x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Colonelul Gică Popa − înmormântat în mister

Colonelul Gică Popa − înmormântat în mister

de Adela Cristina Teodorescu    |    03 Mar 2010   •   00:00

În Capitală, la 3 martie a avut loc înmormântarea generalului Gică Popa. "Faleze de nisip" - filmul interzis - se afla din nou pe marile ecrane.

La data de 1 martie 1990 judecătorul Gică Popa, preşedintele completului de judecată a cuplului Ceauşescu, a fost găsit în comă în biroul său din incinta Ministerului de Justiţie, după ce s-a împuşcat în cap cu propria armă. Potrivit declaraţiilor oficiale, generalul a fost dus de urgenţă la spital, unde, în ciuda intervenţiei medicilor neurochirurgi, a decedat după două ore. Gică Popa a fost înmormântat la 3 martie 1990.

"NU DORESC SĂ VĂ STRIC ŞI VOUĂ VIAŢA"
Sinuciderea lui Gică Popa a intrat în atenţia presei câteva zile mai târziu. "Joi, 1 martie 1990, în jurul orei 13:15, general-maiorul Gică Popa s-a împuşcat, în biroul său din cadrul Ministerului de Justiţie, cu un pistol pe care îl avea asupra sa. Sinuciderea a survenit pe fondul unei depresii psihice grave, care l-a afectat în ultimul timp", declara Ministrul de Justiţie Teofil Pop în cadrul conferinţei de presă organizate a doua zi după tragicul eveniment.

Potrivit oficialilor, generalul Popa nu se confrunta pentru prima dată cu stările depresive, el suferind şi în urmă cu 10 ani o cădere psihică datorată unor conflicte avute cu unii dintre membrii familiei sale. În cadrul conferinţei de presă, Teofil Pop a afirmat că actul sinuciderii lui Gică Popa nu era nicidecum legat de primirea unor ameninţări la adresa personală sau a membrilor familiei sale.

Sinucigaşul a lăsat trei scrisori. Prima a fost găsită în buzunarul vestonului şi făcea referire la fişetul în care au fost găsite celelalte două. Într-una îşi lua adio de la familie: "Teama şi spaima mă stăpânesc total şi îmi dau seama că, pe zi ce trece mă degradez moral şi fizic şi nu doresc să vă stric şi vouă viaţa". Generalul Popa a cerut să nu i se facă autopsie, să nu fie îmbrăcat militar, iar pe cruce să îi fie gravate numai iniţialele.

"Nu anunţa rudele mele, iar la înmormântare, dintre judecători, colegi de serviciu de la tribunalele militare să nu participe nimeni. Este dorinţa mea", mai menţionase Gică Popa în scrisoarea de adio destinată soţiei sale. Autopsia avusese totuşi loc, dar în mare secret. Medicii de la Spitalul Militar Central confirmaseră faptul că trupul neînsufleţit al generalului-maior Gică Popa se afla la morgă. Potrivit presei, la autopsie, în urma căreia s-a stabilit că a fost vorba de sinucidere, nu a fost autorizat să participe nici medicul legist al spitalului.

A existat însă un amănunt speculat de presă, care a oferit ocazia de a fi pusă sub semnul întrebării acurateţea informaţiilor comunicate oficial. Declaraţia Ministrului Justiţiei susţinea că Gică Popa a fost adus la spital în jurul orei 13:15 şi a decedat după două ore, însă de la Spitalul Militar Central se confirma faptul că generalul-maior a decedat la numai jumătate de oră după momentul internării, 12:30.

Generalul Gică Popa a prezidat Completul de judecată care a soluţionat cauza privind inculpaţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, având, potrivit oficialilor, "o pregătire profesională foarte bună". Totodată, în decembrie 1989, Gică Popa era preşedintele Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti de competenţa căruia a aparţinut judecarea dosarului familiei Ceauşescu. După încheierea procesului, colonelul a fost detaşat în direcţia de specialitate a Ministerului Justiţiei.

 

Din nou pe ecrane
Filmul "Faleze de nisip", în regia lui Dan Piţa, s-a aflat din nou la premieră, după şapte ani de la interzicerea lui pe marile ecrane. Pelicula rulase iniţial în Capitală, timp de trei zile, în 1983. Filmul avea în distribuţie nume mari din cinematografia românească, precum Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Carmen Galin şi Valentin Uritescu.

Pelicula lui Dan Piţa atrăsese în trecut furia lui Ceauşescu, deoarece acţiunea filmului, pornită de la un furt pe plajă, nu ilustra calităţile "omului nou" în societatea comunistă. Cu atât mai mult cu cât tânărul anchetat fără prea multe probe în urma jafului petrecut pe plajă, aparent un "nimeni", era extrem de puternic din punct de vedere psihic şi rezista conflictului declanşat de un om realizat din punct de vedere social şi material.

"N-am găsit altă soluţie pentru a mă elibera de teama şi spaima care mi-ar fi făcut insuporabilă viaţa pe care aş mai fi avut-o de trăit. Nu doresc ferpare şi nici coroane din partea colegilor, numai unul din partea familiei. Nu reproşez nimănui nimic, i-am uitat pe toţi. Scrisoarea pentru familie se află în fişet. Doamne, ajută-mă să trec această grea cumpănă. Soţia să fie anunţată cu menajamente"
A doua scrisoare a generalului Gică Popa

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani