x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un secol de pictură sărbă la expoziţie

Un secol de pictură sărbă la expoziţie

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    04 Apr 2009   •   00:00
Un secol de pictură sărbă la expoziţie

150 DE LUCRĂRI A 50 DE ARTIŞTI REPREZENTATIVI În urmă cu o săptămână a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al României, expoziţia "Un secol de pictură sârbă 1850-1950. Capodopere de la Muzeul Naţional din Belgrad".



În premieră, Galeria Naţională din Belgrad se mută la Bucureşti. Este prima oară când o selecţie de 150 de lucrări de pictură şi grafică ale celor mai importanţi şi valoroşi artişti sârbi este prezentată în afara graniţelor ţării de origine. Un prilej bun pentru noi de "a face cunoştinţă" cu parte din identitatea culturală a Serbiei şi de a ne cultiva experienţa vizuală. Cea mai mare parte a operelor din expoziţie fac parte din colecţia de picturi de secol XX şi prezintă artişti care au contribuit până la urmă, la formarea limbajului artistic universal prin implicarea lor constantă în tendinţele artistice europene contemporane, de la expresionism, cubism, secession şi simbolism până la intimismul de după război şi înclinaţiile moderniste radicale de la începutul anilor 1950. Cei 50 de autori reprezentativi pentru evoluţia artei sârbe marchează toate evenimentele artistice europene desfăşurate între 1850 şi 1950.

INTERESANT DE URMĂRIT
Printre atracţiile expoziţiei se numără operele primei femei pictor recunoscute în Serbia - Katarina Ivanoviç (1811-1882) sau opere ale unor artişti sârbi care s-au format şi au creat în zona Banatului românesc, precum Konstantin Danil (născut la Lugoj în 1802, unul dintre cei mai importanţi pictori bănăţeni din acea perioadă, reprezentant marcant al clasicismului cu influenţe Biedermeier) sau Nikola Aleksi (cronicarul de neînlocuit al vieţii sârbilor şi românilor bănăţeni din mediul burghez).

EXPERIENŢA VIZUALĂ MULTICULTURALĂ
Până la 14 aprilie, între orele 11:00 - 20:00 poate fi vizionată la galeria Simeza din Bucureşti (bd. Magheru, nr.20) expoziţia "Changing ideas- a Kaleidoscop" a artistei din India Adity Chakravarti, care acum locuieşte la Bucureşti. Pentru că artista are o bogată experienţă culturală acumulată de-a lungul timpului petrecut în diferite ţări de pe glob (Tanzania, China, Canada, Bangladesh, Oman, bineînţeles India) şi din interacţiunea cu artiştii locali, lucrările sale sunt o reflecţie a acestei stări de fapt. Chiar titlul acestei expoziţii "Changing ideas- a Kaleidoscop" spune tot. Un grup de picturi făcute în Africa arată cu claritate influenţele artei africane, ale culturii, ale naturii. Când foloseşte culoarea, Adity evocă sunetele şi mirosurile acelui continent, tonuri calde ale pamântului, maro şi galben-portocaliu. În lucrările ei "româneşti" distingem imagini ale vieţii de aici: călugări, preoţi, biserici, arcade, acompaniate adesea de o pisică albă, toate acestea personificând viaţa lui Adity în România.

CONCURS DE SEMNE URBANE
Ediţia 2009 a concursului de semne urbane ArhitechSIGN se desfăşoară în perioada martie-aprilie 2009 şi îşi propune revalorificarea semnelor urbane, de mici dimensiuni, amplasate în locuri cu caracter diferit (piaţetă, gang, trotuar, scuar, pasaj etc). Tema concursului, "Spaţiu şi lumină", reprezintă încercarea de a recâştiga semnificaţiile şi de a recupera valoarea diferitelor spaţii urbane ale Bucureştiului actual. Concursul merită urmărit pentru ideea atât de interesantă pe care o propune. În acest sens, vă spunem că programul este comunicat prin intermediul site-ului dedicat concursului (www.arhitechsign.ro) şi pe print, postere şi sesiuni de prezentare la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu. Lucrările câştigătoare precum şi cele mai bune înscrise în concurs vor fi expuse în cadrul Anualei de Arhitectură care se va desfăşura în luna mai la Bucureşti.

×