x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ion Caramitru, de sub supravegherea Securităţii, în Biroul Executiv al CPUN

Ion Caramitru, de sub supravegherea Securităţii, în Biroul Executiv al CPUN

de Adela Cristina Teodorescu    |    13 Feb 2010   •   00:00

Printre vicepreşedinţii Biroului Executiv al CPUN se număra şi Ion Caramitru. Omul de teatru şi film a fost una din figurile reprezentative ale revoluţiei din 1989, intrând alături de Ion Iliescu şi Mircea Dinescu în clădirea Televiziunii Române.


Ion Caramitru s-a născut la 9 martie 1942, în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale în 1964.

Perioada 1985-1990 a rămas în amintirea lui Ion Caramitru printr-o bogată activitate teatrală. În 1985 a avut loc premiera la Hamlet, spectacol care s-a jucat timp de 7 ani pe scena Teatrului Bulandra. Potrivit aimntirilor directorului Teatrului Naţional, aceasta a fost una din cele două importante realizări ale sale pe parcursul ultimului cincinal al regimului comunist. Ce-a de-a doua, creaţia proprie "Eminescu... după Eminescu", realizată împreună cu pianistul Dan Grigore şi lansată în iunie 1989, a făcut ca actorul şi regizorul Ion Caramitru să intre în colimatorul Securităţii. "Prin acest spectacol încercam să comunicăm adevărul despre ce se intâmpla în acea perioadă prin intermediul textelor lui Eminescu şi muzicii lui Dan Grigore", declară actorul. Acest fapt a făcut ca pe ultima filă a dosarului CNSAS a lui Ion Caramitru să figureze o notă care informa superiorii că "nu se mai poate face nimic cu el". Trebuia "băgat la economic" - cu alte cuvinte, arestat în urma unei infracţiuni înscenate, de natură economică. Nu s-a mai întâmplat nimic. A venit revoluţia!
A plecat de-acasă în 21 decembrie şi s-a mai întors abia pe 24, seara. Între timp, l-a reîntâlnit în Studioul 4 al Televiziunii Române pe Mircea Dinescu. "Prima comunicare către ţară mi-a aparţinut", declară el.
A făcut parte din Biroul Executiv al CFSN. Potrivit lui Ion Caramitru, ulterior, Ion Iliescu, Silviu Brucan şi Petre Roman i-au propus să ocupe funcţia de lider al Frontului Salvării Naţionale, pe care însă a refuzat-o categoric. La 13 februarie 1990 a fost ales vicepreşedinte în biroul executiv al CPUN. "Nu se putea face abstracţie de mine. Aşa a fost întâmplarea, să fiu acolo", spune actorul, care a demisionat din această funcţie cu două săptămâni înainte de alegerile din 20 mai 1990.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani