x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patru cetăţeni străini, trei algerieni şi un tunisian, au evadat din centrul pentru refugiaţi din Arad

Patru cetăţeni străini, trei algerieni şi un tunisian, au evadat din centrul pentru refugiaţi din Arad

09 Mai 2012   •   05:52
Patru cetăţeni străini, trei algerieni şi un tunisian, au evadat din centrul pentru refugiaţi din Arad

Trei algerieni si un tunisian din Centrul pentru cazarea strainilor luati in custodie publica din localitatea Horia, judetul Arad, au evadat noaptea trecuta. Potrivit Mediafax, mai multe echipe de politisti, jandarmi, politisti de frontiera si angajati ai Oficiului de Emigrari efectueaza cercetari pentru prinderea lor atat in localitatile invecinate, cat si in zona de frontiera cu Ungaria.

In Centrul de cazare a strainilor luati in custodie publica Arad sunt detinuti aproximativ 50 de refugiati, majoritatea din Algeria, Tunisia si Maroc, iar institutia are 23 de angajati.

Purtatorul de cuvant al Oficiului Roman pentru Imigrari, Cristina Ilie, a declarat ca incidentul a avut loc in jurul orei 6.00.

"In jurul orei 6.00, patru cetateni straini au parasit centrul prin fortarea gratiilor. Este vorba despre trei cetateni algerieni si un tunisian cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Aceste persoane se aflau in regim inchis, in custodie publica, ceea ce inseamna ca in cazul lor s-a aplicat masura de restrangere temporara a libertatii de miscare pe teritoriul Romaniei", a declarat Cristina Ilie.

Unul dintre cei patru straini evadati se afla in centrul de la Horia din octombrie 2011, iar ceilalti trei de la inceputul acestui an.

In octombrie 2011, 24 de cetateni straini - 16 din Algeria si 8 din Tunisia - au evadat din Centrul de cazare a strainilor luati in custodie publica Arad, prin fortarea gratiilor de la ferestrele camerelor dispuse in spatele cladirii. Dintre acestia, 23 au fost prinsi, majoritatea fiind repatriati.

In Centrul de cazare a strainilor luati in custodie publica Arad sunt detinuti aproximativ 50 de refugiati, majoritatea din Algeria, Tunisia si Maroc, iar institutia are 23 de angajati.

In luna martie a acestui an, o organizatie internationala care apara drepturile migrantilor a publicat pe pagina de web un apel al unor refugiati aflati in centrul din localitatea Horia, care reclama incalcarea drepturilor si tratament violent din partea politistilor.

Informatiile au aparut pe pagina web a organizatiei Migreurop, cu sediul la Paris, care a publicat un apel care ar fi fost trimis de migrantii aflati in Centrul de cazare a strainilor luati in custodie publica din localitatea Horia.

"Trebuie sa ne ajutati, suntem peste 50 de detinuti in centrul de detentie din Arad, in Romania. Suntem solicitanti de azil si am fost inchisi aici. Unii suntem aici de o luna, altii de sapte, opt sau noua luni. Suntem barbati, insa avem si o femeie insarcinata printre noi. Suntem maltratati, mai rau ca animalele. Politistii din centru ne lovesc, ne bat. Se intampla des", se arata in marturiile detinutilor postate pe site-ul Migreurop.

Potrivit marturiilor, in 6 martie 2012 politistii din cadrul centrului ar fi vrut sa gazeze un barbat.

"L-au dus jos in celula de izolare pentru a-l lovi. L-am auzit tipand din celulele noastre", se arata in apelul publicat.

Detinutii se plangeau ca sunt inchisi aproape 24 de ore din 24: "Avem dreptul de a iesi pe hol doar una-doua ore pe zi. Nu ni se permit plimbarile afara, nu avem acces la televizor, nu putem primi bani de la familiile noastre prin Western Union. Primim mereu acelasi fel de mancare. Nu avem acces la niciun medic. Daca ne imbolnavim, nu putem face nimic. In acest moment mai multi dintre noi avem mancarimi de piele pe care le suportam cu greu, insa nu primim niciun fel de ingrijire".

Detinutii spuneau in marturiile respective ca au vrut sa faca greva foamei in semn de protest fata de tratamentul aplicat si ca "anumite persoane sunt intr-atat de epuizate incat doresc sa se sinucida".

Marturiile detinutilor publicate pe site-ul retelei Migreurop aratau ca acestia nu au caldura, nu le functioneaza dusul, iar saltelele sunt in stare foarte proasta.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, seful Centrului de cazare a strainilor luati in custodie publica din Horia, Petru Padurean, a afirmat ca nu are cunostinta despre astfel de tratamente aplicate detinutilor si ca are audiente de doua ori pe saptamana, dar niciun strain nu i-a adus la cunostinta acuzatiile enuntate.

La scurt timp, o echipa de jurnalisti a mers la Centrul pentru cazarea strainilor luati in custodie publica din Horia, pentru a vedea conditiile de cazare, insa li s-a refuzat accesul in pavilonul in care se afla celulele de detentie.

De la ferestrele cu gratii, mai multi barbati au afisat coli de hartie pe care au scris "S.O.S', in timp ce strigau in franceza si romana catre jurnalisti "Ajutor!", “Foame!', “Mizerie!', “Libertate!', “Salvati-ne!' si “Intrati sa vedeti!'.

Jurnalistii nu au primit timp de cateva ore acces in curtea sau in incinta centrului, desi solicitasera in scris acest lucru inclusiv la Oficiul Roman pentru Imigrari, sub autoritatea caruia se afla centrul.

Dupa cateva ore de asteptare, seful centrului din Horia, Petru Padurean, i-a primit pe jurnalisti intr-o sala de sedinte, el explicand ca acolo sunt cazati "straini care au intrat ilegal in tara si fac parte dintr-un fenomen migrationist complex, care s-a accentuat de la jumatatea anului trecut".

Potrivit acestuia, cei mai multi dintre ei isi dau initial date de identitatea false, ceea ce face ca returnarea in tarile de provenienta sa se faca intarziat.

×