x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Iliescu nu ceda, muncitorii toţi te vrea"

"Iliescu nu ceda, muncitorii toţi te vrea"

de Vasile Surcel    |    27 Apr 2010   •   00:00



27 aprilie 1990: ziua în care Ion Iliescu îi invită pe "Golanii" din Piaţa Universităţii să stea acolo şi să "fiarbă în suc propriu" a fost şi ziua în care Frontul Salvării Naţionale a organizat propriul miting: o contramanifestaţie la care participanţii şi-au exprimat sprijinul necondiţionat pentru Ion Iliescu.

Desfăşurat în faţa Academiei Militare, mitingul organizat în această zi de FSN a fost o imagine în oglindă, perfect opusă Pieţei Universităţii: Ion Iliescu a fost eroul invocat cu insistenţă, ca unică speranţă pentru România postdecembristă. A fost o adunare populară imensă, la care numărul de participanţi l-a egalat pe cel al "Golanilor". Un miting în cursul căruia Dumnezeu însuşi a fost invocat pe post de agent electoral al Frontului Salvării Naţionale.
 

"ŞTAMPILA PE TRANDAFIR"

27 aprilie 1990, o zi mohorâtă de vineri, în cursul căreia cerul înnorat a scuturat asupra Capitalei mai multe rafale de ploaie. Cu toate astea, manifestaţia din Piaţa Universităţii continua la fel ca în zilele trecute: oamenii adunaţi acolo cântă, scandează lozinci, spun rugăciuni îngenuncheaţi pe asfaltul ud.

În acelaşi timp, pe platoul din zona Academiei Militare încep să se adune simpatizanţii FSN. Şi chiar dacă vremea era destul de urâtă, în jurul prânzului, şi acolo se adunaseră în jur de 30.000 de oameni. Acolo, la fel ca în centru, se cântă şi se scandează lozinci, toate de sprijin al Frontului şi al lui Ion Iliescu personal.

Pornind de la faptul că semnul electoral al FSN era trandafirul, simpatizanţii au scandat, minute în şir, "Ştampila pe trandafir este al libertăţii gir". Dar şi "Iliescu nu ceda, muncitorii toţi te vrea". Plus catrenul: "Iliescu nu uita, Te votăm cu toţii, Ca să moară de necaz Leneşii şi hoţii". Iar dacă în primele luni ale anului, angajatele de la APACA afirmaseră sus şi tare "Nu vrem Kent, nu vrem valută, vrem pe Roman să....", ţigările şi moneda americană au fost refuzate şi aici: "Iliescu vom vota, fără Kent, dolari, cafea". Şi cu toate că Ion Iliescu se declarase a fi ateu şi liber-cugetător, simpatizanţii lui n-au ezitat să-l implice şi pe Tatăl Ceresc în lupta politică dâmboviţeană: "Doamne, dacă ne iubeşti, pe Iliescu să-l fereşti" sau "Dacă Dumnezeu ne ajută, noi votăm fără valută".

La un moment dat, când norii s-au risipit şi cerul s-a mai luminat, Dan Iosif a susţinut în faţa mulţimii că "Frontul ştie să-L manipuleze pe Dumnezeu". Tot cu acea ocazie s-a lansat şi celebra zicere "Soarele răsare, Iliescu apare". Iar dacă Dumnezeu a fost chemat să facă politică, de ce nu şi Eminescu? Pentru că, aşa cum s-a scandat atunci "Ţara lui Eminescu votează cu Iliescu".

Dacă cei adunaţi în faţa Universităţii cereau insistent punerea în practică a "Proclamaţiei de la Timişoara", simpatizanţii FSN au scandat: "Proclamaţia de la Timişoara este un atentat la democraţie". Punct de vedere tranşat chiar de Ion Iliescu. Ajuns în mijlocul miilor de simpatizanţi, el a spus că punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara nici nu poate fi pus în discuţie, pentru că Legea electorală a fost deja votată. Dincolo de caracterul său electoral, mitingul FSN a fost clar îndreptat contra manifestaţiei din Piaţa Universităţii. Fapt confirmat de unul dintre participanţi: "Dacă e studenţi, ei crede că e mai deştepţi decât noi?"

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani