x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL şi PSD au semnat acordul pentru Cotroceni

PNL şi PSD au semnat acordul pentru Cotroceni

de Adriana Duţulescu    |    26 Noi 2009   •   00:00
PNL şi PSD au semnat acordul pentru Cotroceni
Sursa foto: Karina Knapek/JURNALUL NAŢIONAL

PSD şi PNL au parafat ieri acordul pentru turul al doilea al prezidenţialelor şi pentru formarea unui guvern condus de Klaus Iohannis. Crin Antonescu va face campanie pentru Mircea Geoană. Klaus Iohannis se pregăteşte de guvernare.



Conducerile celor două partide s-au reunit ieri la Senat, în Salonul Alb, pentru a marca oficializarea alianţei dintre PSD şi PNL, o dată cu punerea semnăturilor lui Crin Antonescu şi Mircea Geoană pe protocolul de colaborare intitulat "Acord pentru ieşirea României din criză". Mircea Geoană a declarat după ce a semnat acordul politic cu PNL că acesta este menit să asigure stabilitate politică pe termen lung şi că nu reprezintă o împărţire de funcţii între cele două formaţiuni politice. "Este un Acord în care şi eu şi domnul Antonescu credem cu intensitate", a spus Mircea Geoană. În opinia sa, acordul reprezintă un pas important pentru asigurarea stabilităţii politice în România şi că, personal, crede "cu tărie" că "forţele pozitive din societate, forţele politice mature" vor contribui la instalarea unui guvern cu Klaus Iohannis premier. Întrebat când se va întâlni PSD şi cu UDMR, care, de asemenea, a anunţat că îşi menţine, ca şi PNL, decizia de a-l susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru, Geoană a răspuns: "Probabil săptămâna viitoare, când se întoarce şi domnul Iohannis în ţară".

La rândul său, Crin Antonescu a declarat că a semnat acest document cu toată convingerea că este un gest benefic pentru România şi că nu este doar un acord menit să acorde susţinerea unui candidat pentru turul II al alegerilor prezidenţiale. Antonescu a spus că sprijinul pentru Mircea Geoană este "explicit şi ferm" şi "va căpăta toate formele" în campania electorală pentru turul II, pentru că "este un interes naţional" ca România să aibă alt preşedinte. El a ţinut să precizeze că se va implica în mod direct în campania electorală a lui Mircea Geoană pentru turul doi al prezidenţialelor, participând la mitinguri şi fiind inclus pe afişele electorale. Antonescu a fost întrebat dacă va avea afişe comune cu Geoană şi dacă va lua parte la mitingurile acestuia, el răspunzând afirmativ. "L-am anunţat pe domnul Mircea Geoană de ieri că, dacă m-a chemat în campanie, vin în campanie. Şi când fac campanie, fac campanie cu toate puterile", a declarat liderul PNL.

IOHANNIS VA CONTURA DETALIILE GUVERNĂRII
Nominalizat ca premier al alianţei PSD-PNL, Klaus Iohannis a emis un comunicat imediat după semnarea acordului dintre cele două partide care îl susţin, pentru a le mulţumi că i-au acordat încrederea. "Sunt onorat de propunerea de a conduce un guvern după turul II al alegerilor prezidenţiale, propunere exprimată de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator, Partidul Naţional Liberal şi care are sprijinul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România şi al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Salut intenţia de colaborare între Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat care a fost parafată", afirmă Iohannis în comunicatul menţionat. Premierul nominalizat a apreciat în comunicat că înţelegerea între partidele amintite reprezintă un semnal pozitiv şi a precizat că este în permanentă legătură cu liderii celor două formaţiuni pentru a contura detaliile viitoarei majorităţi. "Aşa cum am declarat şi înaintea alegerilor prezidenţiale, consider că această înţelegere politică este un semnal pozitiv în mediul politic din România, pentru faptul că partide cu doctrine diferite şi concurente în primul tur al alegerilor au ales să colaboreze pentru a găsi posibile soluţii la problemele cu care se confruntă la ora actuală România. În această perioadă am fost în permanentă legătură cu liderii politici cu care voi colabora şi voi rămâne în continuare în contact cu aceştia pentru a contura detaliile", conchide Iohannis.

Acord pentru ieşirea României din criză
După 20 de ani de la Revoluţia Română speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre români au fost risipite într-o tranziţie fără sfârşit. Formaţiunile politice semnatare îşi asumă obligaţia de a împlini aceste aspiraţii şi de a reda românilor o guvernare democratică dedicată interesului public.

Dorim să redăm românilor o ţară de care să fim mândri, o ţară în care să fie respectaţi de liderii politici şi de administraţie, o ţară în care să aibă şansa să se realizeze pe deplin în plan profesional, personal şi social.

După 5 ani de mandat, preşedintele Traian Băsescu lasă o ţară în haos:
- o Românie fără un guvern legitim;
- o Românie măcinată de conflicte artificiale între puterile statului, între stat şi societate, precum şi între diferitele categorii sociale;
- o Românie în prag de colaps economic;
- o Românie a cărei administraţie a fost ocupată de oameni politici incompetenţi, instalaţi abuziv în fruntea instituţiilor publice.
Principii care stau la baza guvernării comune:
- reducerea fiscalităţii ca motor al dezvoltării economiei;
- o guvernare în folosul tuturor românilor printr-o distribuţie echitabilă a resurselor rezultate în urma dezvoltării economice;
- transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banului public;
- respectarea efectivă a drepturilor şi libertăţilor individuale (dreptul la iniţiativă economică, dreptul la sănătate, dreptul la educaţie, dreptul la protecţie socială, dreptul la un mediu sănătos);
- respectarea prevederilor cuprinse în "pactul pentru Justiţie";
- descentralizarea şi depolitizarea administraţiei publice;
- sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor şi a celor cu venituri mici);
- modernizarea agriculturii şi a satului românesc.
Obiective
Formaţiunile politice semnatare îşi asumă următoarele obiective:
- scoaterea României din criza economică, politică şi morală;
- refacerea solidarităţii şi încrederii în români;
- asigurarea unei guvernări care să determine o dezvoltare echilibrată a României;
- refacerea prestigiului internaţional al României şi promovarea unei politici externe în beneficiul românilor;
- reluarea dialogului şi cooperării între puterile statului, între Guvern şi partenerii sociali.
În baza principiilor de la punctul I şi pentru îndeplinirea obiectivelor de la punctul II formaţiunile politice semnatare hotărăsc următoarele:
- susţinerea lui Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale;
- crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Iohannis;
- elaborarea unui Program de guvernare pentru scoaterea Romaniei din criză.

Partidul Social Democrat, Preşedinte Mircea Geoană
Partidul Naţional Liberal, Preşedinte Crin Antonescu
Norica Nicolai: "Votaţi Mircea Geoană!"
Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat că va stabili cu social-democraţii strategia de campanie pe baza analizelor primului tur şi sondajelor.

"Noi nu tragem pentru Mircea Geoană, noi tragem pentru un proiect politic pentru România, care înseamnă revenirea la normalitate, asigurarea revenirii la un mecanism democratic normal, revenirea la o cooperare şi dialog între instituţiile statului, între puterile publice, între stat şi societate", a explicat Ludovic Orban. "Am să vă spun de ce votez cu Mircea Geoană. Spre deosebire de Traian Băsescu, care în perioada Pieţei Universităţii era înalt demnitar în Ministerul Transporturilor şi sub ochii lui au fost aduşi minerii cu trenul la Bucureşti, Mircea Geoană în perioada respectivă era în Piaţa Universităţii, printre cei care demonstrau pentru democraţie", a susţinut Ludovic Orban.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian, este de părere că electoratul liberal nu va vota cu Geoană, ci tot cu PNL, care participă la o construcţie guvernamentală în virtutea principiilor liberale cu Iohannis premier şi Mircea Geoană preşedinte. "Electoratul PNL va vota tot în virtutea principiilor care l-au animat, pentru că ele se vor regăsi în platforma de guvernare. Sigur că, pornind în acest proiect, noi ne vom folosi toată forţa electorală pentru ca acest proiect să fie dus până la capăt, ceea ce înseamnă un Guvern condus de Klaus Iohannis şi Mircea Geoană, preşedintele României", a susţinut Varujan Vosganian. Şi vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat că le spune românilor să voteze cu Mircea Geoană pentru că, spre deosebire de Traian Băsescu, este o soluţie care dă o şansă României şi, la solicitarea jurnaliştilor, a transmis următorul mesaj alegătorilor: "Votaţi Mircea Geoană!". "Am convingerea că în momentul de faţă trebuie să alegem conform tradiţiei istoriei româneşti şi vom alege Mircea Geoană", a susţinut Norica Nicolai după semnarea acordului PSD-PNL.

Preşedintele PNŢCD Timiş, Gheorghe Ciuhandu, i-a invitat în zilele următoare, la Timişoara, pe liderii politici pe care îi sprijină în actuala conjunctură, respectiv Crin Antonescu, Mircea Geoană şi Klaus Iohannis, iar preşedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, a declarat că nu e exclus ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, să apară alături ce ceilalţi doi la mitinguri electorale din ţară.  

BOC ATACĂ ACORDUL
Preşedintele PD-L, Emil Boc, a susţinut că încheierea acordului politic între PSD şi PNL reprezintă "paşaportul lui Traian Băsescu pentru al doilea mandat la Cotroceni" şi i-a acuzat pe liderii liberali şi pesedişti că "tranzacţionează" voturile românilor. "Românii îşi dau seama că acest acord este în fapt un contract de tranzacţionare a voturilor românilor de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga, iar unicul scop al acestei tranzacţii îl reprezintă bunurile ţării care au rămas de privatizat", a spus Emil Boc. El a mai afirmat că prin acest acord s-a semnat certificatul de deces al cotei unice şi că PSD şi PNL doresc să mărească taxele pentru a-şi păstra privilegiile, pensiile parlamentarilor şi pentru a păstra Parlamentul bicameral, fără reducerea numărului parlamentarilor. Prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu a declarat şi el că că imaginea lui Klaus Iohannis este jucată politic de liderii PSD. "Îl cunosc foarte bine pe domnul Klaus Iohannis şi îl respect pentru că este un om ales de urbea din Sibiu. Din păcate, domnul Klaus Iohannis este, sau imaginea lui este, jucată politic de liderii PSD", a spus Videanu, întrebat dacă PD-L ar fi acceptat varianta Iohannis premier.

BĂSESCU SE IA IAR DE MOGULI

"În mod categoric, în spatele lui (Klaus Iohannis - n.r.) sunt aşezaţi mogulii. Pentru că sunt un om care vrea să fie corect, mogulii sunt aşezaţi, dar domnul Iohannis încă nu ştie sau nu a realizat în ce se bagă. Îi văd pe mogulii ăştia ca pe nişte rechini care se învârt. Se învârt în jurul datei de 6. Acolo li se pare lor că este prada. Aceea este data după care li se pare că, după cinci ani de neînghiţit, au de înghiţit prada pe care o aşteaptă", a comentat Traian Băsescu după semnarea acordului PNL-PSD. El a adăugat că le dă acestora o veste "proastă": ziua de 6 nu le va aduce bucurii, deoarece şeful statului îi va apăra pe români de lăcomia acestora. Liderul PD-L, Emil Boc, a spus la rândul său că încheierea acordului politic între PSD şi PNL reprezintă "paşaportul lui Traian Băsescu pentru al doilea mandat la Cotroceni" şi i-a acuzat pe liderii liberali şi pesedişti că "tranzacţionează" voturile românilor. El a mai afirmat că prin acest acord s-a semnat certificatul de deces al cotei unice şi că PSD şi PNL doresc să mărească taxele pentru a-şi păstra privilegiile, pensiile parlamentarilor şi pentru a păstra Parlamentul bicameral, fără reducerea numărului parlamentarilor.


Unde se duc voturile lui Antonescu
Peste trei sferturi  (75,10%) din electoratul lui Crin Antonescu l-ar vota în turul doi al prezidenţialelor pe Mircea Geoană, în timp ce numai 24,90% l-ar alege pe Traian Băsescu, dacă s-ar baza pe argumente ale raţiunii, potrivit Institutului European pentru Democraţie Participativă - Qvorum care a oferit ieri rezultatele cercetării cu privire la preferinţele politice ale românilor care utilizează internetul. Alegătorii celorlalţi candidaţi ar vota în turul doi astfel: susţinătorii lui Vadim Tudor s-ar îndrepta către Mircea Geoană în proporţie de 81%, iar către Traian Băsescu în proporţie de 19%, alegătorii lui Kelemen Hunor ar vota 65,2% cu Mircea Geoană şi 34,8% cu Traian Băsescu, iar cei ai lui Sorin Oprescu l-ar alege în proporţie de 78,3% pe Mircea Geoană şi 21,7% pe Traian Băsescu. Din cercetare reiese că alegătorii cu viziuni liberale împărtăşesc ideile lui Mircea Geoană în ceea ce priveşte reducerea cotei TVA pentru anumite produse, eliminarea impozitului forfetar, neacordarea de puteri sporite preşedintelui României şi o abordare moderată în privinţa reducerii numărului de funcţionari publici. Electoratul liberal este însă de acord şi cu Traian Băsescu în ceea ce priveşte menţinerea cotei unice de impozitare şi condamnarea regimului comunist. "Studiul arată cum ar vota electoratul candidaţilor ieşiţi din cursa pentru prezidenţiale dacă s-ar ghida numai după raţiune. Dar, de cele mai multe ori în astfel de momente foarte importante pentru viitorul României, simpatiile sau antipatiile personale joacă şi ele un rol important în opţiunile oamenilor. Rămâne de văzut în ce măsură aceste rezultate se vor confirma sau nu la 6 decembrie", a declarat Doru Franţescu, directorul Institutului European pentru Democraţie Participativă - Qvorum. Cercetarea a fost făcută prin intermediul testului Busola Politică (www.busolapolitica.ro), având ca scop determinarea preferinţelor politice ale alegătorilor care, după ce au susţinut un candidat ieşit din cursa electorală, îşi vor oferi voturile altcuiva în turul doi al alegerilor prezidenţiale. În acest sens, peste 18.000 de utilizatori, din care 97% reprezintă populaţia din mediul urban cu studii superioare, au răspuns întrebărilor prin care se analizează ce tip de program politic şi-ar dori aceştia din punct de vedere economic, social şi al politicii externe. (Ioana Bugean)


Tătarii îl susţin pe Geoană
Deranjată de afirmaţia lui Traian Băsescu privind fapta "frumoasă" pe care a făcut-o când a creştinat un musulman, Uniunea Democrată Tătară (UDT) recomandă musulmanilor să îl voteze pe Mircea Geoană în turul al doilea al prezidenţialelor. "Am aşteptat o reacţie de la organizaţiile mai vechi şi poate mai în măsură decât noi în legătură cu cea mai «frumoasă» faptă a domnului preşedinte Traian Băsescu: «... Am creştinat un copil musulman!», care, deşi «prinde» foarte bine la electoratul român şi poate chiar este lăudabilă din punct de vedere ortodox, ne deranjează din două puncte de vedere: a) creştinarea unui musulman adult o vedem ca fiind liberă alegere a fiecărui om de a trăi credinţa în care simte, dar creştinarea unui copil care nu are puterea să aleagă nu credem că este un gest lăudabil, b) se acreditează ideea că acel copil a fost «salvat» prin creştinare de la soarta crudă de a fi musulman toată viaţa", se arată în comuncatul UDT.

Şi Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a anunţat marţi că îl susţine pe Mircea Geoană în turul doi al prezidenţialelor, argumentând că PD-L "a închis ochii la toate abuzurile comise în Italia" împotriva românilor, în schimb programele sociale propuse şi susţinute de Mircea Geoană în ultimii ani vin în sprijinul românilor din ţară şi din străinătate. "ARI consideră că nu mai este momentul să stea deoparte în această luptă care va decide pe 6 decembrie viitorul României. Societatea civilă din România a închis ochii în ultimii ani la nenumărate abuzuri ale puterii şi la îngrădirea treptată a vieţii democratice din ţara noastră. Neoficial, toţi am văzut cum societatea civilă l-a susţinut pe Traian Băsescu în proiectele sale distructive, ca şi o mare parte a presei", se arată în decizia ARI, semnată de preşedintele Asociaţiei, Eugen Terteleac. (Ioana Bugean)

Obiective anticriză
Liderii PNL şi PSD au avut ieri o primă discuţie privind programul de guvernare, stabilind ca obiective strategice stoparea crizei economice, relansarea economică, crearea de locuri de muncă şi atragerea de capital privat, priorităţile fiind infrastructura, agricultura, educaţia şi sănătatea. Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a declarat la finalul întâlnirii că "a fost o discuţie pe un început de gândire a programului economic", fiind discutate "câteva chestiuni legate de obiectivul principal al unui viitor program economic: stoparea căderii economice, relansarea economică şi crearea de noi locuri de muncă", acesta fiind "obiectivul strategic al viitorului program de guvernare". "Sub nici o formă nu vom creşte nici cota unică, nici TVA, nu vom creşte nici o taxă şi nici un impozit. Prin urmare, vom rămâne la acelaşi nivel de impozitare ca şi până în prezent. În afara faptului că vom menţine cota unică, vom elimina impozitul minim pe cifra de afaceri (impozitul forfetar - n.r.) şi vom începe analizele referitoare la reducerea CAS-ului pentru a putea să dăm posibilitatea creării de noi locuri de muncă. Rămâne în continuare neimpozitarea profitului reinvestit şi ne gândim şi la alte soluţii anticriză care vor fi prezentate într-un program anticriză pe termen scurt, şase-nouă luni", a spus Niţă. "Nu am discutat astăzi despre un program de guvernare detaliat. Despre aceste lucruri vom discuta doar atunci când va fi prezent şi premierul propus de PSD-PNL-UMDR şi minorităţi, domnul Klaus Iohannis. Până atunci, am discutat despre obiectivul prioritar strategic al acestui Guvern, care este stoparea crizei economice, ieşirea din criză, relansarea economică şi crearea de locuri de muncă. Am stabilit cinci domenii prioritare pentru viitoarea guvernare: infrastructură, agricultură şi dezvoltare rurală, educaţie, sănătate şi protecţie socială", a spus la rândul său Relu Fenechiu.



"Nu a existat şi nu va exista nici o conversaţie cu privire la împărţirea de portofolii până după ce vom avea rezultatul din decembrie"

Mircea Geoană - preşedintele PSD

×
Subiecte în articol: alegeri 2009