc un „vânt electronic” ce „ridică” fusta unei femei tinere virtuale. Cu cât intensitatea jetului de urină este mai mare, cu atât „vântul” bate mai puternic şi ridică mai sus fusta. În timp ce numeroşi turişti străini care vizitează Japonia rămân uimiţi de WC-urile dotate cu aparatură high-tech, localnicii par să se fi acomodat rapid cu scaune de WC încălzite, jeturi multidirecţionale de aer cald sau apă sau „explozii de parfum” ce se declanşează instantaneu după folosirea toaletei. Pisoarele High Tech au însă puţine şanse de a fi amplasate în locuinţe. Un studiu efectuat în anul 2009 a relevat faptul că peste 33% dintre bărbaţii japonezi preferă să micţioneze în poziţia aşezat!

×
Subiecte în articol: stiinta