x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Poliţia cercetează zece mii de posibile cazuri de vot multiplu

Poliţia cercetează zece mii de posibile cazuri de vot multiplu

09 Dec 2009   •   00:00

Poliţia Română a primit de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) datele referitoare la 9.959 posibile cazuri de vot multiplu la alegerile pentru Parlamentul European din 7 iunie, precum şi copiile listelor electorale doveditoare, în format electronic, informaţiile urmând să fie verificate.



Datele referitoare la cele 9.959 posibile cazuri de vot multiplu la alegerile europarlamentare au fost primite, marţi, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, informează, miercuri, Poliţia Română.

Acestea se adaugă celor 1.310 posibile cazuri de vot multiplu la aceste alegeri primite anterior şi vor fi transmise, în funcţie de competenţele legale, inspectoratelor judeţene de poliţie şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru cercetări, sub supravegherea procurorilor, în scopul soluţionării în cel mai scurt timp posibil. "Precizăm că, urmare a datelor transmise de către Autoritatea Electorală Permanentă, referitoare la posibile cazuri de vot multiplu la alegerile europarlamentare, până în prezent Poliţia Română a întocmit 687 de dosare penale, 77 dintre acestea fiind soluţionate şi înaintate unităţilor de parchet competente", potrivit sursei citate. Poliţiştii continuă verificările în toate cazurile semnalate, urmând să fie luate măsurile legale.

AEP preciza, în urmă cu o zi că, în momentul de faţă, se mai fac verificări asupra a 2500 de persoane care apar înscrise de două ori fie numai în listele electorale permanente, fie numai în listele electorale suplimentare.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, declara, la o zi după alegerile europarlamentare, într-o emisiune la Realitatea TV, că toate persoanele care au votat pe listele suplimentare la europarlamentare vor fi verificate, iar cei care au votat de mai multe ori "se vor trezi «Cioc!, Cioc!» cu poliţia la uşă". Demnitarul preciza că pe listele suplimentare au votat aproximativ 600.000 de persoane, numele acestora fiind introduse într-un program special şi verificate, astfel încât să se poată stabili clar cine a votat de mai multe ori.

Guvernul a modificat, în 27 mai, printr-o ordonanţă de urgenţă, legea alegerilor europarlamentare şi a stabilit că votul poate fi exprimat la orice secţie de votare, dar identitatea persoanelor care vor vota pe liste suplimentare, la două secţii, va fi verificată şi stabilită imediat, în localitatea de domiciliu, pentru a se evita frauda electorală la alegerile din 7 iunie.

Premierul Emil Boc declara atunci că, existând riscul turismului electoral şi ca unele persoane să voteze în mai multe secţii de votare, a fost inclusă obligativitatea verificării de către Autoritatea Electorală Permanentă a listelor electorale printr-un soft specializat, care va identifica imediat persoanele care votează în două secţii de votare. Sancţiunea prevăzută pentru această infracţiune este pedeapsa cu închisoarea.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009